Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΟΙΟΝ ΤΥΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΧΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ENNEAGRAM

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με το Enneagram, υπάρχουν 9 κυρίαρχοι τύποι προσωπικότητας. Αν καταφέρεις να βρεις τον δικό σου αλλά και των αγαπημένων σου, το Enneagram σού υπόσχεται να ζήσεις πιο αρμονικά μαζί τους και να αναδείξεις τις θετικές πτυχές του χαρακτήρα σου.

Φαίνεται ότι βαθιά μέσα στον ψυχισμό του ανθρώπου υπάρχει κάτι που τον κάνει να αναζητά εξηγήσεις αλλά και ταμπέλες για τον εαυτό του. Κάπως έτσι, πολύ πρόχειρα βεβαίως, θα εξηγούσα τη ροπή μας να «τσιμπάμε» σε διάφορα τεστ προσωπικότητας, που παλιότερα βλέπαμε στα περιοδικά.

Το Enneagram, ή Εννεάγραμμα στα ελληνικά, είναι μία ακόμη κατηγοριοποίηση των ανθρώπινων χαρακτήρων και της συμπεριφοράς τους σε 9 τύπους. Πρόκειται για έναν πολύ παλιό διαχωρισμό, του οποίου η ιστορία μετρά περισσότερα από 2.500 χρόνια και αποτυπώνεται με έναν κύκλο που εμπεριέχει ένα τρίγωνο και ένα ακανόνιστο εξάγωνο.

Η πληροφορία αυτή, αν και υποδεικνύει την αρχαία του προέλευση –πρόκειται για μια σύνθεση πνευματικών παραδόσεων με στοιχεία από τον Χριστιανισμό, τον Βουδισμό, τον Ιουδαϊσμό και τον Ινδουισμό– ελάχιστη χρησιμότητα έχει στις μέρες μας. Αυτό που θα μας ενδιέφερε στη σύγχρονη ζωή είναι το πώς μας βοηθάει.

Οι 9 τύποι προσωπικότητας του Enneagram

Κάθε αριθμός εδώ αντιστοιχεί σε έναν τύπο προσωπικότητας. Φυσικά, όλοι θα βρούμε στοιχεία του χαρακτήρα μας σε πολλούς ή και σε όλους τους τύπους. Ωστόσο, ένας από αυτούς μοιάζει περισσότερο οικείος σε εμάς. Η προσωπικότητά μας αποτελεί μια σύνθεση τύπων, με έναν τύπο από τους 9 να κυριαρχεί. Ποιοι είναι αυτοί;

Τι είναι το Enneagram και πώς μπορεί να σε βοηθήσει να ισορροπήσεις
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

1. O τελειομανής / μεταρρυθμιστής

Οι υποχρεώσεις προηγούνται της διασκέδασης και η τήρηση των κανόνων έχει μεγάλη σημασία στη ζωή του τελειομανούς. Είναι αυστηρός με τον εαυτό του και με τους άλλους και σκέφτεται πολύ καλά προτού πράξει το οτιδήποτε. Είναι άριστος στη δουλειά του, αλλά συνήθως κρατάει τον θυμό μέσα του.

2. Ο δοτικός / βοηθός

Θέλει να προσφέρει σε όσους αγαπάει και πολλές φορές αυτό γίνεται σκοπός της ζωής του, με αποτέλεσμα να παραμελεί τις δικές του ανάγκες. Είναι γενναιόδωρος, συμπονετικός και διακρίνεται για την ενσυναίσθησή του, μερικές φορές όμως προσπαθεί να γίνει απαραίτητος στους άλλους για να νιώθει καλά ο ίδιος.

3. Ο επιτυχημένος / παρακινητής

Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και δεν δέχεται τίποτε λιγότερο από την απόλυτη επιτυχία. Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι η ήττα και η αμφισβήτηση, οπότε συχνά γίνεται ανταγωνιστικός. Για εκείνον έχει μεγάλη σημασία η κοινωνική καταξίωση, γι' αυτό και αγωνίζεται συνέχεια ώστε να βρίσκεται στην κορυφή και να πετυχαίνει στους στόχους του.

4. Ο ρομαντικός / καλλιτέχνης

Μπορεί να διακρίνει την ομορφιά αλλά και το δράμα σχεδόν παντού. Είναι ευαίσθητος, με καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία, αλλά μπορεί να μελαγχολήσει εύκολα και να φτάσει στην αυτολύπηση. Συχνά νιώθει ότι δεν του ταιριάζει ο τρόπος ζωής των άλλων.

5. Ο παρατηρητής / ερευνητής

Τον διακρίνει πρωτοποριακή σκέψη και είναι γεμάτος ιδέες. Φύσει περίεργος και ευρηματικός, προτιμάει τη λογική από το συναίσθημα και δυσκολεύεται να συναναστραφεί με κόσμο. Μπορεί να γίνει καχύποπτος και να απομονωθεί. Μπορεί να είναι ο εκκεντρικός της γειτονιάς σου!

6. Ο πιστός / σκεπτικιστής

Υπεύθυνος, εργατικός και αφοσιωμένος, έτοιμος από πριν σχεδόν για κάθε ενδεχόμενο, θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με στρατιώτη. Ο αφοσιωμένος όμως μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα αγχώδης και επιφυλακτικός και έτσι να περιορίσει τον ίδιο του τον εαυτό.

7. Ο περιπετειώδης / πολυπράγμων

Εξωστρεφής, κοινωνικός, περιπετειώδης και πραγματικά πολυπράγμων, αναζητά συνεχώς νέες εμπειρίες και βλέπει πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. Συχνά όμως τον κατηγορούν για υπερβολικό αυθορμητισμό και επιπολαιότητα.

8. Ο ηγέτης / προστάτης

Τείνει να κρύβει τα συναισθήματά του, γιατί θέλει να δείχνει δυνατός. Είναι επιβλητικός και συχνά κυριαρχικός και οι υπόλοιποι δυσκολεύονται να τον διαχειριστούν. Θέλει να μην χάνει ποτέ τον έλεγχο και αυτό μπορεί να τον κάνει υπερόπτη.

9. Ο ειρηνοποιός / διαμεσολαβητής

Η ανάγκη του για ηρεμία και ειρήνη είναι τόσο μεγάλη, που συχνά θυσιάζει τις δικές του επιθυμίες στον βωμό της εξομάλυνσης των εντάσεων. Είναι ένας σταθερός και πολύ ευχάριστος χαρακτήρας, που οι περισσότεροι θέλουν να έχουν κοντά τους, καθώς μετριάζει τις εντάσεις όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.

Τι είναι το Enneagram και πώς μπορεί να σε βοηθήσει να ισορροπήσεις
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Πώς σε βοηθάει το Enneagram

Τώρα που έμαθες τους 9 τύπους προσωπικότητας του Enneagram, ίσως νομίζεις ότι βρήκες πού ακριβώς ανήκεις, αλλά δεν είναι τόσο απλό και εύκολο. Σκοπός του Enneagram είναι να φωτίσει τις κρυφές πτυχές τις προσωπικότητας μας, ώστε να σχηματίσουμε μια σφαιρική εικόνα για τον εαυτό μας, αλλά και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους γύρω μας και να ταιριάξουμε καλύτερα μαζί τους.

«Το αποκαλώ εργαλείο αλληλοκατανόησης. Μας βοηθά να καταλάβουμε ότι δεν βιώνουν όλοι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο και μας δίνει ένα πλαίσιο για την κατανόηση και την αποδοχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Και ενώ δεν δικαιολογεί την κακή συμπεριφορά, ρίχνει φως στην προέλευση αυτής της συμπεριφοράς και νομίζω ότι αυτό οδηγεί σε έναν πιο συμπονετικό κόσμο», μας λέει η Lynn Roulo, εκπαιδεύτρια του Enneagram.

Τι γίνεται σε μια τυπική συνεδρία Enneagram

Ορισμένοι άνθρωποι επισκέπτονται τη Lynn Roulo για να τους καθοδηγήσει, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους. Μου ακούγεται σαν μια συνεδρία coaching, αλλά η Lynn εξηγεί: «Δεν υπάρχει τυπική συνεδρία Enneagram. Με τους περισσότερους ξεκινάμε με μια συνέντευξη, ώστε να μάθουν τον τύπο Enneagram τους. Η συνεδρία αυτή έχει διάρκεια 90 λεπτών και βλέπω ότι απολαμβάνουν πραγματικά τη διαδικασία!».

»Στη συνέχεια, τους δίνω το βιβλίο μου που τους προσφέρει τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα εργαλεία για να τους βοηθήσω να αναδείξουν τα δυνατά τους σημεία και όχι τις αδυναμίες τους. Ο καθένας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και έχει διαφορετική αντιμετώπιση».

Enneagram: Αναξιόπιστο, αλλά χρήσιμο

Το Enneagram δεν είναι φυσικά ένα αξιόπιστο σύστημα ανάλυσης προσωπικότητας, ούτε η Lynn διεκδικεί τον τίτλο της coach ή της ψυχολόγου. Και είναι απολύτως κατανοητό ότι το  Enneagram έχει δεχθεί κριτική ως ψευδοεπιστήμη και έχει περιγραφεί ως «μέθοδος αξιολόγησης χωρίς αποδεδειγμένη αξιοπιστία ή εγκυρότητα». Είναι δυνατόν να βοηθάει τους ανθρώπους;

«Θα αναφερθώ στον αφορισμό “Όλα τα μοντέλα είναι λάθος, αλλά μερικά είναι χρήσιμα”, που επινοήθηκε από τον στατιστικολόγο George Box. Όλα τα συστήματα προφίλ προσωπικότητας είναι ελαττωματικά – ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η ανθρώπινη εμπειρία είναι δυναμική. Όμως, έχω δει προσωπικά το Enneagram να βοηθά χιλιάδες ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τους συναδέλφους, τα παιδιά, τους συζύγους και άλλους ανθρώπους στη ζωή τους. Και καθώς μαθαίνουν το σύστημα, να καταλαβαίνουν καλύτερα και τον εαυτό τους», απαντάει η ίδια.

Άρα, αν αυτό που χρειάζεται κανείς είναι να κατανοήσει τη συμπεριφορά του εαυτού του και των άλλων, γιατί όχι;

Το βιβλίο της Lynn Roulo “Προβάδισμα για την ευτυχία” μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.