Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ – ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ

Μπορεί ποτέ να μην το ομολογήσουν, μα τα εφηβάκια ανυπομονούν για τις διακοπές με τους γονείς τους και μία ψυχολόγος εξηγεί γιατί.

Υπάρχει ένα ρητό που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και που αν είστε γονείς πιθανότατα κάπου έχετε ακούσει: Έχουμε μόνο 18 καλοκαίρια με τα παιδιά μας, ας τα κάνουμε να μετρήσουν! Με τη μεγάλη μου κόρη να κοντεύει στα 13, αναπόφευκτα βρέθηκα να υπολογίζω τι μας απομένει –μου φάνηκε ελάχιστο– και να αναρωτιέμαι αν έχω κάνει τα προβλεπόμενα για να «μετρήσουν» όλα τα καλοκαίρια και οι διακοπές μας μέχρι τώρα. Τι άγχος ήταν αυτό!

Ευτυχώς οι εντελώς ανυπόστατοι αυτοί προβληματισμοί αντικαταστάθηκαν πολύ γρήγορα από την πραγματικότητα, η οποία είναι ότι ούτε 18 καλοκαίρια (μόνο) έχουμε, ούτε καμία λίστα «ιδανικών διακοπών για παιδιά» υπάρχει, για να μετράμε σε πόσα «τικ» ανταποκριθήκαμε. Διακοπές με τα παιδιά μας κάνουμε όσο (και για όσο) εκείνα θέλουν – και το πιθανότερο είναι πως αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ.

Η ψυχολόγος παιδιών και εφήβων Dr. Erika Velez δημοσίευσε πρόσφατα ένα post στο TikTok, στο οποίο εξηγεί ότι ακόμα κι αν τα παιδιά ή τα εφηβάκια μας δεν επιδεικνύουν πάντα την επιθυμητή συμπεριφορά κατά τις διακοπές μας, ακόμα κι αν γκρινιάζουν ή δείχνουν τίποτα να μην τα ευχαριστεί, υπάρχουν ορισμένες κομβικές στιγμές των διακοπών που για εκείνα έχουν μεγάλη σημασία. Μάλιστα, συνήθως δεν είναι καν οι στιγμές που φανταζόμαστε…

Δεν είναι ο τόπος, μα ο χρόνος που πραγματικά μετράει

Σε μια εποχή που οι γονείς που δουλεύουν λείπουν σχεδόν όλη μέρα από το σπίτι και τα παιδιά, ακόμα κι όταν τα σχολεία είναι κλειστά, τρέχουν από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, δεν υπάρχει τίποτα που να λαχταρούν περισσότερο τόσο οι έφηβοι όσο και τα μικρότερα παιδιά από τον αδιάλειπτο χρόνο μαζί τους.

«Είτε πρόκειται για ένα τριήμερο είτε για ένα μεγαλύτερο ταξίδι, αυτή είναι η εποχή του χρόνου που ακούω από τα παιδιά τις εμπειρίες των διακοπών τους», λέει η Dr. Velez. «Και ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά που επέδειξαν εκεί, όταν επιστρέφουν μου αποκαλύπτουν ότι πραγματικά ενθουσιάστηκαν με τις μέρες αυτές που πέρασαν με τους γονείς. Αυτά που αναφέρουν, ειδικά τα μικρούλια, έχουν περισσότερο να κάνουν με τον κοινό του χρόνο. Ακόμα και το ότι έμεναν μαζί, σε ένα κοινό δωμάτιο στο ξενοδοχείο, τους φαίνεται τρομερό. Όπως και το ότι έτρωγαν συνέχεια όλοι μαζί και ότι είχαν προσωπικό χρόνο με τον καθένα».

Η Velez τονίζει ότι ακόμα και οι έφηβοι «πελάτες» της, που συχνά μπορεί να γκρινιάζουν για διάφορα που δεν τους άρεσαν στις διακοπές, κρατούν τελικά ορισμένες σημαντικές στιγμές. «Πολλές φορές ακούω γονείς να λένε: Τι νόημα έχει να πάρουμε τα έφηβα παιδιά μας μαζί στις διακοπές; Αφού όλο γκρινιάζουν για το παραμικρό... Στους γονείς αυτούς έχω να πω ότι, ακόμα κι αν δεν το εκφράζουν, έχουν μεγάλη σημασία για τα παιδιά αυτές οι εμπειρίες.

Στις διακοπές η οικογένεια επανασυστήνεται

Αμέτρητοι γονείς σχολίασαν κάτω από το βίντεο της Velez, συμφωνώντας μαζί της και αποκαλύπτοντας κάποιες ιδιαίτερες οικογενειακές τους στιγμές:

Αγνοήστε τη γκρίνια τους: Οι έφηβοι λατρεύουν να κάνουν διακοπές με τους γονείς τους
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

«Ο 16χρονος γιος μου δείχνει πάντα τόσο δυστυχισμένος στις διακοπές μας μαζί, όμως πάντα ρωτά πότε θα ξαναπάμε, οπότε φαντάζομαι με τον τρόπο του περνάει καλά», γράφει μια μαμά.

Μία άλλη έγραψε: «Έχω δύο εφηβάκια (αγόρι και κορίτσι) που αγνοούν και εμένα και το ένα το άλλο στο σπίτι, όμως στις διακοπές παίζουν επιτραπέζια μαζί και όλο γελούν».

Ένας άλλος χρήστης του TikTok σχολίασε: «Συμφωνώ με όλα αυτά. Θυμάμαι ήμουν 14 ετών, σε διακοπές με τους γονείς μου, όταν για πρώτη φορά συνειδητοποίησα πόσο αστείος είναι ο μπαμπάς μου».

Ενώ μία άλλη μαμά που δεν θα καταφέρει φέτος να κάνει διακοπές με την οικογένειά της αυτοσχεδίασε: «Δεν μας περισσεύουν για διακοπές φέτος, οπότε άφησα τον γιο μας να κοιμάται το βράδυ στο δωμάτιό μας και να τον παίρνει ο ύπνος βλέποντας ταινίες».

Απαντώντας σε αυτό, σε επόμενο βίντεο, η Velez επισημαίνει πως ούτε ο προορισμός ούτε τα χρήματα που θα ξοδέψει κανείς στις διακοπές έχουν σημασία. Είναι ο κοινός χρόνος με τα παιδιά που μετράει. «Οι πολύτιμες αναμνήσεις των διακοπών με τα παιδιά δεν απαιτούν έξοδα. Περάστε μια μέρα μαζί στο σπίτι μαγειρεύοντας, δείτε αγκαλιά στον καναπέ ταινίες ή επιδοθείτε σε μια δραστηριότητα που αγαπούν τα παιδιά. Μα να είστε εκεί, μαζί τους. Αυτό είναι τελικά το μόνο που μετράει για εκείνα».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.