Unsplash Aarón Blanco Tejedor

ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ

Η επικοινωνία σε μια σχέση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει αυτή να ευδοκιμήσει και να διατηρηθεί στον χρόνο. Με τη βοήθεια μιας ειδικού προτείνουμε ορισμένους τρόπους για την επίτευξη πιο αποτελεσματικής επικοινωνίας σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι το «κλειδί» για μια επιτυχημένη σχέση είναι η επικοινωνία. Μπορεί να σου το έχει πει ο/η σύντροφός σου όταν ένιωθε ότι δεν τον/την καταλαβαίνεις, η μητέρα σου ως συμβουλή ή μια φίλη/ένας φίλος που αισθάνθηκε παραμελημένη/-ος. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η επικοινωνία έχει πράγματι κεντρικό ρόλο σε κάθε ανθρώπινο δεσμό, είτε αυτός είναι ερωτικός είτε φιλικός ή συγγενικός.

«Η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο από την απαρχή της ζωής, καθώς συμβάλλει από την εκπλήρωση των πρώτων αναγκών του βρέφους ως την ανάπτυξη και εξέλιξη του πολιτισμού. Μέσα από την επικοινωνία, ο άνθρωπος μπορεί να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα, να μοιραστεί εμπειρίες και γνώσεις, να εξελιχθεί», εξηγεί στο OW η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Δάφνη Τζέλλα.

Προσθέτει, επίσης, ότι η επικοινωνία μπορεί να είναι λεκτική ή μη λεκτική, όπως είναι τα νοήματα, η στάση σώματος ή τα νεύματα, ενώ τονίζει ότι η ποιότητα της επικοινωνίας είναι αυτή που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια μιας σχέσης.

Τα απαραίτητα βήματα για τη βελτίωση της επικοινωνίας σε μια σχέση

Είναι, όμως, πάντα η επικοινωνία σε μια σχέση καλή; Προφανώς, όχι. Σχεδόν σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν περίοδοι που η επικοινωνία μπορεί να «περάσει κρίση». Ζητήσαμε, λοιπόν, από την κ. Τζέλλα να μας πει ορισμένους τρόπους για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία στις σχέσεις μας.

Πώς να βελτιώσεις την επικοινωνία σε μια σχέση
Unsplash Priscilla Du Preez

1. Να δείχνουμε ενσυναίσθηση

Ενσυναίσθηση σημαίνει ότι μπορώ να μπω στη θέση του άλλου και να καταλάβω τι νιώθει. Η ενσυναίσθηση συνήθως συνδέεται με την κοινωνική συμπεριφορά, ενώ μάλιστα αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη ενσυναίσθηση οδηγεί σε πιο βοηθητική συμπεριφορά.

2. Να ακούμε χωρίς κριτική

Σας έχει τύχει να μην θέλετε να μιλήσετε με κάποιον γιατί γνωρίζετε ότι θα επικρίνει τα λεγόμενά σας; Αν το έχετε νιώσει, καταλαβαίνετε την αξία της φράσης «ακούω χωρίς κριτική». Όπως επισημαίνει η ειδικός, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το επικριτικό ύφος, καθώς αυτό μπορεί να «παγώσει» τη σχέση και να δυσκολέψει τον συνομιλητή να συνεχίσει.

3. Να κάνουμε ερωτήσεις και να εστιάζουμε στα γεγονότα

Όπως συμβουλεύει η κ. Τζέλλα, «κάνω ερωτήσεις για να δώσω την ευκαιρία στο άλλο άτομο να ξεκινήσει να εκφράζεται και εστιάζω στα γεγονότα, δηλαδή δεν βασίζομαι σε αυθαίρετα συμπεράσματα». Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και οι συγκρούσεις.

4. Να αποδεχόμαστε τις διαφορές

Είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε τις διαφορές που έχουμε με το άλλο άτομο. Αυτό δείχνει ότι προσπαθούμε ενεργά να αγκαλιάσουμε τα πάντα σε αυτό, ακόμα και τα σημεία που μπορεί να μας ενοχλούν, αντί να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Έτσι, δημιουργείται ένα περιβάλλον αγάπης και αποδοχής άνευ όρων, το οποίο δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια στη σχέση.

5. Να δίνουμε και να ζητάμε χώρο και χρόνο

Όπως μας εξήγησε η κ. Τζέλλα, είναι σημαντικό να δίνουμε και να ζητάμε χώρο και χρόνο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που μπορεί το συναίσθημα να είναι έντονο, ώστε να δούμε καθαρά την κατάσταση. Με άλλα λόγια, ο χώρος και ο χρόνος μάς παρέχουν συναισθηματική διαύγεια αλλά και μια ευκαιρία να φροντίσουμε τις ανάγκες μας.

6. Να αποφεύγουμε χειριστικές συμπεριφορές

«Για να αποφύγω κάτι, χρειάζεται πρώτα να αναγνωρίζω τις ενδείξεις της χειριστικής συμπεριφοράς», εξηγεί η κ. Τζέλλα. Και συμπληρώνει ότι «ένας χειριστικος άνθρωπος μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να νιώθει μειονεκτικά ή να γίνεται επιθετικός και προσβλητικός για να “περάσει” το δικό του. Μπορεί να παρεξηγείται αν δεν γίνεται αυτό που θέλει. Κι εμείς οι ίδιοι μπορεί να γινόμαστε χειριστικοί αν, για παράδειγμα, αποφεύγουμε συνέχεια να πάρουμε την ευθύνη και κατηγορούμε το άλλο άτομο ότι προκάλεσε τη συμπεριφορά μας».

7. Να εκφράζουμε τις ανάγκες μας

Σε κάθε σχέση, οι προσδοκίες και οι ανάγκες πρέπει να εκφράζονται. Μόνο έτσι θα μπορέσει το άτομο που έχουμε απέναντί μας να μας καταλάβει. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η επικοινωνία των αναγκών μας είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να φροντίσουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πώς να βελτιώσεις την επικοινωνία σε μια σχέση
Unsplash Priscilla Du Preez

8. Να θέτουμε ξεκάθαρα όρια

Ο καθορισμός των ορίων είναι μεγάλης σημασίας σε μια σχέση, καθώς μπορεί να διασφαλίσει τον αμοιβαίο σεβασμό και τη στοργή. «Κι εδώ είναι το σημείο που μπορώ να καταλάβω αν η σχέση μου ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου, έτσι ώστε να συνεχίσει ή να τελειώσει», συμπληρώνει η κ. Τζέλλα.

9. Να επικυρώνουμε το συναίσθημα του συνομιλητή

Τέλος, πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τις φράσεις «αντιδράς υπερβολικά» ή «έλα μωρέ, πώς κάνεις έτσι», μας λέει η ειδικός. Και εξηγεί ότι το να επικυρώνεις το συναίσθημα του συνομιλητή σου σημαίνει ακριβώς το να δέχεσαι το συναίσθημα του άλλου και να σέβεσαι ότι ίσως βιώνει κάτι διαφορετικό από εσένα.

Και, φυσικά, δεν ξεχνάμε να αναφέρουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι η αμοιβαιότητα.

Η Δάφνη Τζέλλα είναι Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.