Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

«FIZZLING»: Η ΤΑΣΗ ΣΤΟ DATING ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ GHOSTING

Το τέλος μιας σχέσης δεν είναι πάντα ξεκάθαρο. Μάθε τι είναι το fizzling και ποια σημάδια μαρτυρούν ότι η σχέση σου έχει ήδη αρχίσει να σβήνει.

Το τέλος μιας σχέσης μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από φωνές και τσακωμούς, αλλά και μέσα από μια ξεκάθαρη κουβέντα. Αυτό το τελευταίο είναι το καλό σενάριο, γιατί όσο επώδυνο κι αν είναι μπορεί να προσφέρει κάθαρση, να λειτουργήσει ως αφετηρία για νέα ξεκινήματα, να δώσει χώρο για επεξεργασία συναισθημάτων και νοημάτων.

Υπάρχει, όμως, κι ένα σενάριο που δεν είναι τόσο καλό, ούτε προσφέρει τα παραπάνω… πλεονεκτήματα. Πρόκειται για το λεγόμενο fizzling, μια τακτική αποστασιοποίησης που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στον κόσμο του dating. Στην ουσία, ο ένας από τους δύο συντρόφους αρχίζει να μειώνει σταδιακά την προσοχή, το ενδιαφέρον, τα μηνύματα, την τρυφερότητά του. Δεν εκφράζει τίποτα ξεκάθαρα, δεν ανακοινώνει κάποιο τέλος, απλώς απομακρύνεται σιγά σιγά μέχρι που χάνεται τελείως. Αν και δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο, οι εφαρμογές γνωριμιών το έκαναν πιο εύκολο, πιο συχνό και πιο «αποδεκτό», καθώς προσφέρει μια έξοδο διαφυγής χωρίς άμεσες συνέπειες για εκείνον που αποχωρεί.

Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε αυτή την τακτική επειδή φοβούνται. «Δεν θέλουν να πληγώσουν τον άλλο», λέει η coach σχέσεων Kavita Patel. Όμως, στην πραγματικότητα, αυτός ο τρόπος είναι συχνά πιο οδυνηρός.

Το συναισθηματικό κόστος του fizzling

Αυτός που μένει πίσω, συχνά νιώθει μπερδεμένος, βιώνει την απόρριψη και τη συναισθηματική εγκατάλειψη. Σε αντίθεση με έναν σαφή χωρισμό, που δίνει χώρο για να επεξεργαστούμε αυτό που συνέβη, το fizzling σε κρατά σε μια κατάσταση αναμονής και μένεις να αναρωτιέσαι αν ο άλλος άνθρωπος της σχέσης είναι απασχολημένος, αν έπαψε να ενδιαφέρεται, αν έκανες εσύ κάποιο λάθος. Η αβεβαιότητα μπορεί να μετατραπεί σε άγχος, ανασφάλεια και ψυχολογική φθορά. Όσο περισσότερο διαρκεί το fizzling, τόσο περισσότερο πονάει, αφού ο ένας από τους δύο συνεχίζει να επενδύει χρόνο, ενέργεια, προσδοκίες και στο τέλος μένει με ερωτηματικά.

Τι μπορείς να κάνεις;

Αν βρεθείς στη θέση εκείνου που βιώνει το fizzling, προσπάθησε να θυμίσεις στον εαυτό σου ότι η σιωπή του άλλου δεν είναι αντανάκλαση της δικής σου αξίας. Είναι, πολύ συχνά, ένδειξη δικής του αδυναμίας να διαχειριστεί συναισθηματικά μια ειλικρινή συνομιλία. Αν, πάλι, εσύ είσαι αυτός που θέλει να αποχωρίσει από τη σχέση, τότε σκέψου ότι μια άβολη συζήτηση μπορεί να σε φέρει αντιμέτωπο με δύσκολα συναισθήματα, αλλά είναι πιο έντιμη από το να αφήνεις κάποιον να μαραζώνει μέσα στην αβεβαιότητα.

Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

7 σημάδια ότι η σχέση σου οδηγείται σε fizzling

1. Δεν δίνει προτεραιότητα ο ένας στον άλλον

Μήπως η σχέση σου έχει σταματήσει να είναι μία από τις βασικές σου προτεραιότητες κι εκεί που κάποτε οργάνωνες τη μέρα σου γύρω από τον άλλον, τώρα δεν βρίσκεις σχεδόν καθόλου χρόνο για αυτόν; Προφανώς, το να έχεις άλλες προτεραιότητες είναι καλό, αλλά αν δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώρος για τη σχέση σου, τότε ίσως είναι καιρός να αναρωτηθείς γιατί.

2. Τα συναισθήματα έχουν «παγώσει»

Στην αρχή μια σχέσης όλα είναι έντονα, το καρδιοχτύπι, η προσμονή, ο ενθουσιασμός. Όμως, όταν όλα αυτά σβήνουν και τη θέση τους δεν παίρνει η ήρεμη, σταθερή αγάπη, αλλά η αδιαφορία, τότε κάτι δεν πάει καλά.

3. Υπάρχει έλλειψη σωματικής/σεξουαλικής επαφής

Μερικές φορές, μια σχέση καταρρέει επειδή, στην αρχή της, βασιζόταν στη σωματική επαφή και οι σύντροφοι δεν είχαν στην πραγματικότητα κοινά ενδιαφέροντα. Αυτό που τους κρατούσε κοντά ήταν η έλξη. Όταν αυτή μειώνεται αισθητά, ίσως δεν είναι θέμα ρουτίνας ή άγχους, αλλά ένδειξη ότι το fizzling έχει κάνει την εμφάνισή του.

4. Δεν υπάρχει πια ενδιαφέρον

Όταν ξεκινά μια σχέση, μια υποτιμημένη πτυχή της είναι ο ενθουσιασμός του να γνωρίζεις νέα πράγματα για ένα άτομο που έχεις απέναντί σου και να δημιουργείς δεσμούς μαζί του, ειδικά όσον αφορά τα κοινά ενδιαφέροντα. Αν πλέον δεν υπάρχει καμία περιέργεια ή διάθεση να μάθετε νέα πράγματα ο ένας για τον άλλον και οι κοινές δραστηριότητες έχουν σταματήσει, τότε χάνεται ο βασικός «συνδετικός ιστός».

ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ FIZZLING ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ, ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ, ΠΙΟ ΣΥΧΝΟ ΚΑΙ ΠΙΟ «ΑΠΟΔΕΚΤΟ».

5. Έχει χαθεί η θέληση για προσπάθεια

Δεν μπορεί να μην θυμάσαι τα γλυκόλογα, τα μηνύματα, τις εκπλήξεις, τις μικρές και μεγάλες πράξεις φροντίδας που συχνά συνοδεύουν την αρχή μιας συντροφικής σχέσης; Όταν αυτά αρχίζουν να εκλείπουν, δεν είναι απλώς θέμα χρόνου ή ρουτίνας. Είναι ένδειξη πως η πρόθεση να «επενδύσεις» συναισθηματικά και να δείξεις αγάπη σου στον άλλο άνθρωπο έχει αρχίσει να ατονεί. Αυτού του είδους οι πράξεις και οι χειρονομίες φέρνουν τα ζευγάρια πιο κοντά. Όταν λείπουν, οι άνθρωποι απομακρύνονται, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούν πλήρως.

6. Οι καβγάδες είναι συχνοί και χωρίς ουσία

Καταρχάς, η αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων σε μια σχέση είναι κάτι καλό. Επίσης, όλοι οι άνθρωποι τσακώνονται, ακόμα κι όσοι βρίσκονται σε υγιείς σχέσεις. Όταν, όμως, οι καβγάδες είναι συνεχείς, αφορούν μικροπράγματα και δεν υπάρχει διάθεση επίλυσης, ίσως αποτελούν έναν παθητικό τρόπο να δείξεις ότι θέλεις να απομακρυνθείς. Πολλοί, χωρίς να το συνειδητοποιούν, δημιουργούν ένταση ελπίζοντας ότι ο άλλος θα κάνει το τελικό βήμα.

7. Υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας

Ένα από τα πιο χτυπητά καμπανάκια fizzling είναι η απουσία ουσιαστικής επικοινωνίας, η οποία αποτελεί βασικό θεμέλιο κάθε σχέσης. Όταν αυτή λείπει λόγω έλλειψης διάθεσης κι επιπλέον δεν σε νοιάζει που δεν επικοινωνείς με τον σύντροφό σου, τότε η συναισθηματική απόσταση είναι ήδη μεγάλη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.