Χριστίνα Αβδίκου

ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που δυστυχώς προσβάλλει πολύ κόσμο. Πρόσφατη έρευνα δείχνει μια εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης αυτής στους νέους άντρες, μέσω της διατροφής.

Η κατάθλιψη προσβάλλει 1 στους 8 άντρες κάθε χρόνο. Ποσοστό καθόλου μικρό, αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι περίπου το 5% των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχει από κατάθλιψη, σύμφωνα με το Global Health Data Exchange.

Η κατάθλιψη στους άντρες είναι υπαρκτή αλλά το θετικό είναι ότι ίσως μπορεί να καταπολεμηθεί με εναλλακτικές μεθόδους, πέραν της φαρμακευτικής αγωγής και άλλων θεραπειών.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε την ύπαρξη ενός νέου «όπλου» για την κατάθλιψη στους νέους άντρες. Συγκεκριμένα, άντρες με κακή διατροφή, ηλικίας 18 έως 25 ετών, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης όταν υιοθέτησαν μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Έρευνα: Η Μεσογειακή διατροφή το «κλειδί» στη μάχη κατά της κατάθλιψης

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (UTS) και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Jessica Bayes, υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Υγείας του UTS, δήλωσε ότι η μελέτη είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που αξιολογεί την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στα συμπτώματα της κατάθλιψης σε νεαρούς άντρες στις παραπάνω ηλικίες.

Η Bayes δήλωσε ότι «μας εξέπληξε το πόσο πρόθυμοι ήταν οι νεαροί άντρες να ακολουθήσουν μια νέα δίαιτα. Εκείνοι που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή ήταν σε θέση να αλλάξουν σημαντικά την αρχική τους διατροφή, υπό την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου, σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι ερευνητές επιδίωξαν να αυξήσουν την ποιότητα της διατροφής των αντρών. Έτσι, η διατροφή που υιοθέτησαν οι νεαροί άντρες ήταν πλούσια σε πολύχρωμα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο και ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, μείωσαν τροφές όπως το fast food, τη ζάχαρη (την οποία καλό θα ήταν να διαγράψουμε έτσι κι αλλιώς από τη διατροφή μας αφού δεν μας προσφέρει κάτι) και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.

Η μελέτη συμβάλλει στον αναπτυσσόμενο κλάδο της διατροφικής ψυχιατρικής, ο οποίος στοχεύει στη διερεύνηση της επίδρασης που μπορούν να έχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα και διατροφικά πρότυπα στην ψυχική υγεία. Παρόμοιες έρευνες για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και του μεταβολισμού στην υγεία έχουν γίνει και σε σχέση με την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων.

λαχανικά
Χριστίνα Αβδίκου

Διατροφή και ψυχική υγεία

Η Bayes δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαγητό επηρεάζει τη διάθεση. «Για παράδειγμα, περίπου το 90% της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που μας βοηθά να νιώθουμε ευτυχισμένοι, παράγεται στο έντερό μας από τα μικρόβια του εντέρου μας. Υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις ότι αυτά τα μικρόβια μπορούν να επικοινωνούν με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, σε αυτό που ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου», ανέφερε.

Έτσι, για την ανάπτυξη ευεργετικών μικροβίων στο έντερο, συμπλήρωσε η Bayes, πρέπει να τρώμε φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται στα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η παραπάνω έρευνα μπορεί να αξιοποιηθεί ως προς το εξής: να αποτελέσει την αφετηρία ώστε οι γιατροί και οι ψυχολόγοι να παραπέμπουν τους νέους άντρες με κατάθλιψη σε ειδικούς διαιτολόγους-διατροφολόγους προκειμένου να βοηθηθούν μέσω της διατροφής. Αυτό μοιάζει ιδιαίτερο αισιόδοξο, αν λάβουμε υπόψη και την πληροφορία που δίνει η μελέτη, ότι περίπου το 30% των καταθλιπτικών ασθενών δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις συνήθεις θεραπείες για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, όπως είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.