Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Ξέρεις καλά ότι μια καλή πρώτη εντύπωση μπορεί να έχει μεγάλη σημασία και να κάνει την διαφορά. Αλλά ξέχνα ό,τι ξέρεις μέχρι σήμερα περί σωστού ενδυματολογικού κώδικα, χαμόγελου ή σταθερής χειραψίας. Το πραγματικό μυστικό για την σωστή πρώτη εντύπωση είναι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό από το τι φοράς.

Σύμφωνα με την Amy Cuddy, καθηγήτρια στο Harvard Business School η οποία μελετά το θέμα της πρώτης εντύπωσης για περισσότερα από 15 χρόνια, όλοι (συνειδητά ή υποσυνείδητα) κάνουν δύο ερωτήσεις όταν συναντούν ένα νέο πρόσωπο:

  • Μπορώ να εμπιστευτώ αυτό το άτομο;
  • Μπορώ να το σεβαστώ;

Και οι δύο ερωτήσεις βοηθούν κάποιον να σχηματίσει εντύπωση για την ποιότητα ενός ατόμου. Όπως συμβουλεύει η Cuddy στο βιβλίο της Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Big Challenges, ο πρώτος στόχος σας πρέπει να είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη κάποιου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εργασιακά περιβάλλοντα. Είναι σημαντικότερο και από το να κερδίσετε τον σεβασμό του.

«Αν κάποιος που προσπαθείτε να επηρεάσετε δεν σας εμπιστεύεται, δεν πρόκειται να πετύχετε πολλά. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να του προκαλέσετε καχυποψία», σημειώνει η Cuddy στο βιβλίο της. «Ένας ζεστός, αξιόπιστος άνθρωπος που αποπνέει δύναμη προκαλεί τον θαυμασμό. Όμως μόνο αφού έχει εδραιώσει την εμπιστοσύνη η δύναμή του γίνεται προσόν και όχι απειλή».

Δυο πράγματα που διαμορφώνουν την πρώτη εντύπωση
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Και η εμφάνιση μετράει

Η εμπιστοσύνη δεν είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσεις μια καλή πρώτη εντύπωση. Η εμφάνιση σου και η φυσική σου παρουσία έχει επίσης μεγάλη σημασία.

Σύμφωνα με έρευνα της ψυχολόγου Leslie Zebrowitz του Πανεπιστημίου Brandeis από το 2017, οι άνθρωποι κοιτάζοντας το πρόσωπο σου χρησιμοποιούν τέσσερις ενδείξεις για να σχηματίσουν άποψη για εσένα:

  1. το πόσο παιδική φυσιογνωμία έχεις,
  2. το αν η όψη σου δημιουργεί οικειότητα,
  3. η φυσική σου κατάσταση και
  4. η εμπιστοσύνη που αποπνέουν οι εκφράσεις σου και ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι αυθόρμητα.

Αν και δεν μπορείς να ελέγξεις όλους τους παραπάνω παράγοντες, μπορείς να βελτιώσεις τον τελευταίο, τις εκφράσεις και τη γλώσσα του σώματος σου.

Συμπέρασμα: Την επόμενη φορά που θα γνωρίσεις κάποιο νέο άτομο, επικεντρώσου στο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του και όχι στο να τον κερδίσεις με το σωστό ντύσιμο ή με μια δυνατή χειραψία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.