Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

9 ΤΥΠΟΙ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα αναγνωρίσεις τους 9 τύπους δύσκολων συναδέλφων και συνεργατών, και τι μπορείς να κάνεις για να συνυπάρξεις μαζί τους όσο πιο αρμονικά γίνεται;

Όσο κι αν θα θέλαμε να δουλεύουμε μόνο με συμπαθητικούς, καλοπροαίρετους και ευπροσάρμοστους συναδέλφους, είναι εύλογο ότι συχνά στην επαγγελματική μας πορεία συναντάμε ανθρώπους που χρειάζονται ειδικό χειρισμό ή ακόμα και ιδιαίτερη προσοχή. Πώς θα αναγνωρίσουμε, λοιπόν, όλους αυτούς τους τύπους δύσκολων συναδέλφων και πώς θα μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε;

Το να έχουμε συναντήσει και αναγκαστεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολους, κακοπροαίρετους και τοξικούς ακόμα συνεργάτες δεν είναι καθόλου απίθανο. Το πιο πιθανό μάλιστα είναι –αν ρωτήσουμε τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας– να ακούσουμε από πάρα πολύ κόσμο ότι το σύνηθες είναι να είχαν στον επαγγελματικό τους περίγυρο, ανθρώπους που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, τους δημιούργησαν προβλήματα στη συνεργασία.

Μάλιστα, οι δύσκολοι αυτοί συνεργάτες δεν είναι «προνόμιο» συγκεκριμένων κλάδων, επαγγελμάτων ή συντεχνιών. Είναι δυστυχώς διαδεδομένοι παντού. Κάποιος μπορεί να έχει απλά την κακή συνήθεια να μιλάει δυνατά στο τηλέφωνο, ένας άλλος να θέλει πάντα ανοιχτό το παράθυρο ακόμα κι όταν οι υπόλοιποι κρυώνουν, και κάποιος άλλος, χειρότερος, να υπονομεύει κάθε κίνηση των συναδέλφων του.

Όμως δεν μπορούμε να φεύγουμε από κάθε δουλειά όπου αντιμετωπίζουμε προβλήματα, ούτε να «βγάζουμε από τη μέση» με μαγικό τρόπο όποιον μας δυσκολεύει. Γι’ αυτό, θα πρέπει να μάθουμε να χειριζόμαστε τους συναδέλφους, που δεν είναι ιδανικοί.

Δύσκολοι συνάδελφοι: Οι 9 τύποι τους και πώς να τους αντιμετωπίσουμε

Τύπος #1: Ο ειδικός

Ποιος είναι: Πρώτος τύπος δύσκολου συναδέλφου είναι ο ειδικός, δηλαδή ο απόλυτος ξερόλας. Αυτός που μας κάνει πάντοτε να αισθανόμαστε σαν ηλίθιοι κάθε φορά που ανοίγουμε το στόμα μας. Οι άνθρωποι που ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία μπορεί να έχουν πράγματι γνώσεις, αλλά δεν χάνουν ευκαιρία να κάνουν το παν για να τις προβάλουν, μαζί και με τον εαυτό τους και την υπεροχή τους έναντι όλων των άλλων.

Πώς τον αντιμετωπίζουμε: Μπορούμε να μιλήσουμε με τους συναδέλφους μας και να ζητήσουμε υποστήριξη, και όλοι μαζί να βάλουμε τον ξερόλα στη θέση του, αν πράγματι έχει αυτή τη συμπεριφορά για να μας κάνει να νιώσουμε υποδεέστεροι. Επειδή όμως κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται πόσο μπορεί να μας στρεσάρουν με τα όσα λένε, μπορούμε να μιλήσουμε απευθείας σε εκείνον –με ευγενικό τρόπο– και να του εξηγήσουμε πώς αισθανόμαστε.

Τύπος #2: Ο σκοτεινός στρατηγός

Ποιος είναι: Πρόκειται για τον συνάδελφο που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν πιόνια σκακιού, ώστε να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο. Κοντά του θα αισθανόμαστε πάντα χειραγωγημένοι και υποτιμημένοι. Είναι ύπουλος και έχει πάντα ένα απώτερο κίνητρο. Πάντα θα συνωμοτεί στο παρασκήνιο και, αν δεν έχουμε τον νου μας, θα βγούμε από τη μέση με ευκολία.

Πώς τον αντιμετωπίζουμε: Πρώτα απ' όλα, δεν χρειάζεται να το παίρνουμε προσωπικά. Οι δολοπλοκίες του σχετίζονται με προσωπικούς του στόχους και όχι με κάποια εσκεμμένη επίθεση εναντίον μας. Σκόπιμο είναι να ζητήσουμε υποστήριξη από άλλους συναδέλφους για να αντέξουμε.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχουμε, γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι με στρατηγική και κρυφή ατζέντα βασίζονται στο «διαίρει και βασίλευε», οπότε δεν είναι απίθανο να μας κατηγορεί στους άλλους πίσω από την πλάτη μας. Η καλύτερη στρατηγική είναι το «μακριά και αγαπημένοι». Όσο λιγότερες σχέσεις και πάρε δώσε έχουμε μαζί του, τόσο το καλύτερο.

Τύπος #3: Το θύμα

Ποιος είναι: Πρόκειται για τον συνάδελφο που μένει μέχρι αργά, που αναλαμβάνει επιπλέον καθήκοντα και μοχθεί επειδή πραγματικά νοιάζεται. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν υψηλές προσδοκίες όχι μόνο από τον εαυτό τους, αλλά και από όλους γύρω τους, πράγμα που σημαίνει ότι αν αντιληφθούν ότι δεν παίρνουμε τη δουλειά μας αρκετά σοβαρά, θα πέσουμε στα μάτια τους.

9 τύποι δύσκολων συναδέλφων και πώς να τους διαχειριστείς
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

 

Πώς τον αντιμετωπίζουμε: Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αυτού του τύπου συναδέλφου, μπορούμε να του μιλήσουμε για τις δικές μας αρχές και αξίες και για το πώς εργαζόμαστε σκληρά για να τις τηρούμε. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να θυσιαζόμαστε κι εμείς όπως εκείνος, ώστε να τον κρατάμε ευχαριστημένο.

Τύπος #4: Ο ανταγωνιστικός

Ποιος είναι: Είναι πολυμήχανος, αποφασιστικός, ικανός και κυρίως τολμηρός, και αυτό περιμένει και από τους άλλους. Συχνά, αυτοί οι συνάδελφοι καταφέρνουν όσα βάζουν στο μυαλό τους, αλλά μπορεί να είναι κουραστικοί, γιατί είναι ισοπεδωτικοί και πιεστικοί στους συναδέλφους τους και γενικά στο περιβάλλον τους, κυρίως επειδή προτιμούν τη μάχη αντί για τη συνεργασία.

Πώς τον αντιμετωπίζουμε: Σε αυτόν τον τύπο συναδέλφου χρειάζεται να βάλουμε όρια. Να μην δεχόμαστε την επιθετική και ισοπεδωτική του συμπεριφορά και να επιμένουμε να εργαζόμαστε με τον τρόπο που θεωρούμε εμείς σωστό.

Τύπος #5: Ο καινοτόμος

Ποιος είναι: Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πολύ καλός. Έχει συνεχώς νέες ιδέες και προτάσεις για αλλαγή. Το πρόβλημα συχνά είναι ότι όταν θα πρέπει να κάνει πράξη τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, αυτά είναι τόσο περίπλοκα και αποστασιοποιημένα από την πραγματικότητα του εργασιακού χώρου, που μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.

Πώς τον αντιμετωπίζουμε: Προστατευόμαστε και δεν παρασυρόμαστε από τον ζήλο αυτού του τύπου συναδέλφου. Δεν αλλάζουμε τα σχέδιά μας ή τις απόψεις μας για να τον βοηθήσουμε και να τον διευκολύνουμε. Του εξηγούμε τι είμαστε και τι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, ότι πρέπει να εργαζόμαστε λογικές ώρες και ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλα πράγματα στην καθημερινότητα πέρα από την υλοποίηση των δικών του ιδεών.

Τύπος #6: Ο αρχηγός

Ποιος είναι: Θέλει να είναι ηγέτης, άρα να έχει ομάδα και οπαδούς. Η ανάγκη αυτών των συναδέλφων να ξεχωρίσουν τους οδηγεί στο να χρησιμοποιούν τους άλλους για να λύνουν τα προβλήματα και να ασχολούνται με τις «ενοχλητικές» λεπτομέρειες.

Πώς τον αντιμετωπίζουμε: Είναι δύσκολο να του κάνουμε κριτική, γιατί τη σιχαίνεται και την αποφεύγει πάση θυσία. Αν τολμήσουμε να διαφωνήσουμε και να του κάνουμε κριτική, μπορεί να μας «τιμωρήσει» γι' αυτή μας τη στάση, οπότε χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να μην εμπλεκόμαστε πολύ, να βρίσκουμε συμμάχους και να χρησιμοποιούμε διπλωματία σε όσα θέλουμε να εκφράσουμε.

Τύπος #7: Εκείνος που ανησυχεί πάντα

Ποιος είναι: Έχει καλές προθέσεις, θέλει να είναι όλα τέλεια στη δουλειά αλλά συχνά υπερφορτώνεται, ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια και υπερβάλλει.

Πώς τον αντιμετωπίζουμε: Είναι πολύ δύσκολο να κατευνάσουμε όλους τους φόβους αυτού του συναδέλφου, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε. Κάνουμε τη δουλειά μας κανονικά και δεν τον αφήνουμε να ελέγχει τις λεπτομέρειες των δικών μας υποχρεώσεων. Αν επιμένει, μπορεί να ασχοληθεί εκείνος, χωρίς να χάνουμε εμείς τον χρόνο μας.

Τύπος #8: Ο αμετακίνητος

Ποιος είναι: Είναι ένας εξαιρετικά υπεύθυνος και πιστός συνάδελφος, στον οποίον μπορούν όλοι να βασιστούν, αλλά είναι πεισματάρης και αρνείται αμετακίνητα οτιδήποτε θεωρεί επικίνδυνο ή χαμηλής προτεραιότητας. Με πολλή δυσκολία θα δοκιμάσει νέα πράγματα.

Πώς τον αντιμετωπίζουμε: Κάθε φορά που θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι λίγο διαφορετικό, θα πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε εξετάσει όλα τα πιθανά προβλήματα και έχουμε βρει λύση. Ο συνάδελφος-βράχος έτσι ίσως θα μετακινηθεί – απλώς χρειάζεται μια απαλή ώθηση και κάποια διαβεβαίωση ότι το οικοδόμημα δεν θα καταρρεύσει.

Τύπος #9: Ο ισορροπιστής

Ποιος είναι: Είναι πάντα καλός, ευγενικός, χαμογελαστός, αλλά δεν θέλει ποτέ να έρχεται σε σύγκρουση με κανέναν. Αυτό, όμως, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθώς αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πάρουν ποτέ το μέρος κανενός συναδέλφου τους και δεν θα ζητήσουν ποτέ ευθύνες από κανέναν που μπορεί να έσφαλε, γιατί δεν θέλουν να έρχονται σε καμία αντιπαράθεση.

Πώς τον αντιμετωπίζουμε: Χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι, να διεκδικούμε, ακόμα και να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση όταν βλέπουμε ότι η ανάγκη του να γίνεται ευχάριστος και να κρατάει ισορροπίες μάς δημιουργεί προβλήματα.

Βιβλιογραφία: Nick Robinson, The 9 Types of Difficult People: How to spot them and quickly improve working relationships, Pearson Business, 2023.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.