Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΜΑΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ

Ένα άτομο μπορεί να έχει μια σεξουαλική φαντασίωση, χωρίς όμως να ενδιαφέρεται να την εκπληρώσει στην πραγματικότητα. Και οι ειδικοί εξηγούν τους λόγους.

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις παραμένουν ακόμα και σήμερα θέμα ταμπού. Ωστόσο, είναι υπαρκτές στο μυαλό πολλών ανθρώπων και οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας.

«[Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις] είναι ένας τρόπος συνδυασμού αναμνήσεων με επιθυμίες και άλλα συναισθήματα για να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια και σεξουαλική θεραπεύτρια Dulcinea Pitagora.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια έδειξε ότι η πλειοψηφία των γυναικών που είχαν μαζοχιστικές φαντασιώσεις δεν θα ήθελαν να τις ζήσουν στην πραγματικότητα. Και οι επιστήμονες λένε ότι αυτό –το να μην θέλουμε να πραγματοποιήσουμε δηλαδή τις σεξουαλικές φαντασιώσεις μας– είναι φυσιολογικό.

Τι προσφέρουν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορούν να δώσουν μια νέα διάσταση στη σεξουαλική ζωή ενός ανθρώπου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ενισχύουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας.

Επίσης, ο κλινικός ψυχολόγος και σεξουαλικός θεραπευτής Christopher Ryan Jones αναφέρει στην ιστοσελίδα Brides το παιχνίδι ρόλων στο σεξ ως παράδειγμα για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να βρίσκουν τρόπους να ζουν τις φαντασιώσεις τους. Όπως τονίζει «έχει φανεί πολύ χρήσιμο στη θεραπεία ζευγαριών, ως εργαλείο για την αναζωογόνηση της σεξουαλικής τους ζωής».

Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Η ασφάλεια που προσφέρει μια φαντασίωση

Μερικές φορές, «οι άνθρωποι φαντασιώνονται πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν στην πραγματικότητα, επειδή αισθάνονται ασφαλείς με τις φαντασιώσεις στο κεφάλι τους», εξηγεί η σεξολόγος Marla Renee. Όπως προσθέτει, όταν απλά κάποιος σκέφτεται ή φαντάζεται κάτι, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται ένοχος ή να πρέπει να ενημερώσει κάποιον, και αυτό μπορεί να αποτελεί μέρος της ίδιας της γοητείας της φαντασίωσης.

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι φαντασιώνονται πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν στην πραγματική ζωή, επειδή θα ήταν αδύνατο να τα κάνουν, προσθέτει η κοινωνιολόγος και σεξολόγος Carol Queen.

«Ακόμα και τα σενάρια που μπορεί να θέλουμε να γίνουν πραγματικότητα δεν θα εξελιχθούν ποτέ ακριβώς όπως τα φανταζόμαστε, επειδή είναι διαφορετικά εξ ορισμού», προσθέτει η κα Pitagora, αναφέροντας ότι η πραγματική εμπειρία μπορεί να μην ανταποκρίνεται πάντα στις προσδοκίες μας ή μπορεί να απολαμβάνουμε τη φαντασίωση στο μυαλό μας και να μην θέλουμε η εμπειρία της πραγματικής ζωής να την καταστρέψει. Με άλλα λόγια, μια τέλεια φαντασίωση μπορεί να χαλάσει όταν η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στο ιδανικό της φαντασίωσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.