iStock

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΚΡΑΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΟΥ ΑΣΥΝΑΙΣΘΗΤΑ

Το να κρατάς την αναπνοή σου δεν είναι σπάνιο. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως δεν το συνειδητοποιείς. Μάθε πώς θα ξεκινήσεις να χαλαρώνεις σταδιακά.

Η σωστή αναπνοή είναι θεμελιώδης για την υγεία και την ευεξία. Όμως, πολλοί από εμάς έχουμε μάθει να κρατάμε την ανάσα μας. Συνήθως δεν εκπνέουμε βαθιά και χαλαρωτικά, πράγμα που έχει αντίκτυπο και στην εισπνοή, μη επιτρέποντάς της να είναι βαθιά.

Το κράτημα της αναπνοής είναι μια έμφυτη σωματική αντίδραση στο στρες. Όταν νιώθουμε μια απειλή, έχουμε την τάση είτε να φύγουμε, είτε να παλέψουμε, είτε να παγώσουμε (fight, flight or freeze response), προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό. Αν θυμάσαι πώς κρατούσες την αναπνοή σου όταν ο καθηγητής αναζητούσε ποιον μαθητή να εξετάσει, τότε μάλλον καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε...

Γιατί κρατάμε την αναπνοή μας

Στην ενήλικη ζωή μπορεί να μας έχει γίνει ασυναίσθητη συνήθεια και να κρατάμε την αναπνοή ακόμη και σε μη απειλητικές καταστάσεις, όπως π.χ. όταν βλέπουμε μια ταινία, αναζητάμε κάτι στην οθόνη του υπολογιστή ή τσεκάρουμε τα μέιλ μας. Γιατί ναι, υπάρχει και το φαινόμενο e-mail apnea!

Καθώς ο εγκέφαλός μας είναι επιφορτισμένος με μια βασική λειτουργία, να μας προστατέψει από την απειλή, δεν αποκλείεται να ενεργοποιείται μια μορφή στρες, όταν τσεκάρουμε τα μέιλ μας, για το τι πρόκειται να μας βρει... Τότε το νευρικό μας σύστημα θέτει σε λειτουργία την απόκριση απέναντι στην απειλή και αυτομάτως κρατάμε την αναπνοή μας. Συνήθως δεν εκπνέουμε, αλλά μπορεί και να μην εισπνέουμε βαθιά.

Κρατάς την αναπνοή σου;
iStock

Η ενεργητικότητα, η καλή διάθεση, ο επαρκής ύπνος, συνδέονται ουσιαστικά με την ποιότητα της αναπνοής. Η σημασία της εκπνοής είναι επίσης μεγάλη. Όταν εκπνέουμε πλήρως, το σώμα μας είναι προγραμματισμένο ώστε να κάνει μια αντανακλαστική εισπνοή. Αν αφήσουμε ελεύθερα τα πλευρά μας και βγάλουμε όλον τον αέρα από τους πνεύμονες, ενεργοποιούμε έναν μηχανισμό παρόμοιο με αυτό ενός ελατηρίου.

Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στο θώρακά μας να «ανοίξει» και να δημιουργήσει ένα κενό, μέσα στο οποίο ο φρέσκος αέρας εισέρχεται σαν αντανακλαστικό του νευρικού συστήματος. Αυτό βοηθάει την ελαστικότητα ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης.

Τι μπορείς να κάνεις

  1. Παρατήρησε πότε και πώς κρατάς την αναπνοή σου μέσα στην ημέρα. Είναι όταν εργάζεσαι; Όταν βλέπεις κάποια σειρά; Όταν τσεκάρεις τα μέιλ σου; Συνήθως δεν εισπνέεις ή δεν εκπνέεις σωστά. Προσπάθησε να είσαι αντικειμενικός παρατηρητής που υποκινείται από περιέργεια και να μην κρίνεις τον εαυτό σου.
  2. Εστίασε στην εκπνοή. Της δίνεις αρκετό χρόνο; Πρέπει να είναι αργή και να έχει μεγάλη διάρκεια. Να σε χαλαρώνει.
  3. Αν σε βοηθάει, πρόσθεσε κάποιον ήχο για την εισπνοή και κάποιον για την εκπνοή ή μέτρα από μέσα σου μέχρι το 5.
  4. Μετακινήσου, με κάθε ευκαιρία. Η ακινησία δεν ευνοεί τη σωστή αναπνοή. Τεντώσου, περπάτα, χόρεψε, κάνε ό,τι μπορείς για να δώσεις στο σώμα σου το μήνυμα ότι δεν είναι «παγωμένο».

Αν θέλεις να επανεκπαιδεύσεις το σώμα σου να αναπνέει σωστά, υπάρχουν ειδικά μαθήματα συνειδητής αναπνοής. Επίσης, πολύ βοηθητικά μπορεί να είναι η γιόγκα και ο διαλογισμός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.