Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

4 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

Το να γκρινιάζεις είναι ανθρώπινο. Υπάρχουν όμως κάποια λάθη που κάνουν την γκρίνια αδιέξοδη. Δες πώς θα τα διορθώσεις και πώς θα μάθεις να παραπονιέσαι με παραγωγικό τρόπο.

Αν είσαι άνθρωπος που έχει την τάση να γκρινιάζει, ξέρεις. Όταν έχεις μια δύσκολη μέρα δεν βλέπεις την ώρα να επιστρέψεις σπίτι και να αρχίσεις να λες τα παράπονά σου στους κοντινούς σου ανθρώπους. Για εκείνο το αγενές mail που έλαβες. Για τον συνάδελφο που παρουσίασε την ιδέα σου σαν δική σου. Για τον τύπο που σε έκλεισε στη διασταύρωση. Για τη φίλη που ακύρωσε την έξοδό σας την τελευταία στιγμή.

Το να εκφράζεις όλα αυτά που σε ενοχλούν φυσικά και έχει οφέλη για την ψυχική σου υγεία. «Όταν είμαστε αγχωμένοι ή αναστατωμένοι με αρνητικά συναισθήματα που βράζουν μέσα μας, είναι σημαντικό να έχουμε κάποιον για να τα πούμε, να εκτονωθούμε, να ακούσουμε κάποια λόγια συμπαράστασης και να συνεχίσουμε με τη ζωή μας», αναφέρει η σύμβουλος ζεύγους Ingrid Helander.

Το να εκφράζεις όμως τα παράπονά σου δεν σου φέρνει πάντα ανακούφιση. Καμιά φορά μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ακόμη πιο άσχημα από πριν. Σύμφωνα με την κα Helander, το να παραπονιέσαι συνεχώς μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο έντονη αρνητικότητα και δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θυμό ή θλίψη. Επίσης, το να παραπονιέσαι συνεχώς για κάθε μικρό πράγμα μπορεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις σου –φιλικές και συντροφικές– κουράζοντας τους ανθρώπους που είναι δίπλα σου.

Ειδικοί συγκέντρωσαν τις τέσσερις ενδείξεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πότε το να γκρινιάζεις δεν σε οδηγεί πουθενά, αλλά αντίθετα κάνει χειρότερα τα πράγματα για εσένα.

1. Νιώθεις χειρότερα από πριν

Όταν έχεις κάποιον για να του πεις τα παράπονα σου, νιώθεις ότι έχεις κάποιον που σε καταλαβαίνει και που συχνά μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει να καταστρώσεις ένα σχέδιο δράσης για να λύσεις το πρόβλημα σου. Μπορεί να σου προσφέρει ανακούφιση και να σε βοηθήσει να συνεχίσεις τη μέρα σου. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι το να γκρινιάζεις δεν σε ωφελεί.

2. Αντικρούεις κάθε λογική πρόταση για λύση από τον συνομιλητή σου

Ναι, καμιά φορά είναι πιο εύκολο να γκρινιάζουμε συνεχώς για κάτι που μας ενοχλεί χωρίς να ψάχνουμε να βρούμε μια λύση. Όμως αυτό που στην πραγματικότητα θα βοηθούσε θα ήταν να αναζητήσεις λύσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάστασή σου αντί να επαναλαμβάνεις συνεχώς τις ίδιες γκρίνιες. Το να αναζητάς λύση σού δίνει την αίσθηση πως έχεις τον έλεγχο της κατάστασης.

Στην αντίθετη περίπτωση απλά αγνοείς τις προτάσεις για λύση που σου δίνονται, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά τα ίδια, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων που δεν οδηγούν πουθενά.

Αυτός ο αμυντικός μηχανισμός αντιμετώπισης σε εμποδίζει να προχωρήσεις πραγματικά μπροστά και, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να σου προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο άγχος ή ανησυχία.

Τα 4 λάθη που κάνεις όταν γκρινιάζεις και πώς θα τα διορθώσεις
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3. Παραβλέπεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων

Κανείς δεν περιμένει από εσένα να βρίσκεις τη «φωτεινή πλευρά» σε κάθε δύσκολη στιγμή. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εξελικτικά προγραμματισμένος να εστιάζει στα αρνητικά για να μπορεί να ανιχνεύει πιθανούς κινδύνους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα αδυναμίας και απελπισίας σε δύσκολες καταστάσεις», αναφέρει η ψυχολόγος Nelly Seo.

«Ορισμένα γεγονότα της ζωής μπορεί να μην έχουν καμία θετική πλευρά», συνεχίζει η Δρ Seo. Αλλά το να κολλάς εμμονικά σε κάθε αναποδιά (και να της επιτρέπεις να σου χαλάει τη μέρα) το μόνο που θα κάνει είναι να συνεχίζει να σε βυθίζει σε αρνητικά συναισθήματα.

4. Αρχίζεις να κουράζεις τους κοντινούς σου ανθρώπους

Το να παραπονιέσαι για ένα πρόβλημά σου –εάν το κάνεις με τον κατάλληλο τρόπο– μπορεί να γίνει αιτία για να έρθεις κοντά με κάποιους ανθρώπους ή να δεθείς περισσότερο με κάποιους άλλους. Μπορεί για παράδειγμα να συνδεθείς με έναν συνάδελφο καθώς μοιράζεστε τα παράπονά σας για έναν δύσκολο manager ή με τον σύντροφό σου καθώς συζητάτε τον κοινό εφιάλτη που ζήσατε στο οικογενειακό τραπέζι.

Αν πάλι, αντίθετα, αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι οι δικοί σου άνθρωποι δείχνουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους όταν ξεκινάς να γκρινιάζεις, να γίνονται αινιγματικά σιωπηλοί, συγκαταβατικοί και να προσπαθούν να αλλάξουν θέμα, τότε αυτό σημαίνει ότι έχεις κουράσει με τα συνεχή παράπονά σου ή είσαι μονίμως η πηγή αρνητικής ενέργειας στην παρέα. Αυτό θα σου προκαλέσει αίσθηση μοναξιάς και απομόνωσης, τη στιγμή μάλιστα που χρειάζεσαι να νιώσεις σύνδεση και υποστήριξη.

Εάν η τάση σου να βρίσκεις κάτι αρνητικό σε όλες τις καταστάσεις είναι κάτι που χρονίζει, τότε ίσως θα έπρεπε να δεις κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Ο χρόνιος αρνητισμός και η αίσθηση αδιεξόδου μπορεί να είναι ένδειξη κατάθλιψης και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας όχι μόνο μπορούν να κάνουν υπεύθυνα τη διάγνωση, αλλά και να σε βοηθήσουν να την αντιμετωπίσεις και να νιώσεις καλύτερα.

Πώς μπορείς να γκρινιάζεις πιο παραγωγικά;

Θέσε ένα χρονικό όριο στον εαυτό σου

Αν θες να γκρινιάξεις κάν' το αλλά κάν. το σύντομα για να μην κουράζεις και να μην επαναλαμβάνεσαι. Εάν νιώσεις από μόνος/η σου ότι πλατειάζεις ή παρατηρήσεις από τα λόγια ή τη γλώσσα του σώματος του συνομιλητή σου ότι πιέζεται ή δυσανασχετεί, άλλαξε θέμα.

Να ακούς πραγματικά αυτό που έχει να σου πει ο συνομιλητής σου

Πήγαινε με διάθεση να ακούσεις αυτό που ο άλλος έχει να σου πει. «Κράτα το μυαλό σου ανοιχτό σε διαφορετικές οπτικές γωνίες», προτείνει η Δρ Seo: Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να εξετάσεις πιθανές λύσεις που δεν είχες σκεφτεί μόνος σου. Επίσης, πρόσεξε να μην αντιδράς αμυντικά ή άσχημα σε όσους αφιερώνουν χρόνο να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν να βρεις μια λύση στο πρόβλημά σου.

Σε κάθε παράπονο πρόσθεσε μια νότα ευγνωμοσύνης

«Αυτός μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου όλα τα θετικά στη ζωή σου, όταν σε κατακλύζει η αρνητικότητα», συμπληρώνει η Dr. Seo. Το να ολοκληρώσεις τη γκρίνια σου με μια νότα ευγνωμοσύνης δεν θα σβήσει μαγικά ό,τι σε έχει εκνευρίσει. Αλλά μπορεί να σου υπενθυμίσει ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα – και να σε βοηθήσει να βγεις από τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.