Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΤΣΙ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΧΩΡΙΣΜΟ

Όταν μια σχέση τελειώσει, η επούλωση μπορεί να πάρει χρόνο. Ο σύντομος οδηγός που ακολουθεί μπορεί να σε βοηθήσει να θρηνήσεις την απώλειά σου και να προχωρήσεις μπροστά.

Ο χωρισμός μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα έντονη συναισθηματικά εμπειρία στη ζωή ενός ανθρώπου. Όποιος κι αν είναι ο λόγος –είτε ήταν κάτι που ήθελες είτε όχι– η διάλυση μιας σχέσης μπορεί να ανατρέψει τον κόσμο σου και να προκαλέσει οδυνηρά συναισθήματα και άγχος. Κάθε χωρισμός μπορεί να είναι επώδυνος, γιατί αντιπροσωπεύει την απώλεια, όχι μόνο της συνύπαρξης με έναν άλλο άνθρωπο, αλλά και των ονείρων και των σχεδίων που μοιραστήκατε. Η ρουτίνα, οι ευθύνες, οι σχέσεις σου με την οικογένεια και τους φίλους, ακόμα και η ταυτότητά σου διαταράσσονται. Ένας χωρισμός φέρνει αβεβαιότητα για το μέλλον, φόβο για το άγνωστο που απλώνεται μπροστά.

Η διαδικασία της επούλωσης μπορεί να είναι δύσκολη και να πάρει χρόνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να ξεπεράσεις αυτή τη δύσκολη εμπειρία και να προχωρήσεις με μια ανανεωμένη αίσθηση ελπίδας και αισιοδοξίας.

Τα πρώτα βήματα μετά τον χωρισμό

Είναι φυσιολογικό να νιώθεις θλίψη, θυμό, εξάντληση, απογοήτευση, σύγχυση. Μπορεί να αισθάνεσαι άγχος για το μέλλον. Αναγνώρισε το γεγονός ότι οι αντιδράσεις αυτές θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου. Αποδέξου ότι το άγνωστο είναι τρομακτικό.

Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να ρίξει ρυθμούς, να μην τα κάνει όλα όπως πριν. Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεται για να θεραπευτεί και να ανασυνταχθεί.

Ακόμα κι αν σου είναι δύσκολο να μιλήσεις για τα συναισθήματά σου, είναι πολύ σημαντικό να βρεις έναν τρόπο να το κάνεις. Μοιράσου τα με τους φίλους και την οικογένειά σου. Σκέψου το ενδεχόμενο να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού. Η απομόνωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους, να μειώσει τη συγκέντρωσή σου, να δημιουργήσει προβλήματα στην εργασία, στις άλλες σχέσεις, στην υγεία σου.

μετά τον χωρισμό
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Θρήνησε το τέλος της σχέσης

Μπορεί να φοβάσαι ότι τα συναισθήματά σου θα είναι πολύ έντονα για να τα αντέξεις ή ότι θα κολλήσεις για πάντα σε ένα σκοτεινό μέρος. Όμως, το πένθος θα σε βοηθήσει να αφήσεις πίσω την παλιά σχέση και να προχωρήσεις. Η θλίψη είναι μια φυσική αντίδραση στην απώλεια και η διάλυση μιας σχέσης περιλαμβάνει πολλαπλές απώλειες:

  • Απώλεια συντροφικότητας και κοινών εμπειριών (που μπορεί να ήταν ή να μην ήταν σταθερά ευχάριστες).
  • Απώλεια υποστήριξης, είτε είναι οικονομική, πνευματική, κοινωνική ή συναισθηματική.
  • Απώλεια ελπίδων, σχεδίων και ονείρων.

Είναι φυσιολογικό να έχεις πολλά σκαμπανεβάσματα και να νιώθεις πολλά αντικρουόμενα συναισθήματα, όπως θυμό, αγανάκτηση, θλίψη, ανακούφιση, φόβο, σύγχυση. Ενώ αυτά τα συναισθήματα είναι συχνά οδυνηρά, η προσπάθεια να τα καταπιέσεις ή να τα αγνοήσεις θα παρατείνει τη διαδικασία του πένθους. Μην τα πολεμάς.

Το να εκφραστείς θα σε απελευθερώσει, αλλά είναι σημαντικό να μην μείνεις στα αρνητικά συναισθήματα ή να μην υπεραναλύεις την κατάσταση. Το να κολλήσεις σε αυτά θα σου στερήσει πολύτιμη ενέργεια, την οποία θα χρειαστείς για να προχωρήσεις.

ΤΟ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙΣ ΘΑ ΣΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΑΝΑΛΥΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Φρόντισε τον εαυτό σου μετά τον χωρισμό

Ένας χωρισμός είναι ένα αγχωτικό γεγονός που αλλάζει τη ζωή σου. Είναι, επομένως, σημαντικό να φροντίσεις τον εαυτό σου. Ξεκουράσου, περιόρισε όσο μπορείς τις υπόλοιπες πηγές άγχους στη ζωή σου και μείωσε τον φόρτο εργασίας, αν είναι δυνατόν. Εξερεύνησε νέα ενδιαφέροντα και δώσε βάση στις ανάγκες σου. Φυσικά, προσπάθησε όσο γίνεται να μην παραμελήσεις την διατροφή και την άσκηση. Με άλλα λόγια, φρόντισε τον εαυτό σου όπως θα φρόντιζες κάποιον που είναι άρρωστος.

Τα μεγάλα μαθήματα

Μπορεί να είναι δύσκολο να το δεις όταν περνάς έναν οδυνηρό χωρισμό, αλλά σε περιόδους συναισθηματικής κρίσης υπάρχουν ευκαιρίες να αναπτυχθείς και να μάθεις. Για να αποδεχτείς πλήρως έναν χωρισμό και να προχωρήσεις, πρέπει να καταλάβεις τι συνέβη και να αναγνωρίσεις τον ρόλο που έπαιξες. Θα χρειαστεί να είσαι ειλικρινής. Μην εστιάσεις στο ποιος φταίει. Έχεις μια ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου, τον τρόπο που σχετίζεσαι με τους άλλους και τα προβλήματα που πρέπει να δουλέψεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.