iStock

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Έχετε ακούσει για τη μελαγχολία της Κυριακής; Είναι αυτό το άγχος που εμφανίζεται την Κυριακή το απόγευμα και αφορά την τσαγκαροδευτέρα και όλα όσα αυτή η μέρα φέρνει μαζί της.

Το άγχος και η κακή διάθεση για την πρώτη εργάσιμη της εβδομάδας δεν ξεκινάει το πρωί της Δευτέρας, όταν ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά να πάμε στις δουλειές μας. Ξεκινάει μια μέρα πριν, την Κυριακή. Συνήθως το βάρος αυτό εμφανίζεται μετά το μεσημέρι, ίσως μετά τον απογευματινό καφέ με φίλους.

Οι αγγλόφωνοι περιγράφουν αυτό το αίσθημα άγχους (ίσως και φόβου) ως Sunday scaries ή Sunday blues. Ας το πούμε στα ελληνικά «μελαγχολία της Κυριακής». Δυστυχώς, η ευχή που τραγουδούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, «Κυριακή γιορτή και σχόλη να ’ταν η βδομάδα όλη, κι η Δευτέρα να ’ταν μόνο κάνα δυο φορές τον χρόνο», δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

Έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία The Sleep Judge (με πάνω από 1.000 συμμετέχοντες) έδειξε ότι το 81% των ατόμων βιώνουν τα Sunday blues, με το μεγαλύτερο ποσοστό (57%) να νιώθει άγχος τις βραδινές ώρες. Το 59% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι το άγχος του οφείλεται στην εργάσιμη εβδομάδα που ακολουθεί. Όπως ήταν αναμενόμενο, το αίσθημα αυτό ήταν εντονότερο σε όσους δεν ήταν ικανοποιημένοι με την εργασία τους.

Τι μπορεί να προκαλέσει τη μελαγχολία της Κυριακής

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η “μελαγχολία της Κυριακής” είναι τόσο συνηθισμένη. Η έρευνα δείχνει ότι η Κυριακή είναι η χειρότερη μέρα της εβδομάδας και το πώς περνάτε το Σαββατοκύριακό σας μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο», αναφέρει η Jolanta Burke, Λέκτορας στο Κέντρο Θετικής Ψυχολογίας και Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI (Royal College of Surgeons in Ireland).

Τι σημαίνει αυτό; Αν, για παράδειγμα, περάσετε όλο το Σαββατοκύριακο κολλημένοι στον υπολογιστή σας, ακόμα και για αναψυχή, είναι πιθανότερο να αισθανθείτε περισσότερο ανήσυχοι. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί, επίσης, να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσής σας και να αυξήσει τα επίπεδα άγχους την επόμενη μέρα.

Ένα ακόμα ενδεχόμενο είναι να σκέφτεστε τη δουλειά που έχετε αφήσει πίσω και σας περιμένει. Το να δουλέψετε, όμως, το Σαββατοκύριακο δεν είναι η απάντηση και μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική σας υγεία. Μπορεί, τέλος, να υπερβάλατε με τις κοινωνικές συναναστροφές και το… σύστημα να υπερφορτώθηκε. Όσο κι αν απολαμβάνουμε την παρέα των φίλων, μερικές φορές όλη αυτή η οργάνωση μπορεί να μας δημιουργήσει πίεση.

iStock
A sad and worried young woman in the living room

Πίσω από τα Sunday blues κρύβονται, φυσικά, και άλλες αιτίες. Κάποιες από αυτές είναι στο χέρι σας να τις ελέγξετε, κάποιες άλλες όχι και τόσο, όπως π.χ. την περίπτωση που το άγχος οφείλεται στη συνεργασία με άτομα που σας φέρονται άδικα.

«Ωστόσο, ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να βιώνετε τη μελαγχολία της Κυριακής, να θυμάστε ότι συχνά τείνουμε να ανησυχούμε υπερβολικά και συνήθως η ανησυχία αυτή αποδεικνύεται αβάσιμη», τονίζει η Burke.

3 τρόποι να περιορίσετε τη μελαγχολία της Κυριακής

Βήμα #1: Η πρόληψη

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από τη μελαγχολία της Κυριακής είναι να περιορίσετε εξαρχής τις πιθανότητες εμφάνισής της. Πριν πατήσετε το off στον υπολογιστή την Παρασκευή το απόγευμα, προσπαθήστε να κλείσετε μικρές εκκρεμότητες αντί να τις αφήσετε για τη Δευτέρα. Αν ασχολείστε με κάποιο μεγάλο έργο, προσπαθήστε να ολοκληρώσετε ένα σημαντικό στάδιο, ώστε τη Δευτέρα να ξεκινήσετε ένα νέο κεφάλαιο.

Διαφορετικά, αν αφήσετε πίσω σας μισοτελειωμένες δουλειές, μπορεί να επηρεαστεί ο ύπνος σας ή να καταβάλετε υπερβολική προσπάθεια την εβδομάδα που θα ξεκινήσει για να αναπληρώσετε.

iStock
Happy weekend text on mug with cafe view

Βήμα #2: Φτιάξτε ένα πρόγραμμα χαλάρωσης

Μια σημαντική αιτία του άγχους της Κυριακής μπορεί να οφείλεται στη δουλειά που έχετε να κάνετε την εβδομάδα που ακολουθεί, ειδικά αν δεν σας ενδιαφέρει καθόλου. Για να εξισορροπήσετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, μπορείτε να προγραμματίσετε και να σκορπίσετε μέσα στην εβδομάδα δραστηριότητες που απολαμβάνετε. Δημιουργήστε μια νέα Κυριακάτικη ρουτίνα, σχεδιάζοντας πράγματα που σας αρέσουν και ανυπομονείτε να κάνετε, όπως να συναντήσετε φίλους σας για ποτό μετά τη δουλειά. Με τον τρόπο αυτό η Δευτέρα δεν θα σας… πέσει τόσο βαριά.

Βήμα #3: Πιάστε χαρτί και μολύβι

«Αν σας τρομάζει η Κυριακή αλλά δεν έχετε ιδέα για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, αφιερώστε 20 λεπτά στο να καταγράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Αυτή η απλή άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι προκαλεί τις ανήσυχες σκέψεις σας και επομένως να τις αντιμετωπίσετε», συμβουλεύει η Burke.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.