iStock

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΡΕΤΙΝΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Η ρετινόλη είναι το gold standard της αντιγήρανσης, αλλά έχει μερικές ιδιοτροπίες. Όπως ότι δεν αποκαλύπτει αμέσως τα ταλέντα της.

Μέχρι τα 30, τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται κάθε 28 μέρες. Τα νέα και υγιή κύτταρα που γεννιούνται στη βασική στοιβάδα (τη βαθύτερη του δέρματος), ξεκινούν ένα «ταξίδι» προς την επιφάνεια που διαρκεί τόσες μέρες, για να εκτοπίσουν τα νεκρά κύτταρα που έχουν συσσωρευτεί εκεί. Από την ηλικία των 30 και μετά, όμως, αυτή η σημαντική φυσική διαδικασία, που διατηρεί την επιδερμίδα λεία, απαλή, λαμπερή και ελαστική, επιβραδύνεται. Η επιβράδυνση στην αλλαγή φρουράς ευθύνεται για τη θαμπή, τραχιά και ανομοιογενή όψη του προσώπου, καθώς και για την εμφάνιση ρυτίδων. Σε ποιο συστατικό θα ανατρέξεις τότε για αντιρυτιδική και αντιγηραντική δράση; Στη ρετινόλη, φυσικά!

Δεν θεωρείται τυχαία το gold standard της κοσμητολογίας, κι ας έχει πάνω από σαράντα χρόνια ζωής. Η διασημότερη μορφή της βιταμίνης Α βρίσκεται στο επίκεντρο της περιποίησης από τη δεκαετία του ’80 και κανένα άλλο, παλιό ή νέο, συστατικό δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της.

Στα πολύ σημαντικά της οφέλη, που την κάνουν να ξεχωρίζει, είναι ότι επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό και προάγει την κυτταρική ανανέωση, διεγείρει τη φυσική παραγωγή του κολλαγόνου καταπολεμώντας λεπτές γραμμές, ρυτίδες και κηλίδες, κάνει ήπια απολέπιση και βοηθάει στην ακμή εξισορροπώντας την παραγωγή σμήγματος, αποφράζοντας τους πόρους και βοηθώντας στη μείωση της εμφάνισης ουλών.

Πότε βλέπεις τα αποτελέσματα της ρετινόλης

Είναι μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που δέχομαι. Αυτό εξαρτάται από:

  • την ηλικία,
  • την κατάσταση της επιδερμίδας,
  • τον τύπο και τη συγκέντρωση της ρετινόλης που χρησιμοποιείς,
  • τη συνέπεια με την οποία την εφαρμόζεις.

ρετινόλη
iStock

Το σίγουρο είναι ότι με τη ρετινόλη πρέπει να έχεις υπομονή, γιατί δεν θα δεις αποτελέσματα μέσα σε μια νύχτα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι κάθε συστατικό, όσο δραστικό κι αν είναι, έχει τον δικό του ρυθμό δράσης και πρέπει να του δώσεις χρόνο για να σου αποδείξει την αξία του.

Χρειάζονται γύρω στους 3 με 6 μήνες συστηματικής εφαρμογής ρετινόλης κάθε βράδυ πριν πας για ύπνο για να δεις αποτελέσματα στο θέμα της φωτογήρανσης. Δεν είναι απαραίτητο να την εφαρμόζεις κάθε βράδυ. Το θέμα είναι να υπάρχει σταθερότητα στην επανάληψή της. Ακόμα κι αν δεν βλέπεις πολλά σημάδια βελτίωσης από την πρώτη στιγμή, μην αποθαρρύνεσαι!  Αυτό δεν σημαίνει ότι το προϊόν με τη ρετινόλη που έχεις αγοράσει δεν δουλεύει.

Αν η περιεκτικότητα της είναι υψηλή, δηλαδή από 0,5% και πάνω, θα δεις άμεση φωτεινότητα. Ωστόσο, αισθητή βελτίωση θα δεις μετά τον πρώτο μήνα. Τότε θα παρατηρήσεις πιο ομοιογενή τόνο και υφή, και περισσότερη λάμψη στην επιδερμίδα. Όσο για τις ρυτίδες, θα δεις διαφορά στους δύο με τρεις μήνες.

ρετινόλη
iStock

Πώς η ρετινόλη θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα

– Ξεκίνα από τα… χαμηλά

Αρχικά, διάλεξε ένα προϊόν σε χαμηλή συγκέντρωση, γύρω στο 0,2-0,3%. Ένα προϊόν με πολύ υψηλή συγκέντρωση ρετινόλης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, κοκκινίλα, αίσθηση καψίματος και ξεφλούδισμα.

– Κάνε συντηρητική χρήση στην αρχή

Ξεκίνα δύο φορές την εβδομάδα, στη συνέχεια εφάρμοσέ την κάθε δεύτερο βράδυ και όταν η επιδερμίδα συνηθίσει, κάθε βράδυ. Συνδύαζέ τη με μια ενυδατική κρέμα νύχτας.

– Η ρετινόλη είναι… βραδινός τύπος

Εφάρμοζέ την αυστηρά το βράδυ, γιατί είναι φωτοευαίσθητη και ερεθιστική για το δέρμα. Όταν η ρετινόλη έρχεται σε επαφή με το φως, τον ήλιο και τον αέρα, οξειδώνεται, δηλαδή αλλοιώνεται και χάνει την αποτελεσματικότητά της. Επιπλέον, κάνει την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη και ευάλωτη στην ηλιακή ακτινοβολία. Γι’ αυτό την επόμενη μέρα της χρήσης πρέπει να φοράς οπωσδήποτε αντηλιακή κρέμα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι φυσικοί μηχανισμοί επιδιόρθωσης και ανάπλασης της επιδερμίδας λειτουργούν στο φουλ και ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων επιταχύνεται. Έτσι, οι νυχτερινές θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και τα ενεργά δραστικά συστατικά προϊόντων όπως η ρετινόλη απορροφώνται πιο γρήγορα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.