iStock

6 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΑΓΧΟΣ

Το άγχος εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους στην καθημερινότητά μας. 6 συνήθεις συμπεριφορές ίσως μαρτυρούν πολλά περισσότερα από όσα νομίζαμε.

Το άγχος αποκαλύπτεται με ποικίλους τρόπους και συμπεριφορές. Προσωπικά, όταν έχω άγχος μπορώ να μείνω νηστική για πολλές ώρες, ακόμη και για μια ολόκληρη μέρα. Έχω ακούσει ότι συμβαίνει και το αντίστροφο: άνθρωποι που έχουν πολύ άγχος μπορεί να τρώνε πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό. Μιας και δεν θα έβαζα τον εαυτό μου στην κατηγορία των πιο ήρεμων ανθρώπων, καμιά φορά εμφανίζω και άλλα σημάδια αυξημένου στρες, όπως η ταχυπαλμία, κλασικό σύμπτωμα μεγάλης πίεσης ή άγχους.

Προφανώς δεν είμαι η μόνη. Όσοι νιώθουν συχνά αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι μπορούν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Ωστόσο, ενώ ορισμένα σημάδια εξακολουθούν να χτυπούν καμπανάκι για υπερβολικό άγχος, εμείς επιμένουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα. Αν, λοιπόν, κάνεις κι εσύ ορισμένα από τα παρακάτω, ίσως ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι πιο αγχωμένοι από όσο θα έπρεπε (και καλό είναι να κάνεις κάτι γι' αυτό).

6 συμπεριφορές που μαρτυρούν υπερβολικό άγχος

1. Πηγαίνεις συχνά στην τουαλέτα

Έχεις νιώσει ποτέ την ανάγκη να πας τουαλέτα πριν από ένα αγχωτικό γεγονός, όπως ένα διαγώνισμα ή μια σημαντική παρουσίαση στη δουλειά; Υπάρχει εξήγηση. Όπως εξηγεί μια ειδικός στο Healthline (ιστοσελίδα που παρέχει πληροφορίες για ιατρικά θέματα) «κατά τη διάρκεια έντονου άγχους, η ποσότητα της σεροτονίνης αυξάνεται στο έντερο και μπορεί να προκαλέσει σπασμούς σε ολόκληρο το παχύ έντερο». Αυτοί οι σπασμοί είναι αρκετοί για να προκαλέσουν με τη σειρά τους απροσδόκητες κινήσεις του εντέρου.

6 σημάδια που φανερώνουν υπερβολικό άγχος
iStock

2. Τρως πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια ή αύξηση της όρεξης. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση το 2015, το 39% των ανθρώπων που συμμετείχαν δήλωσαν ότι έχουν φάει υπερβολικά ή ανθυγιεινά τρόφιμα τον τελευταίο μήνα λόγω άγχους, ενώ το 31% δήλωσαν ότι έχουν παραλείψει κάποιο γεύμα λόγω στρες.

Όπως αναφέρει το Healthline, οι άνθρωποι που χάνουν την όρεξή τους είναι τόσο απορροφημένοι από την πηγή του στρες τους που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο, έτσι καταλήγουν μεταξύ άλλων να μην τρώνε.

3. Ακυρώνεις τα σχέδιά σου τελευταία στιγμή

Οι λόγοι που οι άνθρωποι με άγχος ακυρώνουν τα σχέδιά τους τελευταία στιγμή μπορεί να είναι πολλοί. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι το ότι νιώθουν καταβεβλημένοι. Το να ακυρώσουν τα σχέδιά τους τελευταία στιγμή μπορεί να τους προσφέρει μια στιγμιαία ανακούφιση αφού δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για την έξοδό τους. Ωστόσο, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι τροφοδοτούν περισσότερο το άγχος τους και το αφήνουν να μεγαλώσει.

Επιπλέον, όταν κάποιος βιώνει έντονο άγχος, συνήθως αισθάνεται σωματικά και ψυχικά εξαντλημένος. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσποιείται ότι όλα είναι καλά, ενώ το να ακυρώσει τα σχέδια που είχε κανονίσει για τον ελεύθερό του χρόνο, μπορεί να του προσφέρει ανακούφιση με την έννοια ότι δεν θα χρειάζεται να παριστάνει ότι είναι χαρούμενος, αλλά ούτε και θα χρειαστεί να βγει από το comfort zone του.

4. Στριφογυρίζεις τα μαλλιά σου ή δαγκώνεις τα νύχια σου

Το να στριφογυρίζεις τα μαλλιά σου όταν αισθάνεσαι νευρικός ή όταν αντιμετωπίζεις ενοχλητικές, αγχωτικές σκέψεις, μπορεί να είναι σύμπτωμα αγχώδους διαταραχής.

Το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να είναι επίσης σημάδι άγχους ή στρες. Η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά φαίνεται να βοηθά ορισμένους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα συναισθήματα.

6 σημάδια που φανερώνουν υπερβολικό άγχος
iStock

5. Κάνεις κρακ στις αρθρώσεις σου

Στα δάχτυλα, στον λαιμό ή στον καρπό. Μερικοί άνθρωποι επιμένουν να κάνουν αυτό που ονομάζουμε «κρακ» στις αρθρώσεις τους. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, καλό θα ήταν να το περιορίσετε γιατί μέρος ερευνών έχει δείξει ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.

6. Είσαι κολλημένος στο κινητό σου

Αν είσαι στο κινητό σου πολλές ώρες ή νιώθεις την ανάγκη να το κοιτάς πολύ συχνά, να θυμάσαι το εξής: οι άνθρωποι με άγχος συχνά πιστεύουν και νιώθουν ότι το να είναι προσκολλημένοι στο κινητό τους, τους προσφέρει προσωρινή ανακούφιση. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι μια πραγματική σπατάλη χρόνου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.