iStock

ΡΥΤΙΔΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Αν θέλεις να απαλύνεις ή να προλάβεις τις ρυτίδες στο μέτωπο, φρόντισε να εφαρμόζεις μια καλή ποσότητα από καλλυντικά προϊόντα με υαλουρονικό οξύ και ρετινόλη, να πίνεις πολύ νερό και να μην συνοφρυώνεσαι.

Οι τηλεδιασκέψεις που ξεκινήσαμε να κάνουμε από την πρώτη καραντίνα έχουν γίνει ο νέος μας καθρέφτης. Εκτός από τον συνομιλητή μας, παρατηρούμε εξονυχιστικά και το πώς «γράφει» το πρόσωπό μας στην κάμερα. Τσεκάρουμε την ποιότητα της επιδερμίδας μας, εστιάζουμε στις ατέλειές της, ενώ καμιά φορά, αν είμαστε άτυχοι, εντοπίζουμε μια νέα ρυτίδα να ξεπροβάλλει σε κάποιο σημείο της. Να πάρει!

Ενώ τον περισσότερο κόσμο απασχολούν οι ρυτίδες στο πόδι της χήνας ή στις ρινοπαρειακές αύλακες, οι ρυτίδες στο μέτωπο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη υπόθεση. Οι άντρες, μάλιστα, ταλαιπωρούνται περισσότερο από τις γυναίκες σ’ αυτή την περιοχή, γιατί έχουν περισσότερους μυς.

Σε μένα οι ρυτίδες αυτές εμφανίστηκαν σχετικά νωρίς. Όταν συμβουλεύτηκα δερματολόγο, μου είπε: «Είναι δυναμικές ρυτίδες έκφρασης, γιατί οι κινήσεις του προσώπου σου είναι ιδιαίτερα έντονες». Αν μοιράζεσαι την αγωνία που είχα νιώσει τότε και θέλεις να αντιμετωπίσεις τις ρυτίδες του προσώπου δραστικά, ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι οι ενέσεις με botox. Αν, πάλι, προτιμάς τις φυσικές θεραπείες, διάβασε με ποιους ανώδυνους τρόπους μπορεί να τις απαλύνεις ή να τις προλάβεις.

Γιατί εμφανίζονται οι ρυτίδες στο μέτωπο;

Ο βασικός λόγος για την εμφάνιση των οριζόντιων ρυτίδων είναι η έντονη δραστηριότητα και οι συσπάσεις των μετωπιαίων μυών, που ανορθώνουν τα φρύδια, όταν θυμώνουμε, χαιρόμαστε, λυπόμαστε.

Μεγαλώνοντας, οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης που είναι υπεύθυνες για τη νεότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας φθίνουν, ενώ παράλληλα επιβραδύνεται ο κυτταρικός μεταβολισμός και μειώνεται ο λιπώδης ιστός. Το δίκτυο στήριξης της επιδερμίδας αποδιοργανώνεται και η απώλεια του όγκου προκαλεί τη δημιουργία ρυτίδων κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Στα παραπάνω αίτια, πρόσθεσε τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία και η ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και τις κακές συνήθειες του lifestyle, δηλαδή το κάπνισμα, το άγχος και την έλλειψη ύπνου.

ρυτίδες στο μέτωπο
iStock

4 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τις ρυτίδες στο μέτωπο

Γενικά, το μέτωπο είναι μια περιοχή ευάλωτη στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Επιπλέον, το ξηρό δέρμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε αυτές όταν τα κύτταρα δεν έχουν πια αποθέματα νερού, τα οποία εξαντλούνται από την κεράτινη στοιβάδα. Αν ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία, η καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου πρέπει να περιλαμβάνει στοχευμένα προϊόντα ομορφιάς, δηλαδή:

  • Serum με υαλουρονικό οξύ, που αναπληρώνει την απώλεια της υγρασίας και «γεμίζει» τις ρυτίδες εκ των έσω.
  • Κρέμα με ρετινόλη, η οποία είναι διάσημη για την αντιρυτιδική της δράση, αντιοξειδωτικά έλαια με βιταμίνη E, η οποία είναι σωτήρια για το ξηρό δέρμα.
  • Αντηλιακή προστασία με υψηλό δείκτη.

Επίσης, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος εφαρμογής αυτών των προϊόντων! Δεν φτάνει μόνο να τα απλώνεις, αλλά πρέπει να εστιάζεις και να επιμένεις, πιέζοντας αρκετή ποσότητα στις ρυτίδες.

1. Βάλε το μασάζ στην καθημερινότητά σου

Χρησιμοποίησε τα ακροδάχτυλά σου για να κάνεις κινήσεις που προτείνουμε να επαναλαμβάνεις πέντε με έξι φορές.

  • Αρχικά, γλίστρησε τρία δάχτυλα, τον δείκτη, τον μέσο και τον παράμεσο, με ανοδική κάθετη κίνηση από το μεσόφρυο προς τη γραμμή των μαλλιών, ασκώντας ελαφριές πιέσεις.
  • Στη συνέχεια, κράτα σταθερό το μισό μέτωπο με οριζόντια τα δάχτυλα του ενός χεριού, και με τα δάχτυλα του άλλου τράβηξε ίσιες σταθερές γραμμές από το κέντρο του μετώπου προς τα έξω, χωρίζοντας το μέτωπο σε τρεις ζώνες. Ξεκίνα πρώτα πάνω από τα φρύδια, μετά επανάλαβε στη μέση του μετώπου και τέλος ανέβα στο πάνω μέρος κοντά στα μαλλιά. Σ’ εκείνο το σημείο, η κίνηση πρέπει να είναι ελαφρώς κυκλική και να ακολουθεί το σχήμα του μετώπου με κατεύθυνση προς τους κροτάφους.

2. Κρέμα ματιών για το μέτωπο;

Σύμφωνα με την αισθητικό Georgia Louise, μπορείς να εφαρμόσεις την κρέμα ματιών και στην περιοχή του μετώπου. «Τα άτομα που έχουν πολύ λεπτή επιδερμίδα γύρω από την περιοχή των ματιών αντιμετωπίζουν συνήθως το ίδιο πρόβλημα με τις ρυτίδες στο μέτωπο», τονίζει. Η κρέμα ματιών θα ενισχύσει την παραγωγή του κολλαγόνου και θα απαλύνει τις ρυτίδες.

3. Νερό και συμπλήρωμα με κολλαγόνο

Για να μην αφήνεις τον οργανισμό σου εκτεθειμένο στην αφυδάτωση, χρειάζεται να καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα νερού καθημερινά. Μπορείς να ενισχύσεις το αποτέλεσμα με ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου. Η Georgia Louise εξηγεί ότι η επιδερμίδα μας ξεκινά να χάνει κολλαγόνο από την ηλικία των 20! Επομένως, είναι βοηθητικό να διατηρήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε την ελαστικότητά της.

4. Just breathe and relax

Τώρα που ξέρεις ότι το μέτωπο σου είναι ευάλωτο στις ρυτίδες, μπορείς να δίνεις περισσότερη σημασία στις κινήσεις του προσώπου σου, ώστε να μην κινητοποιείς συνέχεια τους μύες σου. Δεν εννοούμε, φυσικά, να έχεις ανέκφραστη όψη! Μόλις συνειδητοποιείς, όμως, ότι έχεις ένταση στο μέτωπο, φρόντισε να χαλαρώνεις και να μην συνοφρυώνεσαι. Αν ψάχνεις τρόπους να το πετύχεις, θα σε βοηθήσει ο διαλογισμός και η εστίαση στην αναπνοή σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.