Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

4 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Αν υπάρχει άνθρωπος στον οποίο αρέσουν οι Δευτέρες, να σηκώσει το χέρι! Πόσο εύκολο είναι από την ηρεμία του Σαββατοκύριακου να περάσουμε και πάλι στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας; Υπάρχουν τέσσερις τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή τη μετάβαση.

Όλη την εβδομάδα ανυπομονούμε για την άφιξη της Παρασκευής. Για την ακρίβεια, για το απόγευμα της Παρασκευής που θα δούμε φίλους, θα ξεκουραστούμε λίγο παραπάνω μετά τη δουλειά ή αν έχει καλό καιρό θα πάμε μια εκδρομή για να περάσουμε το Σαββατοκύριακο κάπου μακριά από τη βοή της πόλης.

Οι ώρες από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, όμως, κυλούν πολύ γρήγορα και από τη μαγεία του παρασκευάτικου απογεύματος περνάμε ξαφνικά στη μελαγχολία της Κυριακής (γνωστή ως «Sunday scaries» ή «Sunday blues»). Και χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε μια ακόμη Δευτέρα είναι προ των πυλών και μας περιμένει.

Ιδέες για να κάνετε τις Δευτέρες πιο ανεκτές

Παρόλο που η αρχή μιας εργάσιμης εβδομάδας δεν φαντάζει μια ιδιαίτερα δελεαστική συνθήκη, υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ευκολία.

1. Ετοιμάστε ένα πρόγραμμα από την προηγούμενη εβδομάδα

Προετοιμαστείτε από το απόγευμα της Παρασκευής. Ο σχεδιασμός ενός πλάνου για την αρχή της εβδομάδας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε λιγότερο άγχος και περισσότερη σιγουριά για τις μέρες που ακολουθούν.

Σημειώστε τις υποχρεώσεις σας αλλά και όσα θέλετε να κάνετε μέσα στην εβδομάδα. Φροντίστε να αφιερώνετε κάθε μέρα τουλάχιστον δέκα λεπτά για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί.

2. Περάστε τα Σαββατοκύριακα με ισορροπία

Μετριάστε την επιθυμία να κάνετε τα πάντα μέσα στο Σαββατοκύριακο και προσπαθήστε να ζείτε αυτές τις μέρες ισορροπημένα. Αν θέλετε να έχετε μια ήρεμη Δευτέρα στη δουλειά, φροντίστε να έχετε ξεκουραστεί τις δύο προηγούμενες μέρες.

Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για ξεκούραση, ίσως χρειαστεί να βρείτε τρόπους να εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα δραστηριότητες που συνήθως αφήνετε για το Σαββατοκύριακο, όπως η γυμναστική ή η καθαριότητα του σπιτιού.

μελαγχολία Δευτέρας
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3. Ακούστε το σώμα σας

Συχνά νομίζουμε ότι πρέπει πάντα να είμαστε απασχολημένοι με κάτι και ότι όσο περισσότερα κάνουμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε. Αυτό δεν ισχύει. Πολλές φορές έχουμε ανάγκη να μην κάνουμε τίποτα.

Το ζήτημα δεν είναι να διεκπεραιώσουμε τα πάντα μέσα σε δύο 24ωρα αλλά να ασχολούμαστε με πράγματα που μας ευχαριστούν και μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι. Αν έχετε ανάγκη να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο ξαπλωμένοι στον καναπέ παρακολουθώντας την αγαπημένη σας σειρά, απλά κάντε το!

4. Αντιμετωπίστε τις Δευτέρες ως μια νέα αρχή

Η οπτική παίζει μεγάλο ρόλο στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Αντί να προσεγγίζετε την πρώτη μέρα της εβδομάδας με μια αίσθηση τρόμου ή μελαγχολίας, θεωρήστε τη Δευτέρα ως το «πράσινο φως» για την έναρξη μιας νέας συνήθειας, την υιοθέτηση μιας νέας νοοτροπίας ή μια ευκαιρία να πετύχετε νέους στόχους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.