iStock

ΠΟΣΕΣ ΤΡΙΧΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Κάθε φορά που βλέπεις τρίχες μαζεμένες στη βούρτσα ή να παρασύρονται από τα νερά του ντους, μην πανικοβάλλεσαι. Υπάρχει ένας φυσιολογικός αριθμός τριχών που χάνουμε καθημερινά. Θα σε βοηθήσουμε να τον υπολογίσεις και να τον αξιολογήσεις προτού απευθυνθείς σε δερματολόγο.

Η απώλεια των μαλλιών είναι μία πιθανότητα που ανησυχεί πολύ άντρες και γυναίκες. Θα τη χαρακτηρίζαμε και ταμπού, αφού συνδέεται με τη γήρανση του οργανισμού αλλά και με μια αλλαγή στην εμφάνιση που ούτε να σκεφτούμε δεν θέλουμε. Πρέπει όμως να φοβόμαστε ότι αρχίζουμε να τα… χάνουμε, όταν δούμε μερικές τρίχες στο ντους, στη βούρτσα ή στο μαξιλάρι; Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί. Οι τρίχες ακολουθούν έναν κύκλο ζωής, που επακόλουθό του είναι ότι χάνουμε μερικές καθημερινά.

Υπάρχει, βέβαια, και η σοβαρή πλευρά της τριχόπτωσης, με απώλεια πολλών μαλλιών και άδειασμα ολόκληρων σημείων του τριχωτού, που συνδέεται με την κληρονομικότητα, το στρες, τα αυτοάνοσα, τον θυροειδή, ελλείψεις βασικών συστατικών από τον οργανισμό, χτενίσματα που ταλαιπωρούν τα μαλλιά, αλλά και διάφορα ιατρικά προβλήματα.

Πώς θα ξεχωρίσεις όμως πότε η απώλεια τριχών είναι φυσιολογική και πότε σοβαρή; Μια έγκυρη απάντηση μπορεί να σου δώσει ένας δερματολόγος, αλλά μπορείς και εσύ να παρακολουθείς τον ρυθμό που χάνεις τρίχες. Στη συνέχεια, θα σου εξηγήσουμε πώς ακριβώς να κάνεις σωστά το μέτρημα.

Ο γενικός κανόνας

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: ο άνθρωπος είναι φυσιολογικό να χάνει χονδρικά 50 με 100 τρίχες καθημερινά. Ο αριθμός εξαρτάται από το πόσο παχιές και μακριές είναι οι τρίχες σου, αλλά και στο πόσο διαρκεί ο κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών σου. Είναι όμως αυτό το εύρος ενδεικτικό για το αν έχεις ήπια (και φυσιολογική) ή σοβαρή τριχόπτωση;

iStock

Ο τριχολόγος David Kingsley, της Παγκόσμιας Εταιρείας Τριχολογίας, εξηγεί πρακτικά πώς πρέπει να ερμηνεύει την απώλεια τριχών μέσα σε αυτό το εύρος ο κάθε άνθρωπος: «Αν χάνεις κατά μέσο όρο 90 τρίχες τη μέρα για μερικές εβδομάδες, μπορεί να θεωρήσεις ότι αυτό είναι φυσιολογικό, αφού εμπίπτει στο ενδεικτικό εύρος. Αν όμως παλιότερα έχανες 45, τότε ο μέσος όρος έχει διπλασιαστεί από το φυσιολογικό και μπορεί η τριχόπτωση να είναι σοβαρότερη». Η ασφαλέστερη ένδειξη σύμφωνα με τον Kingsley είναι να κάνεις συγκρίσεις με το δικό σου ιστορικό και να παρατηρείς προσεκτικά το μοτίβο της τριχόπτωσης σε καθημερινές περιστάσεις όπως οι παρακάτω:

Πώς να αξιολογήσεις την απώλεια τριχών στο βούρτσισμα

Όσο πιο συχνά βουρτσίζεις τα μαλλιά σου, τόσο λιγότερες τρίχες θα δεις να μένουν στη βούρτσα. Αν, ας πούμε, χάνεις 45 τρίχες τη μέρα κατά μέσο όρο αλλά βουρτσίζεσαι κάθε μέρα, τότε στη βούρτσα θα μετράς λιγότερες τρίχες, ενώ οι περισσότερες θα φεύγουν στο ντους. Αν πάλι βουρτσίζεις τα μαλλιά λίγες φορές μέσα στη βδομάδα, μη σε ανησυχήσει που θα δεις στη βούρτσα σου περισσότερες τρίχες. Υπολόγισε πόσες είναι και πάμε στην επόμενη παρατήρηση...

iStock

Πώς να αξιολογήσεις την απώλεια στο ντους

Ανάλογα με τα μαλλιά σου, μετά το λούσιμο βλέπεις πάντα πεσμένες τρίχες. Συνήθως, το 75% με 80% των τριχών πέφτουν καθημερινά στο ντους. Σημείωσε ότι αν έχεις κοντά και λεπτά μαλλιά, χάνεις λιγότερες τρίχες απ’ ό,τι αν έχεις μακριά και παχιά. Επίσης, όσο λιγότερο συχνά λούζεσαι, τόσο περισσότερες τρίχες χάνεις όταν το κάνεις. Ο μπούσουλας για να καταλάβεις τελικά αν χάνεις φυσιολογικό αριθμό τριχών στο ντους είναι όχι να τις μετράς φυσικά, αλλά να παρατηρείς αν το μοτίβο της απώλειας αποκλίνει από το δικό σου φυσιολογικό.

Πόσες τρίχες από τα μαλλιά σου είναι φυσιολογικό να χάνεις κάθε μέρα
iStock

Πώς να αξιολογήσεις την απώλεια στα χέρια σου

Συχνά μέσα στη μέρα περνάμε το χέρι μας ανάμεσα στα μαλλιά. Έτσι χάνουμε φυσιολογικά 5 με 8 τρίχες, ανάλογα με τον τύπο και τη υφή των μαλλιών μας, τα προϊόντα που έχουμε χρησιμοποιήσει αλλά και το στρες μας. Αυτός ο αριθμός που φεύγει λόγω της συγκεκριμένης κίνησης, δεν πρέπει να αλλάζει απότομα.

Πότε πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό

Αφού συνυπολογίσεις την απώλεια τριχών όπως σου δείξαμε παραπάνω και κάτι δεν σου πάει καλά στο μέτρημα, τότε ίσως έχει έρθει η ώρα να επισκεφτείς δερματολόγο. Έχε το νου σου και σε άλλα σημάδια: παρατήρησε αν υπάρχουν σημεία φαλακρά, σημεία ερεθισμένα ή με φαγούρα, αλλά και απώλεια από τα φρύδια, τις βλεφαρίδες και το πρόσωπο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν σοβαρή τριχόπτωση. Αν επίσης η υπερβολική τριχόπτωση διαρκεί για 2 με 4 εβδομάδες είναι κι αυτός ένας λόγος για να σε εξετάσει δερματολόγος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.