Freepik

ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΕΜΕΣ ΣΥΣΦΙΞΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ;

Η σφριγηλή όψη και ο λείος τόνος της επιδερμίδας είναι τα ζητούμενα όσο περνάει ο χρόνος πάνω από το σώμα μας. Μπορεί μία κρέμα σύσφιξης να μας τα εξασφαλίσει ή πρέπει να τη χρησιμοποιούμε με ρεαλιστικές προσδοκίες;

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που μου κάνουν γνωστοί και άγνωστοι όταν μαθαίνουν την επαγγελματική μου ιδιότητα είναι αν τα καλλυντικά προϊόντα κάνουν όσα υπόσχονται. Δεν το ρωτούν ακριβώς έτσι, αλλά πιο έξω από τα δόντια: αξίζει να δώσουν τα λεφτά τους, για τα οποία έχουν δουλέψει σκληρά, στο ένα ή το άλλο προϊόν; Η αγωνία τους είναι απόλυτα κατανοητή. Τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης δεν κοστίζουν και λίγο, ενώ όσο πιο μεγάλες είναι οι υποσχέσεις τόσο περισσότερο ανεβαίνει η τιμή.

Πολύ συχνά συμβαίνει να αγοράζεις ένα προϊόν που τελικά δεν φέρνει το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμείς. Και μάλιστα, όσο πιο σημαντικό για σένα είναι το θέμα που θέλεις να αντιμετωπίσεις, να προλάβεις ή να διορθώσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η απογοήτευσή σου. Εδώ, λοιπόν, θα εστιάσουμε στις κρέμες σύσφιξης σώματος, από τις οποίες οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές ακριβώς γιατί η χαλάρωση της επιδερμίδας και η… απαγορευμένη λέξη που αρχίζει από «κ» (ναι, για την κυτταρίτιδα μιλάμε), είναι θέματα που κάνουν «τζιζ».

Τι είναι ακριβώς οι κρέμες σύσφιξης και πώς λειτουργούν

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι δύο πολύτιμες πρωτεΐνες που το σώμα μας παράγει φυσικά. Η πρώτη, που αποτελεί το ένα τρίτο της πρωτεΐνης στο σώμα μας, είναι ένα δίκτυο ινών που στηρίζει την επιδερμίδα. Η δεύτερη προσφέρει στην επιδερμίδα σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Με το πέρασμα του χρόνου, και συγκεκριμένα μετά τα 25, η παραγωγή των δύο πρωτεϊνών από το σώμα μειώνεται. Πρέπει τότε να αρχίζουμε να λέμε αντίο στους χαρακτηρισμούς «σφριγηλό» και «ελαστικό» για το δέρμα μας και να το παρατηρούμε να «κρεμάει».

είναι αποτελεσματικές οι κρέμες σύσφιξης
Freepik

Υπάρχουν όμως ορισμένα συστατικά, που μπορούν να διεγείρουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Τέτοια συστατικά είναι η εξέχουσα και πασίγνωστη ρετινόλη, τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, τα υδροξυοξέα, τα πεπτίδια, που είναι γενικώς πολυτάλαντα και σκοράρουν ψηλά σε θέματα αντιγήρανσης, η καφεΐνη και τα μανιτάρια σιτάκε. Μπορούν όμως οι συνθέσεις με όλα αυτά τα πραγματικά υπέροχα συστατικά να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την ανασφάλεια για την όψη του σώματός μας και, τώρα που έρχεται το καλοκαίρι, να το δείξουμε απελευθερωμένα;

Κάνουν τελικά το θαύμα οι κρέμες σύσφιξης σώματος;

Τα νέα είναι συγκρατημένα καλά, αλλά μην περιμένεις θαύματα. Τα καλά νέα, λοιπόν, είναι ότι οι κρέμες σύσφιξης σώματος μπορούν πράγματι να ενυδατώσουν, να τονώσουν και να βελτιώσουν την όψη της επιδερμίδας, αλλά δεν είναι τόσο δραστικές όσο φανταζόμαστε. Στην πραγματικότητα λειτουργούν ως υψηλής ποιότητας ενυδατικές κρέμες, που «γεμίζουν» και προσφέρουν σφρίγος στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας. Έτσι, το δέρμα δείχνει προσωρινά πιο απαλό, λείο και σφριγηλό.

Ωστόσο, οι κρέμες σύσφιξης σώματος δεν φέρνουν απώλεια βάρους και δεν προσφέρουν τη σύσφιξη που μπορεί να επιτυγχάνεται με συσκευές και μηχανήματα διαφόρων τύπων και λειτουργιών στο ιατρείο της δερματολόγου. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επεμβατικές θεραπείες και δεν εξαφανίζουν μαγικά την κυτταρίτιδα. Έχοντας αυτά στο μυαλό σου αλλά και ρεαλιστικές προσδοκίες από τα συγκεκριμένα προϊόντα, μπορείς να αποφασίσεις αν θα τα αποκτήσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.