Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

4 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ «ΕΓΩ» ΣΟΥ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Το Εγώ είναι σημαντικό στοιχείο για την πρόοδό σου, αλλά αν σε «καταπιεί» μπορεί να βάλει τρικλοποδιές στην πορεία σου. Πώς μπορείς να το ελέγχεις και να το χρησιμοποιείς υπέρ σου;

Δεν συμβαίνει μόνο σε διάσημους αθλητές, αναγνωρισμένους γιατρούς και celebrities που φιγουράρουν σε εβδομαδιαία περιοδικά και ιστοσελίδες. Υπάρχουν επαγγελματίες σε όλους του τομείς με ένα Εγώ που τους «καταπίνει», τους βάζει τρικλοποδιές και αποδεικνύεται μεγαλύτερο της αξίας και της προσφοράς τους.

Σε έναν βαθμό το Εγώ είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόοδο ενός ανθρώπου. Μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να είσαι «καλός» σε κάτι και στο να είσαι «εξαιρετικός». Το «υγιές Εγώ» βασίζεται στην αυτοπεποίθηση και οδηγεί σε μια εποικοδομητική στάση ζωής.

Ωστόσο, αν αφεθεί ανεξέλεγκτο μπορεί να δράσει αρνητικά. Για παράδειγμα, η υπερβολική εστίαση στην ατομική σου αξία και η ανάγκη για επιβεβαίωση μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη εστίασης και προσοχής. Αυτός ο τύπος Εγώ βασίζεται στην αλαζονεία και οδηγεί σε καταστροφική συμπεριφορά, όπως αποδεικνύεται π.χ. στην περίπτωση του πιο γνωστού ίσως αθλητή γκολφ στον πλανήτη, του Τάιγκερ Γουντς.

Όπως γράφει ο John Baldoni (executive coach και leadership educator) στη Harvard Business Review, «είναι ΟΚ αν οι άλλοι πιστεύουν ότι είσαι Θεός, αλλά έχεις πρόβλημα αν αρχίσεις να το πιστεύεις εσύ».

Καλλιεργώντας ένα υγιές Εγώ

Σίγουρα πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου, στις ικανότητές σου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Εγώ επιβεβαιώνει την ικανότητά σου να αναλαμβάνεις την ευθύνη μιας πράξης. Από την άλλη, ο έλεγχος του Εγώ δείχνει την ικανότητά σου να αναλαμβάνεις την ευθύνη του εαυτού σου. Πώς μπορείς να καταφέρεις το δεύτερο; Μέσα από την καλλιέργεια της ταπεινότητας.

Εγώ
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

– Αφέσου, με μέτρο, σε κάθε έπαινο

Μέσα στον χαοτικό κόσμο του διαδικτύου βρέθηκα μπροστά στην εξής πληροφορία: όταν ένας στρατηγός επέστρεφε νικητής στην αρχαία Ρώμη, τον συνόδευε στην πομπή ένας σκλάβος, ο οποίος έπρεπε να του υπενθυμίζει ότι ο θρίαμβός του δεν θα διαρκούσε για πάντα. «Memento mori», έλεγε ο σκλάβος. Με άλλα λόγια, «Θυμήσου ότι θα πεθάνεις». Ακόμα και όταν περνούσαν καλά, οι Ρωμαίοι φαίνεται να υπενθύμιζαν ο ένας στον άλλο τη θνητή και ατελή τους φύση.

Ανεξάρτητα από το πόσο «στέκει» η ιστορία αυτή, το δίδαγμα παραμένει και αποτελεί μια εξαιρετική υπενθύμιση για όποιον πετυχαίνει. Τις περισσότερες φορές η επιτυχία κερδίζεται, δεν χαρίζεται. Επομένως, καλό είναι να μην βάζεις τον εαυτό σου πάνω σε έναν θρόνο και να θεωρείς ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σε κατεβάσει από εκεί.

– Ζήτα τη γνώμη ανθρώπων που εμπιστεύεσαι

Η σχέση μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζουν και σέβονται ο ένας τον άλλον είναι πολύτιμη. Φίλοι, σύντροφοι, συνάδελφοι που δεν φοβούνται να εκφράσουν αυτό που πραγματικά πιστεύουν μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις βήματα προς τα εμπρός. Χρειάζεσαι ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύεσαι να σου λένε την αλήθεια.

Η ανατροφοδότηση (feedback) είναι μια διαδικασία ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί πηγή πληροφοριών. Φυσικά, αν θες να είναι παραγωγική, χρειάζεται να συντηρείς ο ίδιος ένα περιβάλλον που την ενθαρρύνει και όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι σε θέση να διαχωρίζουν τα συναισθήματα από τις απόψεις.

Απαραίτητη συνιστώσα της παραγωγικής ανατροφοδότησης είναι φυσικά η ενεργητική ακρόαση, το να ακούς πραγματικά όσα σου λένε. Αν η συμπεριφορά σου δείχνει το αντίθετο, τότε σύντομα οι άνθρωποι γύρω σου θα σταματήσουν να μοιράζονται την άποψή τους μαζί σου.

– Αναλογίσου τα αδύνατα σημεία σου

Είναι σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο για να σταθείς με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό σου και να συνομιλήσεις ανοιχτά μαζί του. Η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη, αλλά εξαιρετικά ωφέλιμη, καθώς σε βοηθά να αποκτήσεις προοπτική. Παραδέξου και αποδέξου τα λάθη σου σε αποφάσεις και συμπεριφορές. Παραδέξου και αποδέξου ότι μπορούν να γίνουν ο καλύτερος δάσκαλός σου. Δεν χρειάζονται τα ψέματα και οι δικαιολογίες. Ζήτα συγγνώμη και η ταπεινότητα αυτή θα σου ανοίξει έναν δρόμο προς την αυτογνωσία και τη σύνδεση με τους άλλους.

– Ξέφυγε από την ανάγκη σου για έλεγχο

Ίσως μπλέκεσαι διαρκώς στα πόδια των άλλων, μπερδεύεσαι υπερβολικά στις λεπτομέρειες της δουλειάς τους και θεωρείς ότι έτσι βοηθάς. Στην πραγματικότητα, αυτή η μικροδιαχείριση είναι μια παγίδα του Εγώ, που ενισχύει την αίσθηση ελέγχου σε βάρος των υπολοίπων. Η εγκατάλειψη του ελέγχου προάγει την αίσθηση εμπιστοσύνης και καλλιεργεί μια κουλτούρα σεβασμού.

Προσπάθησε, επίσης, να θυμάσαι ότι δεν είσαι το Εγώ σου, ούτε η δουλειά σου, ούτε τα επιτεύγματά σου. Αν επιτρέψεις στο Εγώ να ελέγξει τη ζωή σου, δεν θα είσαι ποτέ ήρεμος ή χαρούμενος. Μόλις χάσεις ένα από τα πράγματα με τα οποία ταυτίζεσαι, τότε τα υπόλοιπα θα καταρρεύσουν σαν ντόμινο. Δείξε εμπιστοσύνη στους γύρω σου. Πάρε ρίσκα.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.