Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ ΜΕ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Τι έδειξε για την ψυχική υγεία η μεγαλύτερη ανάλυση που έχει γίνει ποτέ για τη σχέση των ψυχικών ασθενειών με τη σωματική πολυνοσηρότητα.

Ξέρετε τι σημαίνει ψυχική ασθένεια. Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι επί της Γης ζουν με μια ψυχική διαταραχή, εξ ου και είναι μία από τις βασικές αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως. Έρευνα έχει αποκαλύψει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που χρειάζονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας δεν έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική, οικονομικά προσιτή και ποιοτική φροντίδα – και δη σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Χαρακτηριστικά, το 71% των ατόμων με ψύχωση παγκοσμίως δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με τεράστια διαφορά μεταξύ των χωρών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος.

Για να βοηθήσουμε τη συνέχεια της «συζήτησης» μας, θα χρειαστεί να διευκρινίσουμε πώς περιγράφεται η «πολυνοσηρότητα»: είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός χρόνιας νόσου με τουλάχιστον μία άλλη πάθηση σωματικής υγείας.

Πάμε λοιπόν και στα ευρήματα της μεγαλύτερης ανάλυσης που έχει γίνει ποτέ για τη σχέση των ψυχικών ασθενειών με τη σωματική πολυνοσηρότητα: Αποκάλυψε ότι οι ψυχιατρικοί ασθενείς έχουν σχεδόν διπλάσιες (για την ακρίβεια 1,84) πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνιες σωματικές παθήσεις, συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν διαγνωστεί με ψυχικές διαταραχές.

ψυχική υγεία
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

«Αυτή η σύνδεση υποδηλώνει την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία των ψυχιατρικών ασθενών, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ φάσμα των προκλήσεων υγείας που αντιμετωπίζουν», τόνισαν στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές που ανέλαβαν τη μετα-ανάλυση.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν το Anglia Ruskin University (ARU). Συνεργάστηκε με το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του University of Cambridge. Μαζί ανέλυσαν εκτενώς 19 διαφορετικές μελέτες, που περιλάμβαναν δεδομένα 194.123 ψυχιατρικών ασθενών από όλον τον κόσμο. Συγκρίθηκαν με 7.660.590 άτομα που ανήκαν σε ομάδες ελέγχου.

Μεταξύ όσων επισημάνθηκαν ήταν ότι:

  • Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες έχουν 1,84 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν σωματική πολυνοσηρότητα.
  • Οι ψυχιατρικοί ασθενείς συνήθως αναφέρουν σωματικές παθήσεις, όπως μεταβολικές ασθένειες, υπέρταση, επιληψία, αναπνευστικές, αγγειακές, νεφρικές και γαστρεντερικές παθήσεις, καθώς και καρκίνο.
  • Υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα στη θεραπεία, με το 71% των ατόμων με ψύχωση παγκοσμίως να μην λαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Lee Smith, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Anglia Ruskin University, δήλωσε ότι «η ψυχική υγεία στηρίζει τις ατομικές και συλλογικές μας ικανότητες να παίρνουμε αποφάσεις, να χτίζουμε σχέσεις και να διαμορφώνουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Είναι προφανές από την έρευνά μας ότι άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σωματική πολυνοσηρότητα.

»Αυτή η πολύπλοκη σχέση μεταξύ σοβαρής ψυχικής ασθένειας και σωματικής πολυνοσηρότητας έχει εκτεταμένες επιπτώσεις – όπως μειωμένη συμμόρφωση στη θεραπεία, αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας θεραπείας, αυξημένο κόστος θεραπείας, υποτροπιάζουσα νόσο, επιδείνωση της πρόγνωσης και μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Η κακή κλινική διαχείριση των σωματικών συννοσηροτήτων σε άτομα με ψυχικές διαταραχές επιδεινώνει το ζήτημα και οδηγεί σε αυξημένη επιβάρυνση για τα άτομα, τις κοινότητές τους και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης».

Το συμπέρασμα είναι ότι απαιτείται επειγόντως μια ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση των σωματικών, ψυχικών και κοινωνικών αποτελεσμάτων των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές ασθένειες και σωματική πολυνοσηρότητα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.