Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΠΑΛΙΟ ΕΡΩΤΑ

Οι λόγοι που δεν σε αφήνουν να ξεχάσεις έναν ή μία πρώην σύντροφό σου μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί, κι έχουν να κάνουν τόσο με εσένα όσο και με το είδος της σχέσης σας.

«Υπάρχουν εμπειρίες που μπορούν να σε δέσουν συναισθηματικά με τον/τη σύντροφό σου και να δυσκολέψουν έναν χωρισμό. Ακόμη και όταν οι σύντροφοι νιώθουν ότι η σχέση έχει κάνει τον κύκλο της, η σκέψη ενός ή μίας πρώην μπορεί να φουντώσει, λόγω των αναμνήσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν», λέει η κλινική ψυχολόγος Carla Marie Manly. Φυσικά, οι αναμνήσεις μπορεί να είναι πιο οδυνηρές για όποιον είχε έντονα συναισθήματα, συναισθήματα που μπορούν να αναζωπυρωθούν με το πιο απλό ερέθισμα, όπως ένα άρωμα ή ένα τραγούδι.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που σχετίζονται με την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία σου, καθώς και με τη φύση μιας σχέσης, οι οποίοι μπορεί να μην σε αφήνουν να ξεχάσεις περασμένα πρόσωπα. Κάποιους από αυτούς θα βρεις παρακάτω.

1. Υπεραναλύεις τα πάντα

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που χρειάζονται να υπεραναλύσουν τα πράγματα προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν, τότε θα σου είναι πιο δύσκολο να αφήσεις πίσω σου τον/την πρώην σου. Ο μηρυκασμός των σκέψεων για έναν χωρισμό μπορεί να είναι ένας υποσυνείδητος τρόπος να προστατεύσεις τον εαυτό σου από μελλοντικές «πληγές». Όμως, η πρακτική αυτή μπορεί να σε οδηγήσει στην αυτοανάλυση και να σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να αρχίσεις να αναρωτιέσαι αν έκανες κάποιο λάθος, αν εσύ ήσουν το πρόβλημα, αν δεν ήσουν αρκετά καλός/η.

2. Ξαναζείς ένα παλιό τραύμα

Ένας χωρισμός μπορεί να μείνει στο μυαλό σου, αν έχεις βιώσει στο παρελθόν κάποιο τραύμα, όπως π.χ. τραύμα εγκατάλειψης. Στην περίπτωση αυτή, είναι πολύ πιθανό να νιώσεις ότι σε εγκαταλείπουν ξανά. Έτσι, αντί να προχωρήσεις τη ζωή σου, πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται ή να ζει ξανά τον χωρισμό, προσπαθώντας να τον κατανοήσει.

3. Ανήκεις στους ανθρώπους με αγχώδη προσκόλληση

Τα άτομα με αγχώδη προσκόλληση (αυτά δηλαδή που απαιτούν διαρκή επιβεβαίωση από τον/ τη σύντροφό τους) συχνά σχετίζονται με άτομα που χαρακτηρίζονται από αποφευκτική προσκόλληση (τείνουν δηλαδή να απομακρύνονται από την οικειότητα). Όταν μια τέτοιου είδους σχέση τερματιστεί, το πρώτο άτομο μένει πίσω, προσπαθώντας να βγάλει από το μυαλό του το τελευταίο.

πρώην σύντροφος
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

4. Ο χωρισμός σε έπιασε εξαπίνης

Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο ο χωρισμός να μην ήταν αναμενόμενος, να μην είχες χρόνο να επεξεργαστείς τον χωρισμό, ενώ αντιθέτως η άλλη πλευρά είχε το περιθώριο να τον σχεδιάσει, να προετοιμαστεί για το αντίο. Έτσι, θρηνείς την απώλεια της σχέσης, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζεις το σοκ ή/ και την απογοήτευση. Αν δεν μπορείς, μάλιστα, να κατανοήσεις τον λόγο πίσω από την απόφαση του/ της πρώην συντρόφου σου, σου είναι ακόμα πιο δύσκολο να αποστασιοποιηθείς. Ελλείψει πραγματικής αίσθησης κλεισίματος, μπορεί να χρειαστεί καιρό για να επεξεργαστείς, να κατανοήσεις και να ξεπεράσεις τον χωρισμό.

5. Ανάμεσα σε σένα και τον/την πρώην σύντροφο έμειναν άλυτα ζητήματα

Υπάρχουν και περιπτώσεις που το τέλος της σχέσης έρχεται νωρίς και έχεις την αίσθηση ότι δεν πρόλαβε να κάνει τον κύκλο της ή ότι δεν λύθηκαν ζητήματα που εκκρεμούσαν. Είναι δύσκολο να σταματήσεις τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις για μια τέτοια σχέση, όταν αισθάνεσαι ότι ορισμένες πτυχές της δεν αντιμετωπίστηκαν. Μπορεί να υπάρχουν πράγματα που έμειναν ανείπωτα ή να μετάνιωσες για πράγματα που είπες ή έκανες και δεν πρόλαβες να ζητήσεις συγγνώμη. Ως αποτέλεσμα, θρηνείς το «τι θα μπορούσε να γίνει», ιδίως αν είχες κάνει σχέδια ή όνειρα με τον/ την σύντροφο αυτόν/η.

ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ, ΘΡΗΝΕΙΣ ΤΟ «ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ».

6. Υπάρχει και η κοινωνική συνιστώσα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας χωρισμός δεν αφορά μόνο τους συντρόφους, αλλά μια ολόκληρη ομάδα φίλων, συναδέλφων, γνωστών που ίσως χρειαστεί να επιλέξουν πλευρά. Ίσως χάσεις φίλους, ίσως χρειαστεί να αλλάξει η κοινωνική σου πραγματικότητα, ίσως αλλάξει η αντίληψή σου για τον εαυτό σου. Όλα αυτά μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις ότι ο/η πρώην σύντροφός σου εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή σου.

Τι μπορείς να κάνεις;

  • Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει την κατανόηση και την αποδοχή των συναισθημάτων σου και τη δημιουργία όσο το δυνατόν μεγαλύτερης απόστασης μέσω υγιών περισπασμών.
  • Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τις όχι και τόσο σπουδαίες ιδιότητές του/ της πρώην σου. Μην πέσεις στην παγίδα της εξιδανίκευσης και του ρομαντισμού, επέτρεψε στον εαυτό σου να δει ολόκληρη την εικόνα.
  • Βρες νέα χόμπι, ξεκίνα ένα καινούργιο πρότζεκτ, κάνε ένα ταξίδι, πέρνα χρόνο με ανθρώπους που σε κάνουν να γελάς και προσπάθησε να διακόψεις την όποια επικοινωνία με τον/ την πρώην σου (και μην τον/ την ακολουθείς στα social media).

Η Δρ Ναταλία Κουτρούλη είναι κλινική ψυχολόγος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.