Χριστίνα Αβδίκου

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ;

Η ωριμότητα στις σχέσεις αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την αρμονική συμβίωση δύο συντρόφων. Αρκεί και τα δύο μέρη της σχέσης να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα ωριμότητας.

Είστε σε μια σχέση στην οποία γενικά νιώθετε καλά με τον/τη σύντροφό σας, αλλά βρίσκετε ανώριμα κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς του/της; Το προσπερνάτε γιατί πιστεύετε ότι θα αλλάξει με τον καιρό αλλά το συναντάτε ξανά και ξανά; Ίσως έχει έρθει η ώρα να το αντιμετωπίσετε.

Σε μια σχέση υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι δύσκολα στη διαχείρισή τους. Ένα από αυτά είναι και η ωριμότητα ή (συνήθως) η έλλειψη αυτής. Οι αποκλίσεις στην ψυχολογική ωριμότητα που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε δύο συντρόφους μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί να το θέλουν αμφότερες οι πλευρές.

Γενικά η ωριμότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιολογική μας ηλικία. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι καλύτερη πορεία έχουν οι σχέσεις στις οποίες η βιολογική ηλικία των δύο συντρόφων είναι κοντά χρονολογικά, και συγκεκριμένα έχουν απόκλιση ενός έτους η μία από την άλλη. Χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ηλικίας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να απολαμβάνουν και οι δύο σύντροφοι μια αμοιβαία ικανοποιητική σχέση.

Βέβαια, υπάρχει και η άποψη που υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρχει μεγάλη ηλικιακή διαφορά ανάμεσα σε δύο συντρόφους, για παράδειγμα μια διαφορά ηλικίας 10 χρόνων, αλλά το ηλικιακό χάσμα να μην αποτελεί εμπόδιο. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι δύο σύντροφοι έχουν κοινά ενδιαφέροντα και στόχους, όπως για παράδειγμα το να αποκτήσουν παιδιά.

Ωριμότητα και σχέσεις: Τι πρέπει να κάνετε για να υπάρξει ισορροπία

Η κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας Carla Marie Manly, που ειδικεύεται στη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης, του τραύματος και των προβλημάτων στις σχέσεις, δίνει μερικές συμβουλές για το πώς να εξισορροπήσετε τα διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας σε μια σχέση.

ωριμότητα
Χριστίνα Αβδίκου

– Αξιολογήστε την κατάσταση

Όταν προκύπτουν ζητήματα στα οποία εντοπίζετε αυτή την «διαφορά στα επίπεδα ωριμότητας», κάντε ένα βήμα πίσω και αξιολογήστε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κατά πόσο αυτή η απόκλιση στην ωριμότητα με τον/τη σύντροφό σας επηρεάζει τη ζωή σας; Επηρεάζει, για παράδειγμα, την εργασία σας ή τις κοινωνικές σας αλληλεπιδράσεις; Σκεφτείτε και εντοπίστε ειλικρινά τους τομείς στους οποίους προκύπτουν αυτές οι ασυμφωνίες.

– Εντοπίστε τα θετικά στοιχεία

Μερικές φορές τα διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας σε μια σχέση μπορεί να λειτουργήσουν με θετικό τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν, για παράδειγμα, είστε εργασιομανείς και ξεχνάτε να χαλαρώσετε και να αφιερώσετε χρόνο σε άλλες δραστηριότητες, ένας λιγότερο ώριμος σύντροφος μπορεί να προσφέρει χαρά στη σχέση και να εξισορροπήσει την κατάσταση.

– Αναγνωρίστε τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας σχέσης

Τα προβλήματα συνήθως φαίνονται ακόμα κι όταν αρνούμαστε να τα παραδεχτούμε. Οι έντονες διαφορές στην ψυχολογική ωριμότητα μπορεί να εκδηλωθούν με έντονο τρόπο, όπως είναι για παράδειγμα η διαρκής αποφυγή ευθυνών ή η χειραγώγηση του πιο ευάλωτου και ευαίσθητου συντρόφου.

– Υπάρχει επιθυμία του ατόμου να ωριμάσει;

Αν και συχνά περιμένουμε από κάποιον να ωριμάσει καθώς μεγαλώνει, η ωριμότητα και η γήρανση δεν πάνε πάντα πακέτο. Κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να ωριμάσουν καθώς μεγαλώνουν. Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε εάν ο/η σύντροφός σας επιθυμεί να ωριμάσει. Όπως αναφέρει η Manly, αν το άτομο επιθυμεί να ωριμάσει, είναι πιθανό τελικά να επέλθει θετική αλλαγή. Αν όχι, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι διαφορές στα επίπεδα ωριμότητας θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει επιθυμία για αλλαγή. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι αυτή η επιθυμία μπορεί να μην υπάρξει ποτέ.

– Ρωτήστε τον εαυτό σας: Πού θέλω να βρίσκομαι;

Το επόμενο βήμα, όπως ορίζει η Manly, είναι να αναρωτηθείτε κατά πόσο αυτή η σχέση στην οποία βρίσκεστε σας καλύπτει. Αν έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε μια κατάσταση που μπορείτε να αποδεχτείτε όπως ακριβώς είναι σε βάθος χρόνου, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, θα θέλατε κάποιες αλλαγές, μικρές ή μεγάλες, προκειμένου να νιώσετε καλά με τη σχέση σας, τότε είναι η ευκαιρία σας να σκεφτείτε τον εαυτό σας στο παρόν και το μέλλον.

– Εξελιχθείτε μαζί με τον/τη σύντροφό σας

Αν πιστεύετε ότι η σχέση σας αξίζει να διατηρηθεί παρόλο που ο ένας μπορεί να είναι αρκετά ώριμος ενώ ο άλλος όχι, τότε προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να δημιουργήσετε ισορροπία. Η Manly συνιστά σε αυτά τα ζευγάρια να αφιερώνουν χρόνο μια φορά την εβδομάδα για να δουλεύουν πάνω σε «θέματα ωριμότητας», ξεχωριστά ή και μαζί. Αυτή η «ομαδική προσέγγιση» μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια, εφόσον βέβαια υπάρχει η επιθυμία κοινής ανάπτυξης και εξέλιξης.

– Μήπως τελικά δεν λειτουργεί;

Εάν παρά τις προσπάθειες υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι εσείς και ο/η σύντροφός σας δεν έχετε τα ίδια επίπεδα ωριμότητας, και η έλλειψη υπευθυνότητας ή η απροθυμία να επικοινωνήσετε είναι εμφανείς, τότε θα πρέπει να αποφασίσετε αν αξίζει να μείνετε ή να φύγετε από αυτή τη σχέση. Όπως αναφέρει η Manley, αν αμφιταλαντεύεστε τι πρέπει να κάνετε, ζητήστε συμβουλή από έναν ειδικό ή συζητήστε το με έναν έμπιστο φίλο. Μερικές φορές, η γνώμη ενός τρίτου προσώπου μπορεί να μας δώσει τη λύση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.