Freepik

3 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΣΟΥ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Μην απορρίπτεις τον θυμό σου και μην αποφεύγεις όσα προσπαθεί να φέρει στο επίκεντρο. Ανάλυσέ τον και δώσε του μια υγιή διέξοδο.

Ο θυμός συχνά χαρακτηρίζεται ως «αρνητικό» συναίσθημα, το οποίο συχνά προσπαθούμε να κρύβουμε. Όμως, όπως εξηγεί η ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Κουτελού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανθρώπινή μας φύση. Αποτελεί ένα από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα και η εμφάνισή του κατέχει κάποια λειτουργική χρησιμότητα αναφορικά με την ψυχική και συναισθηματική μας ύπαρξη.

Στην πραγματικότητα, ο θυμός περικλείει πολλά διαφορετικά συναισθήματα. Μπορεί να σημαίνει ότι αισθάνεσαι απειλή ή κίνδυνο, ότι ζηλεύεις, ότι είσαι απογοητευμένος ή ότι νιώθεις αδικημένος. Η αναζήτηση του τι πραγματικά σημαίνει και η διαχείριση του θυμού σου, η έκφρασή του με υγιή τρόπο, μπορεί να σε ενδυναμώσει και να περιορίσει το άγχος σου.

1. Η περιέργεια κάνει καλό

Φέρε στο νου σου ένα παγόβουνο. Η κορυφή του αντιπροσωπεύει τον θυμό σου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του, αυτό δηλαδή που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, αντιπροσωπεύει ένα δευτερεύον συναίσθημα. Ξεκινά, λοιπόν, ψάχνοντας τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια. Τι σε έφερε σε αυτή την κατάσταση; Τι προσπαθεί να σου πει ο θυμός σου; Έτσι, θα μπορέσεις να ρίξεις περισσότερο φως στην πηγή του ζητήματος.

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να ενσωματώσουμε και όχι να εξοβελίσουμε. Πρέπει να αναγνωρίσουμε αν εξυπηρετεί κάποια θετική ή αρνητική λειτουργία. Το «γιατί» που κρύβεται πίσω του. Έτσι θα γίνει μέρος του ρεπερτορίου των συναισθημάτων μας.

διαχείριση θυμού
Freepik

2. Βάλ' τα στο χαρτί

Το να γράψεις όσα σκέφτεσαι και αισθάνεσαι σε ένα ημερολόγιο σου προσφέρει εκτόνωση, την ευκαιρία να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψεις αυτό που σου συμβαίνει, αλλά και τον χρόνο να το δεις και να το επεξεργαστείς. Η αποτύπωση του θυμού σου σε λέξεις καθιστά πιο εύκολη τη διαχείρισή του.

Μπορείς, για παράδειγμα, να κάνεις την εξής άσκηση: Πάρε ένα κομμάτι χαρτί και γράψε: Είμαι θυμωμένος γιατί… Έπειτα, συμπλήρωσε το κενό. Κάθε φορά που τελειώνεις μια πρόταση, προσθέτεις ένα ακόμα «γιατί» και συνεχίζεις να απαντάς μέχρι να νιώσεις ότι δεν έχεις τίποτα άλλο να πεις, ότι έχεις αδειάσει. Μπορείς, λόγου χάρη, να γράψεις: Είμαι θυμωμένος γιατί είμαι κουρασμένος, γιατί δεν έχω χρόνο για ό,τι μου προσφέρει προσωπική ευχαρίστηση, γιατί εργάζομαι και φροντίζω το σπίτι, γιατί δεν έχω υποστήριξη στις οικιακές δουλειές, γιατί δεν μπορώ να βασιστώ σε κανέναν, γιατί όταν το κάνω απογοητεύομαι.

διαχείριση θυμού
Freepik

Ξαναδιάβασε όσα έγραψες και ξεκίνα μια νέα ενότητα ως εξής: Θα κάνω τον θυμό μου δράση με το να… Κάθε φορά που τελειώνεις μια πρόταση, ξεκίνα μια άλλη απαντώντας στην ερώτηση: Πώς θα τα καταφέρω;

Για παράδειγμα: Θα κάνω τον θυμό μου δράση με το να δηλώσω στην οικογένειά μου ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο για τον εαυτό μου. Πώς θα τα καταφέρω; Με το να ζητήσω από κάθε μέλος της οικογένειας να αναλάβει μια εργασία. Πώς θα τα καταφέρω; Με το να τους εμπιστευτώ να την κάνουν κ.ο.κ.

διαχείριση θυμού
iStock

Διαχείριση θυμού σημαίνει και εκτόνωση

Ο θυμός που δεν εκφράζεται σταδιακά συσσωρεύεται και κάποια στιγμή ξεχύνεται σαν χείμαρρος που τα παρασέρνει όλα στο πέρασμά του. Ο θυμός επιδρά και στο σώμα σου, προκαλεί στρες στον οργανισμό, επομένως η εκτόνωσή του με έναν υγιή τρόπο μπορεί να είναι χρήσιμη.

Βρες έναν ασφαλή χώρο μακριά από τους άλλους και άσε τον θυμό σου να βγει. Χτύπα ένα μαξιλάρι, φώναξε, βάλε δυνατά μουσική και χόρεψε με όση ενέργεια έχεις, πήγαινε για τρέξιμο, γράψε ένα γράμμα για ό,τι σου προκάλεσε οργή και σκίσ' το.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.