iStock

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΣΟΓΙΑΣ

Μία νέα έρευνα για τα οφέλη της σόγιας στην επιδερμίδα δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για διάφορα κοινά δερματικά ζητήματα.

Αν προσπαθείς να κάνεις τη διατροφή σου πιο υγιεινή, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις αντικαταστήσει ήδη τη ζωική πρωτεΐνη με την ισάξιά της πρωτεΐνη σόγιας. Αυτή είναι η μοναδική φυτική πρωτεΐνη που έχει πιστοποιηθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ότι είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, και αποτελεί μια πλούσια πηγή φολικού οξέος, ποτασίου και ινών. Επίσης, θεωρείται «πλήρης» πρωτεΐνη, δηλαδή περιέχει και τα εννιά απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δεν παράγει και πρέπει να λαμβάνει από τις τροφές.

Στην εποχή μας, που προσεγγίζουμε την ομορφιά όχι μόνο μέσα από μια ολοκληρωμένη ρουτίνα περιποίησης αλλά και από ένα lifestyle που ευνοεί την ευεξία (ύπνος, διατροφή, διακοπή επιζήμιων συνηθειών), η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του skincare. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται έρευνα που έγινε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς στη γήρανση του προσώπου εξαιτίας των αλλαγών στην ορμονική ισορροπία και της μείωσης στη σύνθεση κολλαγόνου από τον οργανισμό.

Πώς ακριβώς μπορεί να ωφελήσει την επιδερμίδα η πρωτεΐνη σόγιας

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από τους οργανισμούς United Soybean Board και Soy Nutrition Institute Global, έρχεται να προστεθεί σε μια βιβλιογραφία που δείχνει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης σόγιας που περιέχει ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα που λειτουργούν παρόμοια με τα ανθρώπινα οιστρογόνα αλλά είναι λιγότερο ισχυρά), μπορεί να ωφελήσει την υγεία της επιδερμίδας.

σόγια

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα κατανάλωναν 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας καθημερινά για 6 μήνες. Έπειτα από κάποιο διάστημα παρατηρήθηκε μείωση των ρυτίδων, βελτίωση της υπερμελάγχρωσης και ενίσχυση της ενυδάτωσης. Αν και τα φασόλια σόγιας θεωρούνται γενικά πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό επειδή περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία, οι ισοφλαβόνες είναι ο βασικός λόγος για τα οφέλη στην επιδερμίδα.

Είναι τα ευρήματα αυτής της έρευνας τόσο σημαντικά ώστε να μιλάμε για ένα νέο υποσχόμενο συστατικό; «Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, γιατί δείχνουν ότι τα συμπληρώματα με βάση την πρωτεΐνη σόγιας μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του δέρματος», αναφέρει ο Δρ. Raja K. Sivamani, επικεφαλής της έρευνας. Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν αυτά τα θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να ισχύουν και για άλλες ηλικίες. Την απάντηση δίνει παλαιότερη έρευνα, η οποία αποκάλυψε εντυπωσιακά αποτελέσματα βελτίωσης δερματικών ζητημάτων σε ένα δείγμα προεμμηνοπαυσιακών γυναικών από την Ιαπωνία.

σόγια
iStock

Πώς να εντάξεις τη σόγια στη διατροφή σου

Το ζητούμενο είναι να λαμβάνεις 30 με 50 mg ισοφλαβονών τη μέρα. Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί περίπου με 1 κούπα ενταμάμε, 120 γραμμάρια τόφου ή 3 κούπες γάλα σόγιας (ένα smoothie με γάλα σόγιας είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα). Η πάστα miso και το tempeh, που προέρχονται και τα δύο από ζύμωση της σόγιας, είναι πλουσιότατα σε ισοφλαβόνες και μπορείς να τα απολαύσεις σε συνταγές της κουζίνας της ανατολικής Ασίας. Πρωτεΐνη σόγιας κυκλοφορεί και σε μορφή σκόνης, που μπορεί π.χ. να προστεθεί σε smoothies.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.