Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΝΙΩΘΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΑΚΟΥΝ; ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ VOCAL IMAGE

Η φωνή μας έχει αντίκτυπο στη γενικότερη εντύπωση που δίνουμε. Η εικόνα που σχηματίζει κανείς για εμάς μόνο και μόνο από τη φωνή μας αποκαλείται Vocal Image. Και ο τρόπος που μπορούμε να τη βελτιώσουμε σχετίζεται με τον τρόπο που αναπνέουμε!

Το vocal image είναι όπως μαρτυράει το όνομά του η εικόνα της φωνής μας. Συγκεκριμένα είναι η εντύπωση που σχηματίζουν οι ακροατές με βάση τον ήχο της φωνής μας. Και θα πει κάποιος: Γιατί μου χρειάζεται αυτή η πληροφορία;

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι από όσα προσλαμβάνουν οι άλλοι από εμάς, μόνο ένα 7% αφορά το περιεχόμενο των λόγων μας. Η εντύπωση που σχηματίζουν οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό (38%) στον τόνο της φωνής μας και σε ακόμη μεγαλύτερο (55%) στη γλώσσα του σώματος.

Αν η φωνή μας βγαίνει αδύναμη, άτονη, σιγανή ή κοφτή, τότε δίνει στο συνομιλητή μας ή στον ακροατή μια μάλλον αρνητική εικόνα. Μια φωνή που τρεμοπαίζει και σπάει προδίδει ανασφάλεια, στρες, αβεβαιότητα και δεν μπορεί να πείσει.

Τι φανερώνει το vocal image για εμάς

Η φωνητική αντίληψη είναι πολύ σημαντική για να καταλάβει κανείς τη συναισθηματική κατάσταση και τις προθέσεις ενός ομιλητή. Σκεφτείτε την σαν μια αλυσίδα επεξεργασίας που ξεκινάει από την ακουστική οδό και φτάνει στα τμήματα του εγκεφάλου τα οποία επεξεργάζονται αυτόματα τη γνώση και το συναίσθημα.

Vocal Image
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Είναι εντυπωσιακό ότι σε μια ομιλία το ακροατήριο αποκωδικοποιεί σχεδόν αυτόματα την ψυχική κατάσταση του ομιλητή και αντιλαμβάνεται αν έχει άγχος, αυτοπεποίθηση και αν ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Προσέξτε όμως, το άγχος μπορεί να επηρεάσει τόσο την εικόνα της φωνής, που ακόμη κι αν ο ομιλητής κατέχει πολύ καλά το αντικείμενό του, θα περάσει το ακριβώς αντίθετο μήνυμα.

Σε ποιους είναι απαραίτητη η φωνητική εικόνα

Συνεπώς το vocal image είναι απαραίτητο σε άτομα που εργάζονται ως δικηγόροι, καθηγητές, παρουσιαστές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, πωλητές και ασφαλιστές, αλλά και στον καθένα που θέλει η φωνή του να ακούγεται. Διότι τα φωνητικά σημάδια που στέλνουμε εκφράζουν τη γνώση, την αυτοπεποίθηση, αλλά και τη θέληση, το θάρρος μας, την ίδια μας την προσωπικότητα.

Αν λοιπόν νιώθετε συχνά ότι δεν σας προσέχουν, ότι κάποιος πετάγεται και αλλάζει το θέμα ενώ μιλάτε, ότι δεν είστε μεταδοτικοί ή ότι δεν μπορείτε να πείσετε σχεδόν ποτέ τους συνομιλητές σας, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε πώς θα καλλιεργήσετε τη φωνητική σας εικόνα.

Μπορείτε να βελτιώσετε τη φωνή σας

Η σωστή εκφορά της φωνής προϋποθέτει σωστή αναπνοή. Και σωστή αναπνοή σημαίνει χαμηλή, αργή και βαθιά αναπνοή. Η πορεία του αέρα πρέπει να βρει το κατάλληλο «έδαφος»: ανοιχτό λαιμό, χαλαρό λάρυγγα και γλώσσα, ανοιχτή υπερώα.

Αλλαγές στη στοματική κοιλότητα, στο πόσο ανοίγουμε το στόμα μας ή στο πού τοποθετούμε τη γλώσσα μας οδηγούν και σε αλλαγές στη φωνή μας. Ομοίως ο τρόπος που αναπνέουμε επηρεάζει τη φωνητική εικόνα μας.

Η κοφτή αναπνοή, βγάζει σπασμένη φωνή. Επηρεάζει επίσης τη στάση του σώματος, της σπονδυλικής στήλης, του λαιμού, ακόμη και της γνάθου μας και έτσι, βγάζοντας τον αέρα μιλώντας μέσα από μια κακή στάση του σώματος, δεν μπορεί παρά να έχει κακό αποτέλεσμα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το σώμα χρειάζεται την άρτια αναπνοή για να σταθεί σωστά μυοσκελετικά.

Τα βασικά εργαλεία λοιπόν που συμβάλλουν στο vocal image είναι οι πνεύμονες, οι φωνητικές χορδές, ο λαιμός, το στόμα και τα αυτιά. Όλα αυτά πρέπει να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Προσπαθήστε να παρατηρήσετε το σώμα σας και τον τρόπο που αναπνέετε. Μήπως κρατάτε την αναπνοή σας συχνά; Ίσως τότε ένα μάθημα ενσυνείδητης αναπνοής να βοηθήσει.

Αν πάλι, όλο αυτό σας ακούγεται περισσότερο αγχωτικό, απλώς ξεχάστε το και απολαύστε το εδώ και τώρα!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.