Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

10 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΣΟΥ

Αν δεν ξέρεις τι να συζητήσεις με τον ψυχολόγο σου, αν διστάζεις να ανοιχτείς και νιώθεις αμήχανα όταν κάθεσαι απέναντί του, συγκεντρώσαμε μερικές ιδέες με βάση αυτά που πράγματι συζητιούνται σε μία συνεδρία. Σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι στην ψυχοθεραπεία δεν υπάρχει σωστό και λάθος!

Δεν ανήκω σε αυτούς που νιώθουν αμήχανα απέναντι σε έναν ψυχολόγο, γνωρίζω όμως ότι υπάρχει πολύς κόσμος –ίσως η πλειονότητα– που δεν τολμά να καθίσει στο ντιβάνι, επειδή φοβάται ότι δεν θα έχει τι να πει.

Συμβαίνει και μάλιστα πολύ συχνά. Ακόμη κι όταν έχεις αποφασίσει μετά από ώριμη σκέψη να χτυπήσεις την πόρτα ενός ειδικού και να του μιλήσεις για όσα σε απασχολούν θέλοντας να αλλάξεις στον εαυτό σου, ακόμη και τότε, η στιγμή που θα βρεθείς στο γραφείο του μπορεί να είναι απολύτως καθηλωτική.

Για σένα λοιπόν, που έχεις χίλια πράγματα στο κεφάλι σου αλλά δεν μπορείς να ξεκινήσεις από κάπου, συγκεντρώσαμε μερικές ιδέες για να κάνεις την αρχή. Όλες αποτελούν θεματικές που οι ψυχοθεραπευτές συζητούν με τους θεραπευόμενούς τους, οπότε να είσαι σίγουρος ότι δεν θα τους φανούν περίεργα αυτά που λες.

Επιπλέον, οι θεραπευτές γνωρίζουν αυτή την ανθρώπινη δυσκολία από πρώτο χέρι και διαθέτουν αρκετά εργαλεία για να σε βοηθήσουν να ανοιχτείς. Διαβάζοντας και τις 10 προτάσεις μας, θα έχεις μια πλήρη εικόνα του τι συζητιέται σε μια συνεδρία και δεν θα σε φοβίζει τίποτε.

1. «Ασήμαντα» θέματα

Είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι κάνουν θεραπεία για να αντιμετωπίσουν κάτι συγκεκριμένο, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι περνούν από ένα μεταβατικό στάδιο και θέλουν κάποιον να μιλήσουν και να τους βοηθήσει στη διαχείριση της αλλαγής.

Τι να συζητήσεις με τον ψυχολόγο
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Ίσως νιώθεις ότι πρέπει να συζητήσεις για «βαθιά» ή «σοβαρά» θέματα, αλλά δεν υπάρχει «σωστό» θέμα για συζήτηση στη θεραπεία. Μπορείς να μιλήσεις για ό,τι θέλεις. Τίποτα δεν είναι εκτός ορίων.

«Οι άνθρωποι μιλούν για τα πάντα στη θεραπεία. Μιλούν για τις ελπίδες, τα όνειρα, τους φόβους, τις απογοητεύσεις, τις πληγές, την ντροπή, τις συζητήσεις με τη μαμά τους, τις αλληλεπιδράσεις με τον σύντροφό τους, τις αντιληπτές αποτυχίες ως γονείς, τη σεξουαλικότητα [ή] το πιο πρόσφατο ραντεβού τους», λέει η ψυχολόγος Jessica Small.

2. Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές

Μια καλή ιδέα είναι να έχεις κάνει μια προεργασία, διατηρώντας ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις τα μοτίβα των συναισθημάτων και των συμπεριφορών σου. Αυτό εξυπηρετεί ιδιαίτερα και μεταξύ των συνεδριών. Έτσι, αν συνηθίζεις να νιώθεις κάτι συγκεκριμένο που σε ωθεί σε μια συμπεριφορά, το μοτίβο που ακολουθείς θα γίνει ο δρόμος που θα σε οδηγήσει στη λύση του.

3. Συναισθήματα στο εδώ και τώρα

Μπορεί να ένιωσες θλίψη ή θυμό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά αν δεν νιώθεις έτσι τώρα, δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις με αυτό. Επικεντρώσου στο πώς αισθάνεσαι στο παρόν και απλά πες το, ακόμη κι αν είναι κάτι απλό, όπως: «Δεν ήθελα να έρθω σήμερα επειδή έχω πολλή πίεση στη δουλειά».

Κάτι τέτοιο είναι αρκετό για ξεκινήσει μια εποικοδομητική συζήτηση με τον θεραπευτή σου. Άλλωστε, οι θεραπευτικές συνεδρίες προορίζονται πραγματικά να είναι όσο το δυνατόν πιο προσαρμοσμένες σε αυτό που χρειάζεσαι ανά πάσα στιγμή.

4. Επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις

Αν νιώθεις ότι υπάρχουν πράγματα που μηρυκάζεις, που τα σκέφτεσαι ξανά και ξανά, που σε ξυπνούν τη νύχτα και δεν σε αφήνουν να συγκεντρωθείς στο παρόν, είναι μια καλή ευκαιρία να τα «φέρεις» στο δωμάτιο της ψυχοθεραπείας.

5. Σχέσεις

Δεν εννοούμε μόνο τις προσωπικές. Όλες οι σχέσεις σου μπορούν να μπουν στο μικροσκόπιο σε μια συνεδρία. Άλλωστε, το πώς συμπεριφερόμαστε και το τι είμαστε καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις μας, τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας.

Κατά την οπτική της συστημικής ψυχοθεραπείας, άλλωστε, «οποιοδήποτε σύμπτωμα/πρόβλημα φέρει ένα άτομο για θεραπεία θεωρείται ότι μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο μέσα στο σύστημα των σημαντικών σχέσεών του και εκφράζει τη δυσλειτουργία του συστήματος», αναφέρει η συστημική ψυχοθεραπεύτρια Άντρη Χριστούδια Gumuskut.

6. Τραύματα του παρελθόντος

Μπορεί να σου φαίνεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Δεν είναι, επειδή κι εσύ μπορεί να μην τα έχεις συνειδητοποιήσει. Έτσι, αν συνηθίζεις να μιλάς για την τωρινή σου σχέση, ίσως θα ήταν σκόπιμο να αναφερθείς και στις προηγούμενες ή στη σχέση των γονιών σου, η οποία ενδέχεται να σε έχει τραυματίσει.

7. Νέες «πίστες» στη ζωή σου

Δεν χρειάζεται να συζητήσεις μόνο για τα δυσάρεστα σε μια συνεδρία. Υπάρχουν και αρκετά ευχάριστα γεγονότα, τα οποία όμως μεταβάλλουν εντελώς τις συνθήκες της ζωής μας και τα συναισθήματά μας, γι' αυτό και είναι εξαιρετικά στρεσογόνα.

Μια νέα σχέση, μια μετακόμιση σε μεγαλύτερο σπίτι, μια εγκυμοσύνη, ένας γάμος, μια καινούργια δουλειά αποτελούν όλα νέες προκλήσεις που όχι μόνο μπορεί να σε πιέσουν, αλλά και να φέρουν στην επιφάνεια επιμελώς κρυμμένα προβλήματα.

8. Κάτι που αποφεύγεις ή θεωρείς ασήμαντο

Θα μπορούσε να είναι κάτι για το οποίο ντρέπεσαι ή κάτι που νομίζεις ότι είναι «ανόητο» να σε ανησυχεί. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι είναι «ασήμαντο» ή «ηλίθιο». Όλοι λογοκρίνουμε τον εαυτό μας και κρίνουμε τα συναισθήματά μας. Αλλά η θεραπεία είναι ακριβώς το μέρος για να εξερευνήσουμε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, ακόμα και αυτά που αισθανόμαστε ότι δεν πρέπει να έχουμε.

9. Δυσκολίες της θεραπείας

Εδώ περιλαμβάνονται διάφορα ζητήματα που μπορεί να σε απασχολούν, όπως το αν αισθάνεσαι άσχημα κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας της συνεδρίας, η ίδια η δυσκολία του να ανοιχτείς και να μιλήσεις σε βάθος, καθώς και το αν σου ταιριάζει ο θεραπευτής.

Ένας θεραπευτής είναι εκπαιδευμένος και μαθημένος στο να ακούει τα πάντα, οπότε κάθε προβληματισμός σου είναι ευπρόσδεκτος. Αν νιώθεις ότι δεν προχωράς ή αν νομίζεις ότι χρειάζεσαι μια περισσότερο συμβουλευτική (ή το αντίθετο) προσέγγιση, ακόμη κι αν νομίζεις ότι θα σου ταίριαζε ένας θεραπευτής του αντίθετου φύλου, μπορείς να τα κουβεντιάσεις όλα.

10. Πότε να σταματήσεις την ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία δεν προορίζεται να διαρκέσει για πάντα. Έτσι, αν το έβρισκες εύκολο να σκεφτείς πράγματα για να κουβεντιάσετε με τον θεραπευτή σου και τώρα δεν είναι, μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι ότι έχεις φτάσει σε ένα τελικό στάδιο. Υπάρχουν αρκετά σημάδια για να σιγουρευτείς.

«Συνήθως η ολοκλήρωση της ψυχοθεραπείας είναι μια κοινή απόφαση», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Ναταλία Κουτρούλη. «Ο θεραπευτής προτείνει να γίνει μια συνεδρία, ώστε να συζητηθούν οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την απόφαση, προκειμένου ο θεραπευόμενος να έχει επίγνωση».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.