Invision/AP Vianney Le Caer

H ΕΜΑ ΣΤΟΟΥΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Σίγουρα την ξέρεις, πιθανότατα τη θαυμάζεις. Θα εκτιμήσεις την Έμα Στόουν ακόμη περισσότερο όταν μάθεις με πόση ειλικρίνεια και γενναιότητα αντιμετωπίζει το άγχος της.

Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι αρκετοί διάσημοι μιλάνε πλέον δυνατά για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν, ή ακόμη και για τα έντονα συναισθήματα ή τις πιεσμένες περιόδους που μπορεί να βίωσαν. Δίνουν έτσι το παράδειγμα για να γκρεμιστεί σιγά σιγά το στίγμα της ψυχικής ασθένειας.

Η Έμα Στόουν, η αγαπημένη πρωταγωνίστρια του Γιώργου Λάνθιμου και μια πραγματικά ταλαντούχα ηθοποιός, μόλις 34 χρονών, έχει μιλήσει με εντυπωσιακή ωριμότητα για την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα της που την καθιστά αγχώδη, αλλά και τους τρόπους μέσω των οποίων διοχέτευσε το άγχος της.

Η αυστηρή κριτική που ασκούσε στον εαυτό της και οι κρίσεις πανικού που βίωνε βρήκαν έναν δημιουργικό τρόπο να εκφραστούν επάνω στο θεατρικό σανίδι, όπως είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο The Talks.

Η Έμα για τις κρίσεις πανικού που είχε ως παιδί

«Η υποκριτική με βοήθησε ως παιδί να διοχετεύσω την ενέργειά μου κάπου αλλού, να τη βγάλω έξω αντί να τη στρέψω προς τα μέσα. Η υποκριτική είναι θεραπεία, ειδικά ως παιδί ήταν ωραίο να έχω μια τέτοια διέξοδο όταν πάλευα πραγματικά με κρίσεις πανικού. Το να βρίσκομαι στη σκηνή από νωρίς με έκανε να φοβάμαι λιγότερο να δοκιμάσω πράγματα που είναι δύσκολα και τρομακτικά.

»Η υποκριτική είναι ένας τρόπος να παγώσεις, να αναβάλεις όλα τα άλλα που συμβαίνουν και είναι χρήσιμη μόνο και μόνο γι' αυτό. Δεν υποστηρίζω ότι είναι μια θεραπεία για το άγχος. Είναι όμως μια εναλλακτική για όσους έχουν υπερβολική ενέργεια την οποία στρέφουν μέσα τους και μηρυκάζουν συνεχώς τις έγνοιες τους».

Έμα Στόουν
Invision/AP Evan Agostini

Η Έμα Στόουν για την αυτοκριτική

«Το να βασίζομαι στους άλλους για να μου πουν αν τα πάω καλά μού προκαλεί άγχος. Συνηθίζω να λέω στον εαυτό μου: “Είναι OK”. Δεν έχει να κάνει με την υψηλή αυτοεκτίμηση, δεν έχει να κάνει με το: “Είσαι ο καλύτερος, τα πας περίφημα”. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να μπορείς να λες στον εαυτό σου: “Έκανες ένα λάθος εδώ, αλλά δεν πειράζει”. Δεν χρειάζεται να κατηγορούμε τον εαυτό μας για ένα λάθος».

Η Έμα Στόουν για το άγχος

«Όσο περνάει ο καιρός, γίνομαι πιο επιεικής με τον εαυτό μου. Έχω μάθει ότι το άγχος στην ουσία του είναι φόβος. Και ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος; Ο φόβος του θανάτου. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που φοβόμαστε. Λένε ότι το άγχος είναι ενθουσιασμός χωρίς αναπνοή. Έτσι, αν αναπνέεις μέσα από το άγχος σου, μετατρέπεται σε ενθουσιασμό. Η θετική πλευρά του άγχους του θανάτου είναι ο ενθουσιασμός για τη ζωή.

Έμα Στόουν
AP/Photo Θανάσης Σταυράκης

»Η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πραγματικά θετικά πράγματα, όπως η υποκριτική, η αφήγηση ιστοριών ή η δημιουργικότητα. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε με το άγχος σας. Η μετατόπιση του άγχους είναι υπόθεση εσωτερική. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει για εσάς».

Η Έμα Στόουν για την ευαισθησία

«Για πολύ καιρό πίστευα ότι το να είσαι ευαίσθητος άνθρωπος ήταν σαν κατάρα. Τα πράγματα με επηρεάζουν βαθιά μερικές φορές – πολλές φορές. Με αυτή την έννοια, νιώθω τσακισμένα τα φτερά μου, όταν κάνω ένα λάθος. Σε όλη μου τη ζωή κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, αλλά τα πράγματα ξεφεύγουν, ξέρετε, είμαι άνθρωπος.

»Κάνω λάθη ή περίεργες επιλογές κι άλλες φορές νιώθω πως μακάρι να τα είχα κάνει διαφορετικά. Ποτέ δεν αισθάνομαι ότι τα κάνω όλα καλά. Αλλά δεν πειράζει. Το να είσαι άνθρωπος είναι εντάξει. Αυτό είναι ένα δύσκολο μάθημα, ειδικά αν είσαι ευαίσθητος άνθρωπος, είναι δύσκολο, όταν νοιάζεσαι για τους ανθρώπους και δεν θέλεις να βλάψεις κανέναν».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.