iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Μπορεί η φράση «θέλεις να γίνουμε φίλοι;» να ακούγεται παιδική, αλλά στην πραγματικότητα ίσως κρύβει μια αυθεντικότητα που χάνουμε στη συνέχεια της ζωής μας. Αν είστε από εκείνους που δυσκολεύονται να κάνουν νέους φίλους στην ενήλικη ζωή τους, αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοηθήσει να αποβάλλετε τους ενδοιασμούς που έχετε.

Η μοναξιά είναι μία από τις μάστιγες της εποχής μας. Ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας κι έπειτα, όλο και περισσότερος κόσμος απομονώθηκε, αφού κλείστηκε στο σπίτι και κατά συνέπεια στον εαυτό του. Έρευνες διαπίστωσαν μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση του αισθήματος μοναξιάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, της τάξης του 5%.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που ήταν πολύ πιο απλά και εύκολα όταν ήμασταν παιδιά. Το να κάνουμε νέους φίλους ήταν ένα από αυτά. Αντιθέτως, η σύναψη νέων φιλικών σχέσεων στην ενήλικη ζωή είναι μια δύσκολη διαδικασία. Μπορεί ως ενήλικες να γελάμε στο άκουσμα της φράσης «θέλεις να γίνουμε φίλοι;», την οποία χρησιμοποιούσαμε ως παιδιά όταν θέλαμε να προσεγγίσουμε κάποιο άτομο, αλλά αυτή φαίνεται να έχει μια ειλικρινή αυθεντικότητα, την οποία χάνουμε στην πορεία της ζωής μας.

Γιατί είναι πιο δύσκολο να κάνεις νέους φίλους ως ενήλικας

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 45% των συμμετεχόντων θα προσπαθούσε να κάνει νέους φίλους αν ήξερε το πώς ή αν είχε περισσότερες ευκαιρίες. Επίσης, η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι o μέσος Αμερικανός δεν έχει κάνει κανένα νέο φίλο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε το φαινόμενο του γιατί ως ενήλικες δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα νέες φιλίες, συναντήσαμε τον όρο «συναισθήματα αυτοσυνειδησίας». Τέτοια συναισθήματα είναι η ντροπή, η αμηχανία ή η υπερηφάνεια, τα οποία αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου, ενώ ως παιδιά δεν τα έχουμε. Αντίθετα, ως ενήλικες, φοβόμαστε πολύ την απόρριψη, κι αυτό είναι κάτι που μας κρατάει πίσω ακόμα και στις φιλικές σχέσεις.

φίλοι
iStock

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι η ιεράρχηση των σχέσεων στη ζωή μας και σε ποια θέση τοποθετούμε τους φίλους μας. Ως προς τον ρόλο της φιλίας στη ζωή μας έχει μιλήσει η Marisa G. Franco, ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα φιλίας. Όπως δήλωσε στο περιοδικό Breathe, «η φιλία συχνά αντιμετωπίζεται ως δευτερεύουσα συγκριτικά με τις άλλες σχέσεις της ζωής μας, όπως οι σύζυγοι ή η οικογένειά μας, και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα». Η Franco προσθέτει ότι οι φίλοι μάς προσφέρουν την πρώτη σχέση στην οποία νιώθουμε ενσυναίσθηση για ένα άλλο άτομο, μας βοηθούν να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και μας κάνουν πιο υγιείς, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Και άλλες σχέσεις μας, για παράδειγμα οι ερωτικές, έχουν καλύτερη έκβαση όταν έχουμε φίλους.

Τι πρέπει να κάνετε για να αποκτήσετε νέους φίλους

Μιας και το παλιό καλό «θες να γίνουμε φίλοι;» δεν πιάνει πια, προτείνουμε ορισμένους τρόπους που ίσως σας βοηθήσουν να ανοιχτείτε και να αποκτήσετε περισσότερους φίλους στην ενήλικη ζωή σας:

  • Μην περιμένετε να αποκτήσετε φίλους εξ ουρανού. Θα πρέπει να βγείτε στον έξω κόσμο και να προσπαθήσετε να το πετύχετε.
  • Προσπαθήστε να ξεπεράσετε τον φόβο της απόρριψης.
  • Να έχετε θάρρος.
  • Ξεκινήστε μια νέα ασχολία η οποία να έχει μια περιοδικότητα. Για παράδειγμα, πηγαίνετε σε μαθήματα γιόγκα, αρχίστε χορό ανεξαρτήτως ηλικίας ή ξεκινήστε μια ξένη γλώσσα. Έτσι, είναι πιο πιθανό να γνωρίσετε κόσμο που θα έχει κοινά ενδιαφέροντα με εσάς.

φίλοι
iStock

  • Μη φοβάστε να εκφράσετε το συναίσθημά σας. Αντιθέτως, εκφράστε το πόσο σας άρεσε μια φιλική συνάντηση, για παράδειγμα, τονίζοντας το πόσο το απολαύσατε και ότι θα θέλατε να το επαναλάβετε.
  • Να δείχνετε ότι είστε πρόθυμοι να γνωρίσετε νέους ανθρώπους.
  • Να είστε αυθόρμητοι.
  • Να κάνετε πράγματα και δραστηριότητες με τις οποίες νιώθετε όμορφα.
  • Και τέλος, να θυμάστε: η υπομονή είναι αρετή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.