5+1 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΤΑ ΚΙΛΑ ΣΟΥ
Επειδή πάντα θα βρεθεί κάποιος να σχολιάσει τα κιλά σου, είτε έχεις παραπάνω, είτε έχεις λιγότερα (ακόμη κι αν έχεις «κανονικό» βάρος, πάλι θα σχολιαστεί), καλό είναι να έχεις μερικές έτοιμες απαντήσεις που θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση και θα φέρουν σε αυτή το συνομιλητή σου.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά οι άνθρωποι αγαπούν να σχολιάζουν την εμφάνιση, και πιο συγκεκριμένα τα κιλά των άλλων, λες και οφείλουν να το κάνουν ή τους ζητήθηκε. Μοιάζει με εκείνο το «σε ποιον μοιάζει το παιδί;» που βγαίνει αβίαστα από το στόμα φίλων και συγγενών με το που θα αντικρίσουν ένα νεογέννητο.
Κι αν νομίζεις ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε ανθρώπους με παραπανίσια κιλά, επειδή η κοινωνία μας είναι χοντροφοβική, να σε πληροφορήσω ότι συμβαίνει και στους αδύνατους, επειδή η κοινωνία μας είναι... χοντροφοβική. Στην κουλτούρα μας, υποθέτουμε ότι η αύξηση βάρους είναι κακή και η απώλεια είναι καλή, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Μπορεί να δεις έναν αδύνατο και να σκεφτείς «πόσο τυχερός!» ενώ εκείνος παλεύει με χίλια δυο προβλήματα.
Ένας άνθρωπος μπορεί να χάνει βάρος επειδή είναι άρρωστος ή έχει πρόβλημα με τον μεταβολισμό του. Ίσως να έχει κατάθλιψη ή να προσπαθεί να αναρρώσει από μια διατροφική διαταραχή. Εκείνος πάλι που έχει πάρει βάρος μπορεί να ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή για κάποιο πρόβλημα το οποίο δεν θέλει να αποκαλύψει. Γιατί πρέπει να λογοδοτήσει στον καθένα για το βάρος του;
Είναι αδύνατο να γνωρίζεις τα πάντα για τον άλλο, αλλά ούτε και χρειάζεται. Το να τρέφεται όσο και όπως θέλει ο καθένας είναι αναφαίρετο δικαίωμά του και αυτό σημαίνει ότι δεν οφείλει να εξηγήσει γιατί το κάνει.
Γιατί δεν χρειάζεται να σχολιάζεις την εμφάνιση;
Το να εκφέρουμε «αποψάρα» για το βάρος των άλλων «ενισχύει την ιδέα ότι ο τρόπος που φαινόμαστε έχει τεράστια σημασία, ότι είμαστε εκτεθειμένοι και ότι, σε κάποιο βαθμό, ο σκοπός μας είναι να είμαστε ευχάριστοι στους άλλους, κάτι που είναι πραγματικά αρκετά χονδροειδές και επιβλαβές», σχολιάζει η Αμερικανίδα Cherie Miller, θεραπεύτρια διατροφικών διαταραχών και εικόνας σώματος, που δηλώνει επιβιώσασα κάποιας διατροφικής διαταραχής και η ίδια.
Για να προσπεράσεις τα άκομψα σχόλια των άλλων για τα κιλά σου, αναζητήσαμε μερικές έξυπνες ατάκες που θα σε βγάλουν από την άβολη θέση και πιθανότατα θα τους κάνουν να το ξανασκεφτούν προτού μιλήσουν ξανά έτσι.
Αν πάλι αναρωτιέσαι τι επιτρέπεται να πεις εσύ για την αύξηση ή την απώλεια βάρους κάποιου άλλου, υπάρχει μόνο ένας χρυσός κανόνας της σύγχρονης επικοινωνίας που πρέπει να ακολουθήσεις: Ποτέ μην σχολιάζεις το σώμα ενός άλλου ατόμου! Εκτός αν σου το ζητήσει.
Τι μπορείς να απαντήσεις στα άκομψα σχόλια
– Συνηθίζεις να σχολιάζεις έτσι το βάρος των ανθρώπων; Και πώς αντιδρούν συνήθως;
Θα επιλέξεις αυτή την απάντηση, αν δεν φοβάσαι να τους δείξεις ότι σε ενόχλησε η συμπεριφορά τους. Θα καταφέρεις να στρέψεις την προσοχή από τα κιλά και την εμφάνισή σου στο ίδιο το άτομο που σε σχολίασε. Το καλύτερο είναι ότι θα τον/την κάνεις να αισθανθεί άβολα και να το σκεφτεί διπλά προτού την επαναλάβει σε κάποιον άλλο. Ή, τουλάχιστον, ας το ελπίσουμε.
– Eπικεντρώνομαι στην υγεία μου, όχι στα κιλά μου.
Αυτή η απάντηση ταιριάζει περισσότερο σε περιπτώσεις εμφανούς απώλειας κιλών εκ μέρους σου, ενώ η παγίδα εδώ είναι ότι μπορεί και να επιθυμείς τέτοιου είδους σχόλια. Σε περίπτωση όμως που δεν θες κανενός είδους σχόλιο για τα κιλά σου ή δεν θες να αποκαλύψεις πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο που ακολούθησες για να χάσεις βάρος, μπορείς απλώς να πεις: «Θα προτιμούσα να μην μπω σε λεπτομέρειες». Αν πάλι είναι γνωστό ότι ακολούθησες κάποια αγωγή ή μια ιατρική λύση, εξίσου αποτελεσματικό είναι και το «αυτά είναι μεταξύ εμού και του γιατρού μου».
– Τι κρίμα που ένιωσες την ανάγκη να το πεις αυτό.
Πολλές φορές ένα άκομψο σχόλιο για το βάρος σου σε κάνει να νιώθεις αδύναμος ή εκτεθειμένος. Γιατί να μην το επιστρέψεις; Θέλω να πω, γιατί να αισθάνεσαι εσύ έτσι, όταν μάλιστα ήσουν ο παθητικός δέκτης και όχι αυτός που το ξεκίνησε; Τα λόγια αυτά από μόνα τους συμπυκνώνουν αισθήματα απογοήτευσης, που μπορεί να κάνουν τον πομπό του ενοχλητικού μηνύματος να εισπράξει έντονη αποδοκιμασία. Κράτα αυτή την ατάκα στο τσεπάκι σου, γιατί ενδέχεται να σου φανεί χρήσιμη και σε άλλες περιστάσεις.
– Δεν είχα καταλάβει ότι ανταλλάσσουμε απόψεις που δεν μας ζητήθηκαν. Θα σου πω και τη δική μου μετά.
Είναι ένας διαφορετικός τρόπος, πιο χιουμοριστικός και αποστασιοποιημένος, για να πεις το «σε ρώτησε κανείς; Εγώ, πάντως, όχι». Η ατάκα αυτή είναι λιγάκι πιο καυστική και κάπως αναπάντεχη, ειδικά αν πρόκειται για κάποιον που συνηθίζει να κάνει τέτοιου είδους σχόλια εις βάρος σου. Αν θες να το τραβήξεις κι άλλο, μπορείς να συνεχίσεις με μία δική σου άποψη η οποία προφανώς δεν σου έχει ζητηθεί.
– Προτιμώ να μην σχολιάζουν το σώμα μου.
Υπάρχουν φορές που καταλαβαίνεις ή ξέρεις ότι τα σχόλια που σου απευθύνουν είναι καλοπροαίρετα. Από τη δική τους οπτική γωνία, προσπαθούν να πουν κάτι ευγενικό και τελικά λένε κάτι του στυλ «δείχνεις πολύ υγιής τον τελευταίο καιρό», «σου πάει που αδυνάτισες λίγο» ή ακόμη και «αν πάρεις λίγα κιλά, πιθανότατα θα νιώσεις καλύτερα». Ως plus size μοντέλο, η Tess Holliday γνωρίζει ότι οι άνθρωποι θα έχουν σχεδόν πάντα κάτι να πουν για το σώμα της. Και έχει συνηθίσει να απαντάει ανάλογα. Όταν λοιπόν θέλει να επιλέξει μια ευγενική προσέγγιση, απαντάει με ένα σύντομο «ευχαριστώ», που ακολουθείται από την υπενθύμιση ότι δεν της αρέσει να συζητά για το σώμα της.
– Ναι, και;
Απλή, εύκολη και βαθιά φιλοσοφημένη, η απάντηση αυτή αποδεικνύεται η πιο εύχρηστη ατάκα, όταν νιώθεις ότι έχεις στερέψει από ιδέες. Γιατί ίσως θα έχεις παρατηρήσει ότι όσες φορές προσπάθησες να μετατοπίσεις αλλού την προσοχή μιας κουβέντας, τόσο πιο πολύ επικεντρωνόταν σε αυτό που δεν ήθελες. Μια λακωνική απάντηση όμως σαν το «ναι, και;» όχι μόνο κλείνει τη συζήτηση, αλλά κάνει τους πάντες να αναρωτηθούν: Αλήθεια, τι σημασία έχει; Το κυριότερο είναι ότι, αν το καλοσκεφτείς, θα κάνει εσένα να συνειδητοποιήσεις ότι πραγματικά δεν τρέχει τίποτε. Τα περισσότερα ή τα λιγότερα κιλά δεν μειώνουν το ποιος είσαι και δεν σημαίνουν τίποτε για όσα καταφέρνεις καθημερινά.