Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΕΜΕΙΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ; ΔΕΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Αν είσαι από αυτούς που φέτος θα περάσουν γιορτές μακριά από τους δικούς τους, σου έχουμε τρόπους να διαχειριστείς τη μοναξιά των διακοπών.

Μεγαλώνοντας, μαθαίνεις ότι πολλοί είναι αυτοί που περνούν τις γιορτές μόνοι για διάφορους λόγους. Μπορεί να δουλεύουν, μπορεί να είναι άρρωστοι, μπορεί να ζουν μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους, μπορεί να πενθούν, μπορεί να είναι οι πρωταγωνιστές σε ένα πραγματικό Μόνος στο σπίτι, εκεί όπου η ζωή μιμείται την τέχνη. Όπως εξηγεί η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin, υπάρχουν τρεις τρόποι για να διαχειριστεί κάποιος την μοναξιά των γιορτών.

Πρώτον, ίσως χρειαστεί να εστιάσεις στην ψυχική σου κατάσταση. Δεύτερον, μπορεί να περάσεις στη δράση, κάνοντας πράγματα που περιορίζουν το αίσθημα της μοναξιάς. Τέλος, μπορείς να προετοιμαστείς ώστε του χρόνου να μην είσαι χωρίς παρέα.

Φρόντισε την ψυχική σου κατάσταση

Ένας καλός τρόπος να διώξεις τη μοναξιά των γιορτών είναι καλλιεργώντας την ευγνωμοσύνη. Τα Χριστούγεννα είναι η μία καλή ευκαιρία να θυμηθείς όσα έχεις καταφέρει, όσα έχεις στη ζωή σου, την οικογένειά σου, τους φίλους σου, ένα σπίτι, την υγεία σου. Η πρακτική της ευγνωμοσύνης θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις και το άγχος, καθώς μαθαίνεις να ζεις στο εδώ και στο τώρα.

Αν, τώρα, έχεις διαρκώς αρνητικές σκέψεις, χρειάζεται να επανεκπαιδεύσεις το μυαλό σου. «Χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις περισσότερη έλεγχο από όσο νομίζεις πάνω στις σκέψεις σου και στο πώς σε κάνουν να νιώθεις», λέει η ειδικός. Σε αυτό θα σε βοηθήσει το να σκεφτείς τα καλά πράγματα που έχεις στη ζωή σου.

Έμεινες χωρίς παρέα τα Χριστούγεννα; Δες τι μπορείς να κάνεις
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Πώς να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά των γιορτών

  • Βγες έξω και να κάνε κάτι εποικοδομητικό. Προσπάθησε να μην περάσεις τη μέρα στο σπίτι, αλλά κάνε κάτι που σου ταιριάζει. Για παράδειγμα, αν έχεις ενέργεια, πήγαινε για τρέξιμο. Αν θες να δεις κόσμο, πήγαινε σε κάποια δημόσια εκδήλωση.
  • Αν είσαι χωρίς παρέα επειδή απέρριψες προσκλήσεις, ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις γνώμη και να ενημερώσεις ότι τελικά αποδέχεσαι το κάλεσμα.
  • Πρόσφερε τον χρόνο σου σε μια κοινωνική κουζίνα, σε ένα παιδικό νοσοκομείο, σε ένα γηροκομείο. Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος για να συνδεθείς με τους άλλους, να τονώσεις την αυτοεκτίμησή σου, να χαρίσεις χαρά σε άτομα που είναι λιγότερο τυχερά.

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΝΑ ΤΟΝΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΟΥ, ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙΣ ΧΑΡΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΥΧΕΡΑ.

  • Οργάνωσε μια συγκέντρωση στο σπίτι σου με όσους έχουν «ξεμείνει» όπως κι εσύ.
  • Κάνε κάποια εργασία, όπως μαστορέματα στο σπίτι που δεν προλάβαινες να κάνεις πριν. Εναλλακτικά, αν έχεις την επιλογή να εργαστείς, πέρασε τη μέρα σου παραγωγικά, αλληλεπιδρώντας με συναδέλφους ή πελάτες.
  • Αν οι δικοί σου βρίσκονται μακριά, εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να έρθεις σε επαφή μαζί τους διαδικτυακά.
  • Αν περνάς και μόνος σου καλά, αφιέρωσε τη μέρα στην προσωπική σου φροντίδα. Μαγείρεψε το αγαπημένο σου φαγητό ή δες την ταινία που τόσο καιρό θες.
  • Αν νιώθεις μια μικρή απογοήτευση που έχεις ξεμείνει μόνος και δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς τη μοναξιά των γιορτών, υπάρχει πάντα και το τηλέφωνο. Κάλεσε έναν φίλο, την οικογένεια σου ή ακόμα και μια γραμμή βοήθειας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.