iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΦΙΔΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αν ο ιδρώτας στάζει από το πρόσωπό σου στις μεγάλες ζέστες και νιώθεις άβολα να κυκλοφορήσεις έξω, μάθε τι μπορείς να κάνεις για να τον σταματήσεις.

Ο φίλος μου ο Νίκος δεν τα περνάει πολύ καλά το καλοκαίρι. Ή, για την ακρίβεια, δεν τα περνάει καλά μέχρι να ξεϊδρώσει. Όπως μου έχει περιγράψει, όταν βγαίνει από το ντους αισθάνεται ζεστός και μέχρι να βγει έξω έχει αρχίσει να κυλά «ποτάμι» ο ιδρώτας, ξεκινώντας από το μέτωπο, κατεβαίνοντας στα μάγουλα και στάζοντας από τη μύτη και το σαγόνι. Συχνά όποτε τον συναντώ, πιάνει τους καταλόγους στα μαγαζιά για να κάνει αέρα στο πρόσωπο, το ψεκάζει με face mist (που κουβαλά πάντα μαζί του) και μου ζητάει συνεχώς χαρτομάντιλα (που δεν κουβαλά ποτέ μαζί του) για να αντιμετωπίσει την υπερβολική εφίδρωση.

Αυτός ο μηχανισμός είναι η θερμορύθμιση: βάζοντας σε υπερλειτουργία τους ιδρωτοποιούς αδένες στο πρόσωπο, ο οργανισμός διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος όταν κάνει πολλή ζέστη. Η θερμορύθμιση ενεργοποιείται ως μηχανισμός αυτοπροστασίας σε όλους όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει, αλλά κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν υπερβολική εφίδρωση, δηλαδή τα ρούχα τους μουσκεύουν, ο ιδρώτας αργεί να στεγνώσει και προκαλεί ερεθισμούς και κοκκινίλες στο δέρμα στα σημεία όπου κατακάθεται.

Γιατί ιδρώνεις τόσο πολύ στο πρόσωπο το καλοκαίρι

Επιστημονικά, η υπερλειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων αποκαλείται υπεριδρωσία και διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής οφείλεται σε γενετικούς λόγους και κληρονομική προδιάθεση, και πυροδοτείται από την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το άγχος, το στρες και ορισμένες τροφές. Η δευτεροπαθής προκαλείται από υποκείμενες καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, ο πυρετός, μία μόλυνση, ένα πρόβλημα στον μεταβολισμό ή μια καρδιακή ασθένεια. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί εξαιτίας φαρμάκων όπως κάποια αντικαταθλιπτικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

ιδρώτας
iStock

Υπεύθυνα για την υπερβολική εφίδρωση στο πρόσωπο και στο υπόλοιπο σώμα μπορεί να είναι επίσης το βάρος του σώματος, η ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Η υπερβολική εφίδρωση, ειδικά στο πρόσωπο όπου δεν κρύβεται, μπορεί να προκαλεί άβολη αίσθηση και αμηχανία – αλλά και αργοπορίες, αφού ο Νίκος μου λέει κάθε φορά που αργεί ότι έχει χρειαστεί να καθίσει μετά το ντους και πριν ντυθεί για να «κουλάρει».

Πώς να αντιμετωπίσεις την υπερβολική εφίδρωση στο πρόσωπο

– Με διαρκή ενυδάτωση

Κάποιοι νομίζουν ότι αν πίνουν πολύ νερό, θα ιδρώνουν περισσότερο. Το αντίθετο! Όταν ενυδατώνεις το σώμα, είτε πίνοντας νερό είτε καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (καρπούζι, ροδάκινα, φράουλες, ανανάς, μπρόκολο, αγγούρια, σέλερι), το βοηθάς να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του και έτσι ιδρώνεις λιγότερο. Ακολούθησε έναν πολύ απλό κανόνα: πίνε νερό όποτε αισθάνεσαι δίψα (κι αν θέλεις ενίσχυσε τη φρεσκάδα του προσθέτοντας αγγούρι).

Freepik

– Αποφεύγοντας συγκεκριμένα τρόφιμα

Αν και δεν θέλουμε να σου στερήσουμε τις απολαύσεις, χρειάζεται να ζητάς ελάχιστα καυτερά τα μεξικάνικα και τα ινδικά φαγητά που σου αρέσουν, γιατί τα μπαχαρικά τους στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι κάτι… καίγεται στο σώμα και το κάνουν να αντιδρά με εφίδρωση. Επίσης, πρέπει να περιορίσεις τα ροφήματα με καφεΐνη αλλά και το αλκοόλ, που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος προκαλώντας την ίδια αντίδραση. Γενικά, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό βαθμό ανοχής σ’ αυτές τις τροφές ή τα ροφήματα, οπότε μπορείς να παρακολουθήσει πώς σε επηρεάζουν και να ρυθμίσεις την κατανάλωσή τους.

– Με αντιιδρωτικά προσώπου

Ναι, υπάρχουν και αυτά και θα τα παραγγείλεις από μεγάλα διαδικτυακά καταστήματα σε μορφή σπρέι, κρέμας και τζελ ή σε μαντηλάκια. Πρόσεξε να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν προκαλούν ερεθισμούς και ότι είναι ασφαλή για το ευαίσθητο δέρμα. Όταν φτάσουν στο σπίτι σου, κάνε ένα patch test σε μη εμφανές σημείο του σώματος μήπως και δεν τα ανέχεται το δικό σου δέρμα. Θα βρεις επίσης ειδικά μαντηλάκια που απορροφούν τον ιδρώτα από το πρόσωπο και το φρεσκάρουν ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις blotting papers, τα οποία αφήνουν ανέγγιχτο το μακιγιάζ και δεν προκαλούν ερεθισμούς.

– Κλείνοντας ραντεβού σε δερματολόγο

Αν σε προβληματίζει στην καθημερινότητά σου η ένταση της υπεριδρωσίας, συζήτησέ το με τον/τη γιατρό σου. Μπορεί να κριθεί σκόπιμο να σου χορηγηθούν αντιχολινεργικά σε μορφή χαπιού ή για τοπική χρήση, που εμποδίζουν την ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το botox!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.