Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

4 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ

Μπορεί ένας άνθρωπος που φαίνεται ευγενικός και φιλικός να αποδειχτεί τελικά χειριστικός; Κι όμως, πίσω από τα θετικά αυτά χαρακτηριστικά μπορεί να κρύβεται ένα άλλο... πρόσωπο.

Πώς θα περιέγραφες έναν χειριστικό άνθρωπο; Κατά πάσα πιθανότητα ως ένα άτομο που επηρεάζει ή ελέγχει ανθρώπους και καταστάσεις προς ίδιον όφελος, συχνά με αθέμιτα μέσα. Οι λέξεις «ευγενικός» και «βοηθητικός» ίσως να μην σου έρχονταν ποτέ στο μυαλό. Κι όμως, η «ευγένεια» και η «καλοσύνη» είναι κάποιοι από τους τρόπους που οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σου.

Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσεις κάποιον που σε χειραγωγεί, ακολουθώντας τον συγκεκριμένο δρόμο. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζεις μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει, γιατί ίσως σε βοηθήσει να αποφύγεις τυχόν ψυχική ταλαιπωρία.

#1 Είναι πάντα πρόθυμος να σε βοηθήσει

Μπορεί αυτό να μοιάζει με ένα θετικό χαρακτηριστικό, αλλά πριν εμπιστευτείς ολοκληρωτικά έναν άνθρωπο, έχε στο νου σου ότι αυτός που θέλει πραγματικά να σε βοηθήσει δεν ζητάει ανταλλάγματα. Ένας χειριστικός άνθρωπος θα φροντίσει να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τη λεγόμενη «αρχή της αμοιβαιότητας», την τάση που έχουμε οι άνθρωποι να αισθανόμαστε υποχρέωση να ανταποδώσουμε μια καλή πράξη. Με άλλα λόγια, θα προσφερθεί να βοηθήσει, προκειμένου να νιώσεις υπόχρεος απέναντί του.

#2 Ένας χειριστικός άνθρωπος συμφωνεί σε όλα μαζί σου

Υπάρχουν φορές που γνωρίζεις ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζεις απόλυτα. Καταλαβαίνουν ακριβώς αυτό που λες, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον εξηγήσεις, συμφωνούν με όσα λες, γελάνε με κάθε σου αστείο. Σε γενικές γραμμές εκπέμπετε στο ίδιο μήκος κύματος. Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά σε μια φιλία και θες τέτοιους ανθρώπους στη ζωή σου. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να… σε έχουν με το μέρος τους, που θέλουν να σε κάνουν να πιστέψεις ότι είστε φίλοι, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να επηρεάσουν τις πράξεις σου, όταν χρειαστεί.

χειριστικός άνθρωπος
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

#3 Είναι «ορθάνοιχτο» βιβλίο

Μπορεί να λέμε ότι η ειλικρίνεια είναι ένα χαρακτηριστικό που όλοι εκτιμάμε, αλλά πόσο συχνά στη ζωή σου συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που είναι πραγματικά «βιβλίο ανοιχτό»; Όταν, λοιπόν, συναντάς έναν άνθρωπο που μοιάζει να σε εμπιστεύεται απόλυτα και δεν διστάζει να μοιραστεί μαζί σου προσωπικές ιστορίες, νιώθεις ξεχωριστός και ασφαλής να πράξεις το ίδιο. Αν, όμως, ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου είναι χειριστικός, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον σου τις προσωπικές πληροφορίες που έχεις μοιραστεί μαζί του. Έχε, λοιπόν, στο νου σου ότι κάποια πράγματα δεν λέγονται στις πρώτες συζητήσεις.

#4 Είναι μονίμως το θύμα

Μήπως ξέρεις κάποιον που μονίμως έχει τον ρόλο του θύματος; Μήπως σε κάθε ιστορία που σου διηγείται, κάποιος άλλος είναι ο «κακός» της ιστορίας; Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορείς παρά να νιώσεις άσχημα για ένα «δικό σου» άτομο που υποφέρει. Προφανώς, σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να ισχύει. Σε κάποιες άλλες, πάλι, το άτομο αυτό μπορεί να θέλει να σε κάνει να το λυπηθείς. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να πάρει αυτό που θέλει από σένα με μεγαλύτερη ευκολία.

Ένα μοτίβο χρειάζεται χρόνο για να αποκαλυφθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσεις από την αρχή έναν χειριστικό άνθρωπο που «σου κάνει τον καλό». Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και στις σχέσεις σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.