Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΝΩΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

«Μου έκανε τρομερή εντύπωση όχι μόνο η αποδοχή του κόσμου, μα και το ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα», λέει η Dr Nicole LePera, έπειτα από την αποκάλυψη για την τριαδική σχέση της.

Στους δύο οι τρεις είναι πολλοί, έλεγε κάποτε ο σοφός λαός, πολύ προτού ο πολυερωτισμός (polyamory) σταματήσει να αποτελεί ταμπού και επιβάλει την καθόλου αμελητέα παρουσία του ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες συμβατικές ή μη μορφές σχέσεων. Γιατί η πραγματικότητα δείχνει πως… όλοι οι καλοί χωράνε, όταν οι κοινωνικές προσταγές καταρρίπτονται και επικρατούν η ειλικρίνεια και η διάθεση για πειραματισμό.

Όπως στην περίπτωση της ολιστικής ψυχολόγου Dr Nicole LePera, η οποία τον Αύγουστο του 2021 δημοσίευσε μια φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram με τις δύο συντρόφους της. Στο κείμενο που τη συνόδευε έγραψε:

Βρίσκομαι σε τριαδική σχέση. Σε έναν δεσμό ανάμεσα σε τρεις ανθρώπους.

Όσοι από εσάς έχετε διαβάσει το βιβλίο μου, ξέρετε ότι είμαι παντρεμένη με την εδώ και χρόνια σύντροφό μου Lolly. Πριν από μερικούς μήνες, όταν η Jenna ήρθε και μου εξέφρασε τα συναισθήματα που είχε και για τις δυο μας, αποφασίσαμε να αρχίσουμε ένα εντελώς νέο ταξίδι για τρεις.

Δεν είχα ποτέ δοκιμάσει μια πολυσυντροφική σχέση. Για να είμαι ειλικρινής, ψάξαμε στο Google για να δούμε ποιος άλλος βίωνε μια αντίστοιχη εμπειρία. Και αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που αποφασίσαμε να μιλήσουμε γι’ αυτό ανοιχτά.

Η Jenna και εγώ ηχογραφήσαμε ένα podcast στο οποίο λέμε την ιστορία του πώς εξελίχθηκε η σχέση μας. Ήμουν τρομερά νευρική – ακόμα είμαι νευρική που δημοσιεύω κάτι τέτοιο. Ανακοίνωσα ότι είμαι λεσβία όταν ήμουν 19 ετών. Αυτή τη φορά νιώθω ξανά κάπως έτσι – το να ανακοινώνω κάτι τέτοιο δημόσια με κάνει να θέλω να τρέξω και να χωθώ κάτω από το κρεβάτι μου και να κρυφτώ.

Κυρίως επειδή ξέρω από πρώτο χέρι πόσο επίπονο μπορεί να είναι να μοιράζεσαι τη ζωή σου στα social media.

Δώσαμε μια υπόσχεση στους εαυτούς μας, όμως, να είμαστε διαφανείς, αυθεντικές και ειλικρινείς για το ποιες είμαστε. Και έπειτα από πολλή συζήτηση καταλάβαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να κρύψουμε μια τέτοια πτυχή της ζωής μας.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς ίσως να μην καταλάβετε ή να μη συμφωνείτε με αυτό και είναι εντάξει. Ελπίζω μόνο να μπορέσετε να ακούσετε αυτό το επεισόδιο με ανοιχτή καρδιά και με ανοιχτό μυαλό.

Είμαστε μαζί «επίσημα» τους τελευταίους 4 μήνες και αυτό με έχει επεκτείνει πνευματικά, συναισθηματικά και ψυχικά. Ήταν δύσκολο. Τρομακτικό. Γεμάτο με χαρά. Γεμάτο με δάκρυα. Γεμάτο με γέλια. Γεμάτο με τόσες ταπεινές γνώσεις για τον εαυτό μου και για το τι σημαίνει να είσαι σε μια αυθεντική σχέση.

Η ζωή σε μια τριαδική σχέση

Όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωσή της προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στους 8 εκατομμύρια followers της στο Instagram, οπότε η ψυχολόγος δεν άργησε να εξηγήσει περισσότερα λίγο καιρό μετά, στο δημοφιλές podcast της δημοσιογράφου Annie Macmanus.

Όπως είπε, θέλει πάντα να μιλά ανοιχτά για τη ζωή της, γιατί ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αποτελέσει η ίδια παράδειγμα για τους θεραπευόμενούς της.

Γνωστή ψυχολόγος μιλά ανοιχτά για την τριαδική σχέση της
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Αναφορικά με τη νέα μορφή σχέσης που έχει επιλέξει, περιέγραψε πως κάποια μέρα η συνάδελφός της Jenna Weakland προσέγγισε τόσο εκείνη όσο και τη σύζυγό της για να τους εκφράσει ανοιχτά τα ερωτικά της συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Jenna έτρεμε. Καμία από τις τρεις τους δεν είχε στο παρελθόν μη μονογαμικές σχέσεις, ενώ η πολυσυντροφικότητα ήταν κάτι που η LePera δεν είχε σκεφτεί ποτέ μέχρι τότε.

«Το να την ακούω να εξομολογείται τα συναισθήματά της με βοήθησε να καταλάβω γιατί το τελευταίο διάστημα στη σχέση μας υπήρχε μια ανεξήγητη ένταση. Την ίδια ώρα, με άγγιξε βαθιά η αυθεντικότητά της και η αλήθεια της», εξομολογείται η ίδια. Από εκείνη τη μέρα αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη νέα αυτή συνθήκη για να καταλάβουν αν θα μπορούσαν να ζήσουν έτσι. Συμφώνησαν ότι δεν θα κρύβονται και δεν θα ντρέπονται για την επιλογή τους, παρά θα μιλήσουν γι’ αυτό ανοιχτά.

Στο podcast η LePera εξέφρασε όλους τους προβληματισμούς που προέκυψαν: «Πέρα από την αγωνία μου για το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος και κατά πόσο όλο αυτό θα επηρεάσει τη δουλειά μου, αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος για δυάδες. Τα μικρά τραπέζια έχουν δύο καθίσματα, στο ξενοδοχείο δεν υπάρχει τρίκλινο με ένα μεγάλο κρεβάτι, στο αεροπλάνο που έχει διπλές θέσεις πώς θα καθίσουμε; Ωστόσο μου έκανε και εντύπωση το πόσο πολλοί άνθρωποι μας υποστήριξαν και ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το πώς μπορεί να είναι μια τέτοια σχέση, μια σχέση ηθικής μη μονογαμίας».

Οι τρεις τους σήμερα ζουν μα και δουλεύουν μαζί. Η καθεμία έχει μια διαφορετική, ξεχωριστή σχέση με την άλλη, εμποτισμένη με σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη. «Υπάρχει ελευθερία, κυρίως επειδή δεν βάζουμε η μία την άλλη σε “κουτάκια” του πώς πρέπει να είναι ως σύντροφος. Υπάρχει μια υπέροχη αυθεντικότητα», καταλήγει η LePera.

Σε ανάρτησή της η Weakland, πάντως, αναφέρει: «Υπάρχουν πολλά οφέλη στο να έχεις δεσμό με περισσότερους από έναν ανθρώπους. Πάνω από την τριαδική σχέση μας, είμαστε οικογένεια, κολλητές, μια ομάδα. Λατρεύω να χτίζω τη ζωή μου με τους αγγέλους μου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.