iStock

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ

Θέλεις να αποκτήσεις περισσότερη οικειότητα με έναν/μία σύντροφο, έναν φίλο ή συνάδελφο, με το παιδί σου; Κάνε μαζί του/της το τεστ που εμπνεύστηκε ένας ψυχολόγος, και δες τα αποτελέσματα στην καθημερινότητά σου.

Εάν θέλετε να έρθετε άμεσα πιο κοντά με μία καινούργια σχέση, να δυναμώσετε μία ήδη σημαντική φιλία ή να αναθερμάνετε την οικειότητα που έχει χαθεί μέσα στην τριβή της καθημερινότητας με τον επί μακρόν σύντροφό σας, ένα απλό κουίζ του ψυχολόγου, Άρθουρ Άρον, το καταφέρνει σε λίγα λεπτά.

Σε μια μελέτη του 1997 στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, ο ψυχολόγος Άρθουρ Άρον διερεύνησε την πιθανότητα να επιταχυνθεί η οικειότητα ανάμεσα σε δύο ξένους, δύο παντελώς άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους.

Το τεστ των 36 ερωτήσεων που ποντάρει στην οικειότητα

Το αποτέλεσμα; Οι 36 ερωτήσεις που μοιραζόμαστε εδώ μαζί σας, οι οποίες αποδείχτηκε πως όχι μόνο μας φέρνουν γρήγορα κοντά με οποιονδήποτε επιλέξουμε, αλλά αναζωπυρώνει αποτελεσματικά τις μακροχρόνιες σχέσεις και βελτιώνει τη σύνδεση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά.

τεστ οικειότητας
iStock

Από τότε μέχρι σήμερα, οι «36 ερωτήσεις» έχουν γίνει online πείραμα, άρθρο στους New York Times, μέχρι και ταινία, όπου φιλοξενείται και ο ίδιος ο Άρθουρ Άρον. Θα χρειαστείτε περίπου 45 λεπτά για να απαντήσετε στις παρακάτω 36 ερωτήσεις, που γίνονται ολοένα και πιο προσωπικές.

Έτοιμοι για το τεστ της οικειότητας;

Απαιτούμενος χρόνος: 45 λεπτά για κάθε φορά που εφαρμόζετε την πρακτική.

Διαδικασία

1. Επιλέξτε τον άνθρωπο με τον οποίο θα θέλατε να έρθετε πιο κοντά. Θα μπορούσε να είναι κάποιος που γνωρίζετε ήδη καλά ή κάποιος που μόλις έχει έρθει στη ζωή σας.

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και ο άνθρωπος με τον οποίο θα κάνετε το τεστ, αισθάνεστε άνετα με την ανταλλαγή προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων.

2. Βρείτε μια στιγμή που και οι δύο θα έχετε τουλάχιστον 45 λεπτά ελεύθερα και μπορείτε να βρεθείτε από κοντά.

3. Για 15 λεπτά, ρωτήστε ο ένας τον άλλον τις ερωτήσεις στο Σετ I. Κάθε άτομο πρέπει να απαντήσει σε κάθε μία από τα ερωτήσεις, αλλά εναλλάξ, έτσι ώστε ένα διαφορετικό άτομο να ξεκινά πρώτο κάθε φορά.

4. Μόλις περάσουν 15 λεπτά, προχωρήστε στο Σετ II, ακόμα κι αν δεν έχετε ολοκληρώσει ακόμα τις ερωτήσεις του Σετ Ι. Στη συνέχεια αφιερώστε 15 λεπτά στο σετ II, ακολουθώντας το ίδιο σύστημα.

5. Μετά από 15 λεπτά στο Σετ II, αφιερώστε 15 λεπτά στο Σετ III. Σημείωση: Κάθε σύνολο ερωτήσεων έχει σχεδιαστεί για να είναι λίγο πιο εκ βαθέων από το προηγούμενο. Οι χρονικές περίοδοι των 15 λεπτών διασφαλίζουν ότι ξοδεύετε ισοδύναμο χρόνο σε κάθε επίπεδο αυτο-αποκάλυψης.

Έτοιμοι; Ξεκινήστε!

Σετ ερωτήσεων Ι

1. Εάν μπορούσες να διαλέξεις οποιονδήποτε στον κόσμο, ποιον θα καλούσες σε δείπνο;

2. Θα ήθελες να γίνεις διάσημος; Με ποιον τρόπο;

3. Πριν κάνεις ένα τηλεφώνημα, κάνεις ποτέ πρόβα αυτά που πρόκειται να πεις; Γιατί;

4. Τι θα χαρακτήριζε μια «τέλεια» μέρα για σένα;

5. Πότε τραγούδησες τελευταία φορά μόνος-η σου; Σε κάποιον άλλο;

6. Εάν ήξερες ότι μπορείς να ζήσεις μέχρι την ηλικία των 90 ετών και να διατηρήσεις, είτε το μυαλό είτε το σώμα ενός 30χρονου για τα τελευταία 60 χρόνια της ζωής σου, τι θα επέλεγες;

7. Έχεις ποτέ κάποιο μυστικό προαίσθημα για το πώς θα πεθάνεις;

8. Πες μου τρία κοινά που φαίνεται να έχουμε εσύ και εγώ.

9. Για ποιο πράγμα στη ζωή σου νιώθεις πιο ευγνώμων;

10. Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον τρόπο με τον οποίο ανατράφηκες, ποιο θα ήταν αυτό;

11. Αφιέρωσε τέσσερα λεπτά και πες μου την ιστορία της ζωής σου με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

12. Αν μπορούσες να ξυπνήσεις αύριο έχοντας αποκτήσει κάποια νέα ποιότητα ή ικανότητα, ποια θα ήταν αυτή;

iStock
Young woman sitting on the bed with hand on chin and listening carefully to her friend

Σετ ερωτήσεων II

13. Αν μια κρυστάλλινη σφαίρα θα μπορούσε να σου πει την αλήθεια για τον εαυτό σου, τη ζωή σου, το μέλλον ή οτιδήποτε άλλο, τι θα ήθελες να μάθεις;

14. Υπάρχει κάτι που ονειρεύεσαι να κάνεις εδώ και πολύ καιρό; Γιατί δεν το έχεις κάνει;

15. Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής σου;

16. Τι εκτιμάς περισσότερο σε μια φιλία;

17. Ποια είναι η πιο πολύτιμη ανάμνησή σου;

18. Ποια είναι η χειρότερή σου ανάμνηση;

19. Αν ήξερες ότι σε έναν χρόνο θα πέθαινες ξαφνικά, θα άλλαζες κάτι στον τρόπο που ζεις τώρα; Γιατί;

20. Τι σημαίνει για σένα η φιλία;

21. Τι ρόλο παίζει η αγάπη και η στοργή στη ζωή σου;

22. Μοιραζόμαστε συνολικά πέντε θετικά χαρακτηριστικά ο ένας του άλλου, εναλλάξ (ένα ο ένας, ένα ο άλλος, μέχρι να φτάσουμε στα πέντε).

23. Πόσο δεμένη και ζεστή είναι η οικογένειά σου; Αισθάνεσαι ότι η παιδική σου ηλικία ήταν πιο ευτυχισμένη από των περισσότερων;

24. Πώς νιώθεις για τη σχέση σου με τη μητέρα σου;

τεστ οικειότητας
iStock

Σετ ερωτήσεων III

25. Κάνουμε τρεις αληθινές δηλώσεις ο καθένας, ξεκινώντας από το «εμείς». Για παράδειγμα, «Εμείς είμαστε και οι δύο σε αυτό το δωμάτιο νιώθοντας…»

26. Συμπλήρωσε αυτήν την πρόταση: «Μακάρι να είχα κάποιον με τον οποίο θα μπορούσα να μοιραστώ…»

27. Εάν σκοπεύεις να γίνετε στενοί φίλοι με τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου αυτή τη στιγμή (εμένα), σε παρακαλώ μοιράσου μαζί μου ό,τι θα ήταν σημαντικό να γνωρίζω.

28. Πες μου τι σου αρέσει σε μένα. Πρέπει να είσαι πολύ ειλικρινής, λέγοντας πράγματα που μπορεί να μην έλεγες συνήθως σε κάποιον που μόλις γνώρισες.

29. Μοιράσου μαζί μου μια ντροπιαστική στιγμή στη ζωή σου.

30. Πότε έκλαψες για τελευταία φορά μπροστά σε κάποιον άλλο; Μόνος/η σου;

31. Πες μου κάτι που σου αρέσει σε μένα [ήδη].

32. Τι είναι, αν υπάρχει τέτοιο πράγμα, κάτι που θεωρείς πολύ σοβαρό για να κάνουμε πλάκα;

33. Αν πέθαινες σήμερα το απόγευμα χωρίς να έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις με κανέναν, τι θα μετάνιωνες περισσότερο από όσα δεν είχες πει σε κάποιον; Γιατί δεν τους το έχεις πει ακόμα;

34. Το σπίτι σου, μαζί με όλα σου τα υπάρχοντα, παίρνει φωτιά. Αφού σώσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα και τα κατοικίδιά σου, έχεις χρόνο να κάνεις με ασφάλεια μία τελική βόλτα μέσα στο σπίτι για να σώσεις άλλο ένα πράγμα. Τι θα ήταν αυτό, και γιατί;

35. Από όλα τα άτομα της οικογένειάς σου, ποιανού ο θάνατος θα σε πονούσε περισσότερο; Γιατί;

36. Μοιράσου μαζί μου ένα προσωπικό πρόβλημα και ζήτα τη συμβουλή μου για το πώς μπορείς να το χειριστείς. Επίσης, ζήτα μου να σου πω πώς κρίνω ότι νιώθεις σχετικά με το πρόβλημα που επέλεξες να μοιραστείς μαζί μου.

Αυτό ήταν! Οι 36 αυτές ερωτήσεις έχουν αποδεδειγμένα την ικανότητα να μας ενθαρρύνουν να ανοιχτούμε με ασφάλεια με όποιον επιλέξουμε, αφού «ξεσκεπαζόμαστε» ταυτόχρονα και ισοδύναμα. Θυμηθείτε όμως! Θα πρέπει να είστε και οι δύο έτοιμοι και πρόθυμοι, αλλιώς όλη αυτή η άσκηση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.