Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

5 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΣΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Ο σεβασμός είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κερδίσεις κατά τη γνωριμία σου με τους άλλους, για να ακολουθήσει έπειτα η αποδοχή και η συμπάθεια.

To 1998, o Αμερικανός συγγραφέας Robert Green –ο μοναδικός με βιβλία που έχουν απαγορευτεί εξ ολοκλήρου στις αμερικανικές φυλακές, ως μέτρο ασφαλείας– δημοσίευσε το “48 Laws of Power”, ένα bestseller που απευθύνεται σε όσους θέλουν να αποκτήσουν δύναμη, να μελετήσουν τα παιχνίδια της δύναμης ή να θωρακιστούν απέναντι σε κάθε επίδοξο εξουσιαστή.

Σε αυτό ο Green αναφέρεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά, την ψυχολογία, την ιστορία, την κοινωνιολογία και την ηγεσία. Επί της ουσίας, προτείνει ψυχολογικά τρικ τα οποία θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις τον σεβασμό των άλλων σε λίγα μόνο λεπτά αφού σε γνωρίσουν. Πρόκειται για μικρές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργείς και φέρεσαι, οι οποίες, όπως λέει ο συγγραφέας, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την επίδραση που έχεις στους γύρω σου.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύει ο ίδιος, τα τρικ αυτά δεν αρκούν αν θες να διατηρήσεις τον σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων μακροχρόνια, κάτι που απαιτεί συγκεκριμένα στοιχεία χαρακτήρα και μια ηθική βάση στον τρόπο που ζεις και λειτουργείς.

5 tips για να σε σεβαστούν οι άλλοι με το που σε γνωρίζουν

1. Φρόντισε να ντύνεσαι πάντα λίγο καλύτερα από ό,τι αναμένεται

Όταν βρίσκεσαι για πρώτη φορά σε έναν νέο χώρο, η εμφάνισή σου καλώς ή κακώς δημιουργεί την πρώτη εντύπωση. Και η πρώτη εντύπωση μετράει στο να κερδίσεις τον σεβασμό και την εκτίμηση κάποιου, όπως επιβεβαιώνουν και ψυχολόγοι. Ο γνωστός σχεδιαστής Tom Ford είχε πει κάποτε πως «το ντύσιμο αποτελεί μια μορφή καλών τρόπων», οπότε ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι αναρωτήσου πώς μπορεί να μεταφράζεται αυτό. Εξάλλου, για να σεβαστούν οι άλλοι, πρέπει πρώτα να τους δείξεις πως εσύ σέβεσαι τον εαυτό σου.

5 μυστικά για να κάνεις τους άλλους να σε σέβονται χωρίς καν να σε γνωρίζουν
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

2. …αλλά ποτέ τόσο ώστε να «λάμπεις» περισσότερο από το τιμώμενο πρόσωπο

Είτε πρόκειται για κάποια κοινωνική εκδήλωση είτε για έναν νέο χώρο εργασίας, το να επιδιώξεις να υπερκαλύψεις το «τιμώμενο» ή «ανώτερο» πρόσωπο με την παρουσία σου είναι σίγουρος τρόπος για να αποσπάσεις κακές κριτικές. Φρόντισε να τιμάς τους ανθρώπους που ηγούνται της ιεραρχίας για να σε τιμούν κι εκείνοι το ίδιο.

3. Η στάση του σώματός σου επηρεάζει τον σεβασμό των άλλων

Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι ο τρόπος που στέκεσαι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εντύπωση που θα κάνεις στους γύρω σου. Στο βιβλίο του ο Green αναφέρεται σε μία μελέτη του ψυχολόγου Jordan Peterson πάνω στους αστακούς. Όπως ανακάλυψε, στον κόσμο των αστακών επικρατεί μια ιεραρχία η οποία έχει μεταξύ άλλων να κάνει με τη στάση του σώματός τους. Οι αστακοί που στέκονται ευθυτενώς και δείχνουν πιο ρωμαλέοι έχουν καλύτερες πιθανότητες ζευγαρώματος, καλύτερη πρόσβαση στο φαγητό, μεγαλύτερα καταφύγια και τον σεβασμό της κοινότητάς τους. Όπως λέει ο συγγραφέας, και τα άτομα με κακή στάση σώματος, όταν π.χ. καμπουριάζουν και είναι «ατσούμπαλα», στέλνουν ένα μήνυμα ηττοπάθειας και αδυναμίας. Αντίθετα, η ορθή στάση σώματος κάνει και εσένα να νιώθεις καλύτερα για τον εαυτό σου, και να δείχνεις στους άλλους πιο επιβλητικός.

4. Φρόντισε να γνωρίζεις με ποιους έχεις να κάνεις και μην τους προσβάλλεις

Ένας από τους «κανόνες» στο βιβλίο του Green λέει χαρακτηριστικά: Συμπεριφέρσου σαν βασιλιάς για να σου συμπεριφέρονται σαν βασιλιά. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων:

  • Να συμπεριφέρεσαι με ευγένεια και σεβασμό στους άλλους.
  • Να φροντίσεις να γνωρίζεις με ποιους έχεις να κάνεις, ώστε μιλώντας τους να μην κινδυνεύσεις να αναφέρεις κάτι που μπορεί να τους προσβάλλει.
  • Να ακούς τους άλλους όταν σου μιλούν και να προσπαθείς να μάθεις κάτι από τα λεγόμενά τους.

5. Λέγε λιγότερα από όσα χρειάζονται

Ένας άνθρωπος που μιλά υπερβολικά, αποκαλύπτοντας πολλές προσωπικές πληροφορίες ήδη από την αρχή μιας γνωριμίας, κινδυνεύει να θεωρηθεί φαφλατάς, να γίνει κουραστικός και ενδεχομένως όχι άξιος εμπιστοσύνης. Ο Green συμβουλεύει να περιορίζεις τα λεγόμενά σου στις επιθυμίες και τους στόχους σου, όχι σε πολύ προσωπικές πληροφορίες. Να είσαι «ανοιχτός» και «φιλικός», χωρίς όμως να αποκαλύπτεις όλες τις σκέψεις και τις προθέσεις σου. Έτσι θα κάνεις τους γύρω σου να περιμένουν πάντα να ακούσουν κάτι νέο και ενδιαφέρον από εσένα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.