Unsplash Nathan Dumlao

ΑΝ ΥΠΕΡΑΝΑΛΥΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

Η υπερανάλυση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευεξία σου, γι’ αυτό διάβασε πώς μπορείς να την περιορίσεις.

Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να πάρεις μια απόφαση; Πόσα σενάρια πλάθεις στο μυαλό σου, μέχρι να καταλήξεις στο τι θα κάνεις; Πόσες φορές σβήνεις και ξαναγράφεις ένα μήνυμα, για να μην αφήσεις κανένα περιθώριο παρεξήγησης;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Οι περισσότεροι από εμάς χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις να καταφύγουμε στην υπερανάλυση, προκειμένου να πάρουμε μια απόφαση και να προχωρήσουμε παρακάτω. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αναλύουν μέχρι τελικής πτώσης κάθε κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι. Ο όρος «overthinking» αφορά τους τελευταίους και στην ουσία περιγράφει το να καταναλώνεις υπερβολική ενέργεια στο να αναλύεις καταστάσεις και πράγματα που δεν αξίζουν τόσο κόπο. Πρόκειται για μία συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται και όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα ευεξίας των ανθρώπων.

Ο ρόλος των φύλων

Η Susan Nolen-Hoeksema, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και συγγραφέας του Women Who Think Too Much, είχε διαπιστώσει μέσα από την έρευνά της ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πέσουν στην παγίδα της υπερανάλυσης και να παραμείνουν εκεί. Τώρα, αν αυτό συμβαίνει λόγω διαφορών στην αιμάτωση και στη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου δεν είναι επιβεβαιωμένο.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Catherine Pittman, πάντως, αναφέρει σε συνέντευξή της ότι οι γυναίκες ίσως βιώνουν περισσότερο την υπερβολική σκέψη λόγω κοινωνικών παραγόντων: «Όσο λιγότερο έλεγχο νιώθουμε να έχουμε πάνω σε μια κατάσταση ή στη ζωή γενικά, τόσο περισσότερο άγχος βιώνουμε και τόσο πιο πιθανό είναι να πέσουμε στην υπερανάλυση. Δυστυχώς, οι γυναίκες τείνουν να έχουν (και αισθάνονται ότι έχουν) λιγότερο έλεγχο στη ζωή τους».

υπερανάλυση
Unsplash Mohammad Esmaeili

Πώς να αποφύγεις την υπερανάλυση

Η υπερανάλυση μπορεί να βλάψει την ψυχική και πνευματική υγεία, προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα, όπως στρες, πνευματική κόπωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνικό άγχος. Τι μπορείς να κάνεις για να την αποφύγεις;

– Περιόρισε τις επιλογές σου

Για να το καταφέρεις , προσπάθησε να δημιουργήσεις καθημερινές ρουτίνες που θα σε αποφορτίσουν από τη λήψη αποφάσεων και θα βοηθήσουν να ξεκουράζεται το μυαλό σου. Για παράδειγμα, αντί να κάθεσαι μπροστά στη ντουλάπα και να σκέφτεσαι τι θα φορέσεις, φτιάξε μια «capsule wardrobe», δηλαδή μία συλλογή από βασικά ρούχα που δεν φεύγουν από τη μόδα και συνδυάζονται εύκολα.

υπερανάλυση
Pexels Mart Production

– Κουνήσου από τη θέση σου

Δεν χρειάζεται να πας στο γυμναστήριο ή να κάνεις κάποιο συγκεκριμένο είδος άσκησης. Αυτό που χρειάζεται είναι απλώς να κινηθείς, να πας μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σου ή να βάλεις ένα τραγούδι και να χορέψεις. Η εκτόνωση ενέργειας που προσφέρει η σωματική δραστηριότητα αποσπά το μυαλό σου και σε βοηθά να αλλάξεις οπτική. Επίσης, βοηθά στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που έχουν θετική επίδραση στη διάθεση και τη σκέψη.

– Αναγνώρισε τα σημάδια της υπερανάλυσης

Το να αναγνωρίσεις με ποιον τρόπο εμφανίζεται η υπερβολική σκέψη στη ζωή σου θα σε βοηθήσει να την αντιμετωπίσεις, διακόπτοντας την επανάληψη αυτή. Μπορεί, για παράδειγμα, να συζητάς ξανά και ξανά μια απόφαση που χρειάζεται να πάρεις. Αν το καταλάβεις αυτό, είναι πιο εύκολο να σταματήσεις τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.