Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΕΝΑΣ (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟΣ) ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΗ ΝΙΩΘΕΙΣ ΜΟΝΑΞΙΑ

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια ορισμένη δραστηριότητα είναι πιθανό να αυξάνει την ικανοποίησή μας από τη ζωή και να μειώνει την αίσθηση μοναξιάς.

Δεν νιώθεις ιδιαίτερα καλά. Δεν σε βοηθά ότι νιώθεις και απέραντη μοναξιά. Σου έχω μια λύση και για τα δυο θέματα. Για την ακρίβεια, τη λύση προτείνουν οι ερευνητές της Σχολής Ψυχολογίας και Αθλητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με ευρήματα μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Public Health, αν παρακολουθήσεις εκ του σύνεγγυς ένα αθλητικό event (για παράδειγμα, ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου), θα δεις τα επίπεδα ικανοποίησής σου από τη ζωή να εκτοξεύονται και της μοναξιάς να μειώνονται.

Γι’ αυτό οι ερευνητές προτείνουν μια τέτοια δραστηριότητα ως προορισμό για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία.

Πώς έφτασαν οι ειδικοί στη μοναξιά

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα από έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αγγλία και αφορά 7.209 άτομα, ηλικίας 16 έως 85 ετών. Στο πλαίσιο της εργασίας, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με τη ζωή και την ευημερία τους. Κάποιες αφορούσαν και με το αν παρακολουθούν από κοντά αθλητικές εκδηλώσεις.

μοναξιά
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Παρατηρήθηκε πως οι συμμετέχοντες που είχαν παρακολουθήσει live ένα αθλητικό γεγονός το περασμένο έτος ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η ζωή τους άξιζε τον κόπο. Έτσι, οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν πως, αν πάμε σε έναν αγώνα, μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη αυτοαναφερόμενη ικανοποίηση για τη ζωή από ό,τι προβλέπουν δημογραφικοί παράγοντες όπως η ηλικία ή η απασχόληση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν παρόμοιο αποτέλεσμα και όσον αφορά τη μοναξιά, μολονότι δεν αναφέρθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες ως κάτι σχετικό με το άγχος ή τη χαρά.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τόνισαν πως τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι η παρακολούθηση ζωντανών αθλημάτων προκαλεί κατ’ ανάγκη όσα ανέφεραν ως οφέλη οι άνθρωποι που πήραν μέρος στη μελέτη. Παρ’ όλα αυτά, η συσχέτιση αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω, ειδικά από τη στιγμή που η μειωμένη μοναξιά και η υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή συνδέονται με συνολικά καλύτερη υγεία.

«Τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τη διαμόρφωση μελλοντικών στρατηγικών δημόσιας υγείας, όπως η προσφορά μειωμένων τιμών εισιτηρίων για ορισμένες ομάδες», επισήμανε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Helen Keyes, σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Πώς τα live αθλητικά γεγονότα μας φτιάχνουν τη διάθεση

Η εικασία που έκαναν οι ερευνητές ήταν πως η κοινωνική αλληλεπίδραση που ενυπάρχει στα αθλητικά γεγονότα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πως ανήκουν κάπου κι έτσι να νιώθουν λιγότερη μοναξιά.

Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση από τη ζωή, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί αν αυτός είναι ο παράγοντας που δίνει το θαυμαστό αποτέλεσμα ή υπάρχει κάποιος άλλος που δεν διαφάνηκε.

Βέβαια, προηγούμενες μελέτες αναφέρουν επίσης πως η κατ’ ιδίαν παρακολούθηση σπορ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με ταχύτερο καρδιακό ρυθμό και υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Ναι, προκαλούνται από τον ενθουσιασμό ενός παιχνιδιού. Ο Robert H. Shmerling, του τμήματος υγείας του Harvard, είχε διευκρινίσει επ’ αυτού πως «οι περισσότεροι άνθρωποι που επιλέγουν να παρακολουθούν αθλήματα το απολαμβάνουν και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ή μετά».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.