ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΧΩΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Κοιμάσαι χωριστά από τον/τη σύντροφό σου αλλά φοβάσαι ότι μια τέτοια συνήθεια μπορεί να βλάψει τη σχέση σας; Μια ειδικός εξηγεί όλα τα πιθανά σενάρια και δίνει συμβουλές για να κρατήσετε τη σχέση ζωντανή.

«Το καλοκαίρι κοιμόμαστε χωριστά με τον φίλο μου γιατί έχει πάρα πολλή ζέστη και το να είμαστε στο ίδιο κρεβάτι δεν βοηθάει». «Κάνω πολύ ελαφρύ ύπνο και ο σύντροφός μου έχει άπνοια, οπότε αρκετά βράδια κοιμόμαστε χωριστά. Νιώθω άσχημα αλλά στ' αλήθεια δεν μπορώ να κοιμηθώ διαφορετικά». «Κοιμόμαστε σε διαφορετικά υπνοδωμάτια γιατί έχουμε πολύ διαφορετικά ωράρια».

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εμπειρίες γνωστών και φίλων μου που επιλέγουν να μην περνούν τη νύχτα με τον σύντροφό τους. Το φαινόμενο, όπως φαίνεται, δεν είναι σπάνιο. Ορισμένοι φοβούνται να το παραδεχτούν ενώ κάποιοι το θεωρούν πολύ αρνητικό σημάδι για τη σχέση τους. Από την άλλη, λίγοι πιστεύουν ότι είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν φοβούνται να μιλήσουν γι' αυτό.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ζευγάρια που κοιμούνται στην ίδια κρεβατοκάμαρα είναι πιο πιθανό να βιώσουν νυχτερινές διαταραχές λόγω του συντρόφου τους, όπως το ροχαλητό ή η κακή υγιεινή, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν με τη σειρά τους σε προβλήματα τόσο στο άτομο όσο και την ίδια τη σχέση. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι τα προβλήματα ύπνου και τα προβλήματα σχέσεων τείνουν να εμφανίζονται ταυτόχρονα. Μάλιστα, μια παλαιότερη έρευνα του 2013 από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι μια νύχτα αϋπνίας του ενός συντρόφου που προκαλείται εξαιτίας του άλλου συντρόφου μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις στη σχέση την επόμενη μέρα.

Μιε ειδικός απαντάει σε όλες τις απορίες μας

Πειράζει, λοιπόν, ένα ζευγάρι να κοιμάται χωριστά; Μπορεί μια τέτοια συνήθεια να επηρεάσει ή ακόμα και να καταστρέψει τη σχέση των δύο συντρόφων; Μιλήσαμε για το θέμα με την Δέσποινα Δριβάκου, ψυχολόγο που ασχολείται με τη θεραπεία ζευγαριών, προκειμένου να μας εξηγήσει τις αιτίες του φαινομένου αλλά και το πόσο επικίνδυνο είναι για την ίδια τη σχέση.

– Καταρχάς, τι είναι αυτό που κάνει τα ζευγάρια να κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια;

Είναι φυσιολογικό για μερικά ζευγάρια να κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια από κάποιο σημείο και μετά. Ωστόσο, συνήθως τα ζευγάρια που έχουν καλή σχέση θέλουν να κοιμούνται μαζί και τυχόν προσωρινές αποχωρήσεις από το κρεβάτι «διορθώνονται» γρήγορα. Τα διαρκώς αυξανόμενα δεδομένα δείχνουν ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια –από όλα τα κοινωνικά στρώματα– κοιμούνται τη νύχτα σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια ή κρεβάτια, στο όνομα ενός καλύτερου και πιο ποιοτικού ύπνου.

ψυχολόγος Δέσποινα Δριβάκου
Η ψυχολόγος Δέσποινα Δριβάκου. Κώστας Ευαγγελίδης

– Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν σε αυτή την επιλογή;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι μπορεί να επιλέξει να κοιμηθεί ξεχωριστά, οι οποίοι δεν σηματοδοτούν απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχέση. Αυτοί μπορεί να είναι, για παράδειγμα:

  • Ο ελαφρύς ή ανήσυχος ύπνος: Ο ένας σύντροφος γυρίζει ή ξυπνάει επανειλημμένα και ο άλλος κοιμάται ελαφρά.
  • Η υγεία και ιατρικές καταστάσεις: Κάποιος μπορεί να έχει άπνοια ή να ροχαλίζει τακτικά.
  • Οι διαφορετικές ώρες ύπνου: Ίσως κάποιος από τους δύο πηγαίνει για ύπνο πολύ αργά, ξυπνάει νωρίς ή θέλει να διαβάσει μέχρι αργά την νύχτα.
  • Τα διαφορετικά προγράμματα εργασίας: Ένας από τους δύο μπορεί να εργάζεται σε νυχτερινές βάρδιες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ξύπνιος όταν κοιμάται ο άλλος και αντίστροφα.
  • Η επιθυμία για τον δικό τους χώρο: Ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπορεί απλά να θέλουν να απολαύσουν λίγο χρόνο μόνοι, ειδικά την ώρα πριν από τον ύπνο προκειμένου να ανακάμψουν από μια κουραστική ημέρα.

Αν προσθέσετε το πλήθος των άλλων εμποδίων ύπνου που μας βάζει η σύγχρονη ζωή, όπως η τεχνολογία, η απόκτηση παιδιών, οι θορυβώδεις γείτονες και η όλο και πιο «ενεργή» φύση της εργασίας, δεν είναι περίεργο που η ώρα του ύπνου μοιάζει τόσο πολύτιμη. 

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.

– Μπορούν να ζευγάρια που κοιμούνται χωριστά να έχουν μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση;

Ο ξεχωριστός ύπνος δεν χρειάζεται να σηματοδοτεί προβλήματα στη σχέση. Εάν ζείτε κανονικά με τον σύντροφό σας και ανησυχείτε ότι η δοκιμή ξεχωριστών υπνοδωματίων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει προβλήματα να θυμάστε ότι σε μια σχέση που είναι κατά τα άλλα ισχυρή και υγιής, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Η εξισορρόπηση ψυχολογικού και σωματικού χώρου αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας σχέσης. Αρχικά, επιθυμούμε διαρκώς επαφή με τον σύντροφό μας και τα νέα ζευγάρια το δείχνουν αυτό καθισμένοι σε εγγύτητα και αγγίζοντας πολύ ο ένας τον άλλο. Με την πάροδο του χρόνου υπάρχει περισσότερη απόσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει απώλεια ή έλλειψη ενδιαφέροντος του ενός για τον άλλον. Αντίθετα, η μειωμένη επιθυμία να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με σωματική επαφή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα θετικό σημάδι άνεσης και ασφάλειας στη σχέση. Δεν χρειάζεται πλέον να ελέγχετε συνεχώς την εγγύτητα του συντρόφου σας για να καθησυχάζεστε για την αγάπη του.

Επίσης, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι ο χώρος που κοιμάστε δεν συνδέεται πάντα με το επίπεδο της σεξουαλικής οικειότητας που έχετε στη σχέση. Εφόσον μπορείτε να συζητήσετε τις ανάγκες σας ανοιχτά με τον σύντροφό σας, θα είστε σε θέση να βρείτε αποτελεσματικές λύσεις με βάση τις προτιμήσεις και τις συνθήκες ύπνου που επιθυμείτε.

Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να κάνει τη σχέση του να λειτουργεί όταν κοιμάται χωριστά;

Η κα Δριβάκου μάς εξηγεί ότι δεν υπάρχει «σωστός» ή «λάθος» τρόπος για να συμβεί αυτό ενώ τονίζει τη σημασία της επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Η ειδικός καλεί τα μέλη του ζευγαριού να κάνουν τις παρακάτω ερωτήσεις τόσο στον σύντροφό τους όσο και στον ίδιο τους τον εαυτό:

  • «Έχει οδηγηθεί η επικοινωνία σας σε ένα μοτίβο άνευ συζήτησης, αφήνοντάς χώρο σε παρερμηνείες;»
  • «Ανησυχείτε ότι ίσως υπάρχει βαθύτερο πρόβλημα στο να κοιμάστε ξεχωριστά, επειδή ενισχύει άλλα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε με την οικειότητα ή τη σύνδεση;»
  • «Προτιμάει μόνο ο ένας από εσάς να κοιμάται χωριστά, κάνοντας αυτή την επιλογή να μοιάζει με απόρριψη;»
  • «Έχετε αρχίσει να ζείτε "παράλληλες ζωές" ή αρχίζετε να αισθάνεστε περισσότερο σαν συγκάτοικοι παρά σαν ζευγάρι;»
  • «Έχετε μετακομίσει σε άλλο κρεβάτι επειδή έχετε άλυτα θέματα που δεν έχουν συζητηθεί;»

«Εάν κάποια από αυτές τις ερωτήσεις εγείρει ζητήματα, είναι καλή ιδέα να έχετε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες του ύπνου και της σχέσης σας», τονίζει η κα Δριβάκου. Προσθέτει μάλιστα ότι είναι απαραίτητο το ζευγάρι να προσπαθήσει να λύσει τα ζητήματα που αποτελούν την αιτία για τον χωριστό ύπνο. Πολύ απλά, αν κάποιος ροχαλίζει πολύ, θα ήταν καλό να επισκεφθεί έναν γιατρό.

«Τέλος, είναι σημαντικό να είστε αποφασισμένοι να συζητήσετε τις συνθήκες που έχουν προκύψει στη σχέση σας. Η συνάντηση με έναν θεραπευτή ζεύγους θα βοηθήσει στη συμφιλίωση με πολλές από τις δυσκολίες με τις οποίες έρχεστε συχνά αντιμέτωποι μέσα στη σχέση σας», καταλήγει η ειδικός.

Η Δέσποινα Δριβάκου είναι ψυχολόγος Msc, Phd.c, EFT Couple Therapist και Family Therapist. 

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.