ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΕΡΙΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
Είναι μια δερματοπάθεια αρκετά ενοχλητική, αλλά αναγνωρίζοντας τις αιτίες και κάνοντας έκτακτες διορθωτικές κινήσεις θα τη διαχειριστείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μήπως παρατηρείς μικρά κόκκινα εξανθήματα, ξηρότητα, ξεφλούδισμα, κνησμό και «κάψιμο» στο πηγούνι, γύρω από τα χείλη και τη μύτη; Κι ανησυχείς που, αντί να υποχωρούν, επιμένουν; Είναι πολύ πιθανό να υποφέρεις από περιστοματική δερματίτιδα, ειδικά αν είσαι γυναίκα – αν και παρουσιάζεται σε όλα τα φύλα και στα παιδιά, αυτή η πάθηση είναι πιο κοινή στις γυναίκες ηλικίας 20-45 ετών, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.
Η περιστοματική δερματίτιδα είναι μια δερματοπάθεια εκζεματικού τύπου, που εντοπίζεται βασικά γύρω από το στόμα και τη μύτη, στο πηγούνι αλλά και γύρω από τα μάτια (σ’ αυτή την περίπτωση μιλάμε για περιοφθαλμική δερματίτιδα). Αν έχεις περιστοματική, δερματίτιδα θα το καταλάβεις από τα συμπτώματα που προαναφέραμε. Έχει κοινά χαρακτηριστικά με την ακμή, αλλά μην κάνεις αυτοδιάγνωση, απευθύνσου σε δερματολόγο! Η περιστοματική δερματίτιδα μπορεί να γίνει ενοχλητική και επίμονη, μην υποχωρώντας ακόμα και για μήνες. Σε κάποιους ανθρώπους εξαφανίζεται μια για πάντα με την κατάλληλη θεραπεία και σε άλλους επανέρχεται.
Τι προκαλεί την περιστοματική δερματίτιδα
Τα ακριβή αίτια είναι άγνωστα, αλλά υπάρχουν παράγοντες που συνδέονται άμεσα με την εμφάνισή της και τον ερεθισμό του δέρματος. Κάποιες φορές συνδέεται με τη μακροχρόνια χρήση στεροειδών που εφαρμόζονται τοπικά (κρέμες) ή λαμβάνονται από το στόμα για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι δερματολόγοι παρατηρούν μια έξαρση του φαινομένου. Το αποδίδουν κυρίως στον κορονοϊό και τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, αλλά και στις μαξιμαλιστικές ρουτίνες περιποίησης όπου γίνεται κατάχρηση καλλυντικών προϊόντων.
Ας δούμε αυτές τις αιτίες μία-μία. Αρχικά, η συχνή χρήση της μάσκας δημιουργεί ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, στο οποίο είναι εύκολο να παγιδευτούν ρύποι και σμήγμα. Ο συνδυασμός ιδρώτα, σμήγματος, ρύπων και τριβής μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος και να ευνοήσει την εμφάνιση ακμής (η συγκεκριμένη έχει πάρει το όνομα maskne), ξηρότητας, ερεθισμού, ερυθήματος με κνησμό.
Από την άλλη, η υπερφόρτωση της επιδερμίδας με πολλά βήματα και προϊόντα περιποίησης (το δημοφιλές layering) και η υπερέκθεσή της σε πολλά δραστικά συστατικά ενοχοποιούνται όλο και συχνότερα για την περιστοματική δερματίτιδα. Συγκεκριμένα, προϊόντα που θεωρούνται περισσότερο ένοχα είναι οι πολύ βαριές και παχύρρευστες κρέμες.
Ένας ακόμη λόγος εμφάνισης της περιστοματικής δερματίτιδας είναι το φθόριο των προϊόντων στοματικής υγιεινής – γι’ αυτό και οι δερματολόγοι συμβουλεύουν διακοπή της χρήσης τους.
Τέλος, μια συνήθεια που μπορεί να την προκαλέσει είναι το γλείψιμο των σκασμένων χειλιών για ενυδάτωση και ανακούφιση. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το αντίθετο: μόλις το σάλιο εξατμιστεί, τα χείλη αφυδατώνονται περισσότερο, ενώ μπορεί να αφήσει έντονη κοκκινίλα γύρω από το στόμα, ξεφλούδισμα ή επίμονα «σκισίματα».
Πώς να αντιμετωπίσεις την περιστοματική δερματίτιδα
Όπως καταλαβαίνεις, πρέπει να αναζητήσεις την αιτία του προβλήματος και να προσαρμόσεις τις συνήθειές σου:
- Σταμάτησε αμέσως τη χρήση τοπικών στεροειδών. Η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει προσωρινή έξαρση του εξανθήματος, το οποίο στη συνέχεια θα αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά.
- Κάνε διάλειμμα από προϊόντα περιποίησης που περιέχουν άρωμα, παραφίνες, βαζελίνη, ορυκτέλαια (mineral oils) και χρησιμοποιείς καθημερινά.
- Απόφυγε οπωσδήποτε ενεργά δραστικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η ρετινόλη, τα AHAs και τα BHAs, τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς εν δυνάμει ερεθιστικά. Απλοποίησε τη φροντίδα της επιδερμίδας σου χρησιμοποιώντας ένα απαλό και ήπιο προϊόν καθαρισμού, ένα oil-free ενυδατικό προϊόν και ένα μη φαγεσωρογόνο αντηλιακό με φυσικά φίλτρα. Μόλις τα ενοχλητικά σημάδια αρχίσουν να υποχωρούν, μπορείς σιγά-σιγά και συγκρατημένα να επαναφέρεις από ένα προϊόν τη φορά.
- Για να σταματήσεις να γλείφεις τα χείλη, άπλωνε ειδικές κρέμες που έχουν πικρή γεύση.
- Η φωτοθεραπεία με κόκκινο φως μπορεί επίσης να βοηθήσει και να επιταχύνει την υποχώρηση του προβλήματος.
- Απόφυγε τις οδοντόκρεμες με φθόριο.
- Αν η δερματίτιδα επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβουλεύσου δερματολόγο, που μπορεί να σου συνταγογραφήσει ειδικές κρέμες-φάρμακα.
- Αν έχεις έλλειψη σιδήρου, υπάρχει περίπτωση να εμφανίσεις σκασίματα στην άκρη των χειλιών (είναι η λεγόμενη γωνιακή χειλίτιδα). Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείς συμπληρώματα με σίδηρο, αντιβιοτικές και αντιμυκητιασικές κρέμες.