Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ;

Ναι, γίνεται να είσαι ερωτευμένος με δύο ανθρώπους ταυτόχρονα. Τα πραγματικά ερωτήματα, όμως, είναι γιατί νιώθεις έτσι και τι θα κάνεις από εδώ και πέρα.

Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε πάνω της πριν από μερικούς μήνες η ολιστική ψυχολόγος Dr Nicole LePera, όταν δήλωσε δημόσια πως διατηρεί σχέση ταυτόχρονα με δύο γυναίκες. Η LePera δήλωσε πολυσυντροφική και πανευτυχής, όπως άλλωστε και οι άλλες δύο γυναίκες που συζούν μαζί της.

Και θα μπορούσα κάπως να το «ακούσω» αυτό, αν την ίδια ώρα έλεγε «από δω η γυναίκα μου κι από δω το αίσθημά μου» (τα έχει πει ο Λε.Πα. χρόνια τώρα). Δηλαδή πως τον έρωτα που κάποτε ένιωθε για τη μία, τον έχει πλέον βρει στο πρόσωπο της άλλης. Η LePera, όμως, εξομολογήθηκε σε μετέπειτα συνέντευξη ότι είναι ερωτευμένη (απολαμβάνοντας σεξουαλικές σχέσεις) και με τις δύο. Γίνεται αυτό;

Πώς γίνεται να είσαι ερωτευμένος με δύο ανθρώπους ταυτόχρονα

«Όταν οι ασθενείς μου μού κάνουν αυτή την ερώτηση, συνήθως βρίσκονται ήδη σε δύο σχέσεις», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Randi Gunther Ph.D. «Καταλαβαίνουν ότι πρακτικά αυτό τους δημιουργεί τρομερές δυσκολίες και ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν για πολύ, όμως την ίδια ώρα δεν μπορούν να εγκαταλείψουν κάποιον από τους δύο συντρόφους και αναρωτιούνται τις τους συμβαίνει».

«Αυτή είναι μια κατάσταση που συμβαίνει συχνά. Κι όμως, οι άνθρωποι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να διατηρούν τη ρομαντική ιδέα ότι σε μία μόνο σχέση θα πρέπει να βρίσκουν όλα αυτά που χρειάζονται από έναν άνθρωπο. Νιώθουν, μάλιστα, αποτυχημένοι όταν δεν τα καταφέρνουν», συμπληρώνει η ίδια.

Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι άνθρωποι, ενώ έχουν ήδη μία σταθερή και ενδεχομένως ευτυχισμένη σχέση, να βάζουν στη ζωή τους έναν ακόμα σύντροφο, κατά κανόνα κρυφά αλλά πιθανώς και φανερά, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής σχέσης. Και τότε αρχίζουν ακόμα μεγαλύτεροι προβληματισμοί.

«Το άτομο που διατηρεί δύο σχέσεις στην πραγματικότητα αναλαμβάνει το μεγάλο ρίσκο να τις καταστρέψει αμφότερες, γιατί μακροπρόθεσμα αυτές οι περισσότερες τέτοιες καταστάσεις αποδεικνύονται αδύνατες. Ακόμα και στην περίπτωση των ανοιχτά πολυσυντροφικών σχέσεων, κάποιος κάποτε θα νιώσει αδικημένος, ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον άλλον, ότι δίνει περισσότερα από αυτά που παίρνει κ.ο.κ.», λέει η Gunther. Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι αναπτύσσουν ερωτικά συναισθήματα και στη συνέχεια σχέσεις με περισσότερους από έναν ανθρώπους;

Η ίδια ζήτησε από τους ασθενείς της να απαντήσουν σε αυτό και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  1. Δεν παίρνουν όσα θέλουν από την αρχική σχέση και δεν μπορούν να επιβληθούν στις ανάγκες τους. Μπορεί π.χ. να αγαπούν το άτομο, αλλά το σεξ μαζί του να είναι βαρετό.
  2. Πιστεύουν ότι η μία σχέση θα βελτιώσει την άλλη. Θεωρούν, δηλαδή, ότι ικανοποιώντας τις ανάγκες τους με τη μία σχέση θα βελτιώσουν τη ζωή τους και έτσι θα μπορέσουν να αγαπήσουν τον αρχικό σύντροφο περισσότερο.
  3. Ενώ δεν σκόπευαν να απατήσουν τον σύντροφό τους και απλά φλέρταραν, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και πλέον δεν μπορούν να την διακόψουν.
  4. Νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ξέρουν πως έχουν έναν εφεδρικό σύντροφο, αν τυχόν η αρχική τους σχέση τελειώσει. «Αυτή μπορεί να ήταν εξαρχής η ασυνείδητη πρόθεσή τους, χωρίς να το συνειδητοποιούν», λέει η Gunther, ειδικά αν η πρώτη σχέση βρισκόταν σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής.
  5. Ενθουσιάστηκαν με την ιδέα του να πάνε ενάντια στους κανόνες και κόντρα στο συνηθισμένο μοτίβο του «καλού παιδιού».
  6. Έχουν πληγωθεί στο παρελθόν από συντρόφους που τους εγκατέλειψαν, οπότε τώρα θέλουν να ξέρουν πως έχουν το πάνω χέρι.

Γίνεται να είσαι ερωτευμένος με δύο ανθρώπους ταυτόχρονα;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Έρωτας με ημερομηνία λήξης

Γίνεται πράγματι, λοιπόν, να είσαι για ένα διάστημα ερωτευμένος με δύο ανθρώπους ταυτόχρονα. Το έχουν αποδείξει στατιστικές, σύμφωνα με τις οποίες αμέτρητα άτομα παγκοσμίως δηλώνουν πολυσυντροφικά. Το επιβεβαιώνουν οι ψυχοθεραπευτές, όπως η Tina B. Tessina, Ph.D. που εξηγεί πως με τον ίδιο τρόπο που αγαπάς μη-ερωτικά τα μέλη της οικογένειάς σου και τους φίλους σου, μπορεί να αγαπάς ερωτικά περισσότερους από έναν ανθρώπους. Πιθανότατα το επιβεβαιώνεις και εσύ, έχοντας νιώσει κάποτε το ίδιο.

Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν πως πρόκειται για ένα εφήμερο συναίσθημα.

Ο ένας λόγος είναι η ίδια η φύση του έρωτα, που ο σύμβουλος σχέσεων Laurel House περιγράφει ως «Μια βραχυπρόθεσμη χημική αντίδραση μέσα στο σώμα σου, που λειτουργεί σα ναρκωτικό. Σε κάνει να νιώθεις υπερένταση, θολώνει το μυαλό, μπερδεύει τον επιφανειακό πόθο με το βαθύ συναίσθημα του έρωτα». Και κατά κανόνα έπειτα από μερικούς μήνες ή λίγα χρόνια καταλαγιάζει.

Ο άλλος λόγος είναι ο τρόπος που η κοινωνία ή το περιβάλλον αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις. «Η επιλογή ενός ανθρώπου να ζήσει πολυσυντροφικά είναι μία υπέρβαση και μία πρωτοποριακή συναισθηματική προσέγγιση τη σημερινή εποχή, που ο μονογαμικός τρόπος ζωής αποτελεί υπέρτατο ιδεώδες», λέει στο OW η ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Αθανασιάδοου.

Φυσικά, συμπληρώνει, παρά την επικριτική ματιά της πλειοψηφίας, ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει πώς θα είναι ευτυχισμένος συναισθηματικά στη ζωή του.

Σε κάθε περίπτωση, αν δηλώσεις ανοιχτά τον έρωτά σου στο πλαίσιο μιας πολυσυντροφικής σχέσης, όπως έκανε η LePera, πρέπει να γνωρίζεις πως σχέσεις αυτού του είδους «έχουν τις δυσκολίες τους και απαιτούν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, συνεχή αυτοπαρατήρηση. Η βάση τους πρέπει να έχει ειλικρίνεια, άμεση επικοινωνία, όρια, εμπιστοσύνη, ασφάλεια και δοτικότητα. Όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες σχέσεις ορίζουν τους κανόνες που τις διέπουν και μαζί διαπραγματεύονται και αναδιαπραγματεύονται τους στόχους, τα όνειρα, τους φόβους και τις προσδοκίες τους», εξηγεί η κ. Αθανασιάδου.

Αν πάλι διατηρήσεις τα αισθήματά σου κρυφά, θα βρεθείς είτε να υποφέρεις ζώντας σε ένα συνεχές ψέμα, είτε να χάσεις τα πάντα όταν κάποια στιγμή αυτά αποκαλυφθούν.

«Ο καθένας μας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να ακολουθήσει τον δρόμο που τον αντιπροσωπεύει και τον κάνει να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του», καταλήγει η κ. Αθανασιάδου. «Αρκεί να σέβεται και τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων με τους οποίους σχετίζεται».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.