iStock

«ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 5 ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Οι πολύ ανασφαλείς άνθρωποι χρησιμοποιούν δικαιολογίες επειδή φοβούνται την αλλαγή. Υπάρχουν ορισμένες φράσεις που αν τις ακούσεις θα πρέπει να καταλάβεις ότι έχεις απέναντί σου έναν τέτοιο άνθρωπο.

Ο τρόπος που ανταποκρίνεται ο συνομιλητής σου σε όσα μοιράζεσαι μαζί του αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητά του. Αν, για παράδειγμα, του εκφράσεις ένα άσχημο συναίσθημα ή μια δυσάρεστη εμπειρία και η απάντησή του είναι «γιατί μου το κάνεις αυτό;» τότε πιθανότατα προσπαθεί να το 'παίξει θύμα ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας νάρκισσος.

Ένας άλλος τύπος προσωπικότητας που είναι δύσκολος να αντιμετωπίσει κανείς είναι οι εξαιρετικά ανασφαλείς άνθρωποι. Αυτό πιστεύει ο Stefan Falk, σύμβουλος ηγεσίας που μελετά την ψυχολογία στον χώρο εργασίας για περισσότερα από 30 χρόνια. Οι άνθρωποι που νιώθουν πολύ μεγάλη ανασφάλεια μισούν και αποφεύγουν τις αλλαγές ενώ νιώθουν άνεση σε περιβάλλοντα που τους είναι οικεία. «Όμως η αλλαγή είναι απαραίτητη για την επιτυχία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Falk σε διαδικτυακό του άρθρο.

Για να μας κάνει να καταλάβουμε αν στο περιβάλλον μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιον εξαιρετικά ανασφαλή άνθρωπο, μοιράζεται 6 φράσεις που χρησιμοποιούν αυτοί οι άνθρωποι όταν νιώθουν ότι πρόκειται να συμβεί κάποια αλλαγή.

6 φράσεις που μαρτυρούν τους πολύ ανασφαλείς ανθρώπους

1. «Δεν έχω χρόνο γι' αυτό. Οι άλλες προτεραιότητές μου είναι πιο σημαντικές»

Η φράση αυτή αποτελεί συνήθως μια δικαιολογία για τους ανασφαλείς ανθρώπους. Το ζήτημα δεν είναι ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο αλλά ότι στην πραγματικότητα δεν ξέρουν πώς να τον διαχειριστούν αποτελεσματικά.

2. «Έχω ήδη δοκιμάσει αυτό [ή κάτι παρόμοιο], αλλά δεν λειτούργησε»

Παρόμοια, αυτός ο ισχυρισμός είναι συνήθως μια ψευδής δήλωση. Οι ανασφαλείς άνθρωποι δεν δοκιμάζουν νέα πράγματα απλά τείνουν να μιλούν –στην καλύτερη περίπτωση– για το ότι δοκιμάζουν νέα πράγματα.

ανασφαλείς άνθρωποι
iStock

3. «Αυτή είναι μια ανόητη ιδέα. Όλα λειτουργούν μια χαρά όπως είναι»

Όταν ένα εξαιρετικά ανασφαλές άτομο απορρίπτει ή αντιδράει έντονα σε μια νέα πρωτοβουλία, αυτό μπορεί να δείχνει ότι συνειδητοποιεί πως θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια και νιώθει ότι απειλείται από αυτή τη διαδικασία.

4. «Αυτό μπορεί να λειτουργεί για άλλους, αλλά δεν είναι για μένα»

Οι άνθρωποι που νιώθουνε πολύ μεγάλη ανασφάλεια έχουν την τάση να διογκώνουν το πόσο μοναδικοί είναι και πόσο ιδιαίτερες είναι οι συνθήκες της δουλειάς τους.

5. «Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι άλλο; Δεν το νιώθω αυτό»

Αυτή η φράση μπορεί να δείχνει μια προσπάθεια αποφυγής οποιασδήποτε πραγματικής αλλαγής ή βελτίωσης. Το άτομο που νιώθει μεγάλη ανασφάλεια θα προτείνει κάποιον τρόπο που επί της ουσίας θα διαιωνίζει την ίδια συμπεριφορά.

6. «Είναι προφανές ότι όποιος σκέφτηκε αυτή την ιδέα δεν γνωρίζει την πολυπλοκότητα της δουλειάς μου»

Αν ένα άτομο ισχυρίζεται ότι αυτό που κάνει είναι πολύ δύσκολο και δεν μπορεί να το κατανοήσει κανένας άλλος, ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι δεν κατανοεί πλήρως αυτό που κάνει. Από την άλλη, μπορεί να αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά επειδή προσπαθεί να κρύψει κάτι.

ανασφαλείς άνθρωποι
iStock

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα πολύ ανασφαλές άτομο

Ο Falk αναφέρει ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε ένα αίσθημα συμπόνιας για τους ανασφαλείς ανθρώπους. Και σίγουρα οι αρνητικές σκέψεις γι' αυτούς ή το να δείχνουμε λύπηση δεν θα ωφελήσει πουθενά.

Επίσης, συμβουλεύει να μην απαντάμε στα λεγόμενά τους με τρόπο παρηγορητικό γιατί αυτό μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάστασή τους, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι το να είναι φοβισμένοι ή αντιδραστικοί είναι δικαιολογημένο.

Πρακτικά, ο Falk παροτρύνει όσους συνεργάζονται ή συμβιώνουν με ανασφαλείς ανθρώπους να τους κάνουν ερωτήσεις προκειμένου εκείνοι να μπορέσουν να καταλάβουν τα κενά που παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους και να συνειδητοποιήσουν τι είναι πραγματικά αληθινό. Αυτή η μέθοδος μπορεί να τους βοηθήσει να δουν ότι οι δικαιολογίες τους ίσως στέκονται εμπόδιο σε αυτά που μπορούν να πετύχουν αν ξεπεράσουν τους φόβους τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.