iStock

9 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΧΟΡΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ

Αν αγαπάς ήδη τον χορό, έχεις πολλούς λόγους για να τον επιλέξεις ως άσκηση σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι. Μια διασκεδαστική γυμναστική που κάνει το σώμα ευλύγιστο και διώχνει τις έγνοιες μακριά.

Τον χορό είτε τον λατρεύεις είτε τον μισείς. Ή τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω εγώ από τους ανθρώπους που γνωρίζω. Για μένα ανήκει στην κατηγορία των δραστηριοτήτων εκείνων που αξίζει να είναι ελεύθερες, να μπορείς να αυτοσχεδιάζεις, να μην χρειάζεται να ακολουθείς βήματα, αυστηρό πρόγραμμα ή καθοδήγηση. Για μένα ο χορός είναι έκφραση και διασκέδαση και σε καμία περίπτωση «μάθημα».

Τα οφέλη του χορού στο μυαλό και στο σώμα είναι αδιαμφισβήτητα πολλά. Η Ιωάννα Ζυμαρίτη, θεατρολόγος με μεγάλη αγάπη για τον αυτοσχεδιαστικό χορό, άλλαξε επαγγελματική κατεύθυνση για να μπορέσει να τον διδάξει σε μικρούς και μεγάλους. Της ζητήσαμε να μας πει τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσε ο καθένας να ασχοληθεί.

1. Διασκεδαστική γυμναστική για όλο το σώμα

Είναι μια αερόβια κίνηση που κινητοποιεί όλο το σώμα και όλες τις μυϊκές ομάδες, με ευχάριστο και καθόλου βαρετό τρόπο. Δεν χρειάζεται να κάνεις 10 επαναλήψεις κοιλιακών, όπως στο γυμναστήριο, αλλά τους κοιλιακούς σου θα τους γυμνάσεις. Στο τέλος του μαθήματος, έχεις μια αίσθηση ευφορίας, παρά την όποια προσπάθεια.

χορός
iStock

2. Σωστή στάση

Σε μαθαίνει να στέκεσαι σωστά θες δεν θες, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο σε μια εποχή που η κακή στάση του σώματος λόγω μιας πολύωρης καθιστικής ή ορθοστατικής εργασίας είναι λόγος που προκαλεί χρόνιους πόνους.

3. Συντονισμός και εγκεφαλικές λειτουργίες

Συντονισμός, προσοχή και ακόνισμα μυαλού: ένας χορευτής πρέπει να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα σε οδηγίες που εχουν να κάνουν με τον ρυθμό, τις κατευθύνσεις, την τεχνική εκτέλεση και τη μνήμη. Ο συντονισμός είναι βασικό στοιχείο. Δεν είναι τυχαίο που συστήνεται ως άσκηση κατά του Αλτσχάιμερ.

4. Κοινωνικοποίηση

Οι ομάδες χορού αποτελούν ακόμη έναν κύκλο για να διευρύνει κανείς τα ενδιαφέροντα και τις φιλίες του. Ειδικά στους λάτιν χορούς, που διοργανώνονται συχνά πάρτι.

5. Εξωστρέφεια

Αντίδοτο στη συστολή και στην καταπίεση των συναισθημάτων. Σε μια αίθουσα χορού ξαναθυμόμαστε τον παιδικό αυθορμητισμό, την επιθυμία να δοκιμάσουμε κάτι και ας μην το πετύχουμε. Επίσης, συχνά οι άνθρωποι εκφράζουν αγωνίες, δισταγμούς, σκέψεις και φόβους, ακόμη και μέσα σε ένα απλό μάθημα χορού –όχι δηλαδή σε συνεδρία χοροθεραπείας–, ειδικά στον σύγχρονο χορό μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς. Είναι μια στιγμή μέσα στη ημέρα που ξεδίνουμε, ξεφορτωνόμαστε τοξικότητα και αρνητική ενέργεια και φεύγουμε χαρούμενοι και ανάλαφροι.

χορός
iStock

6. Αυτό που ταιριάζει σε σένα

Μπαλέτο, σύγχρονος, μοντέρνος χωρός, λάτιν, κλακέτες, ελληνικοί ή ευρωπαϊκοί χοροί. Υπάρχουν τόσα είδη, ώστε καθένας μπορεί να ακολουθήσει αυτό που του ταιριάζει ή ακόμη και να συνδυάσει διαφορετικά στιλ. Κάθε είδος έχει διαφορετικά συστήματα και αυτό κάνει το ταξίδι στον χορό ακόμη πιο πλούσιο και ενδιαφέρον.

7. Αντιμετώπιση πόνων

Οι ασκήσεις stretching που αποτελούν βάση στα περισσότερα μαθήματα χορού απαλύνουν τους μυϊκούς πόνους που προκαλούν οι καθημερινές εντάσεις και το άγχος. Όλο το σώμα γίνεται πιο λειτουργικό. Αναπνέει!

8. Αίσθηση του χώρου

Ο χορός χαρίζει αντίληψη του σώματος και ίσως γι' αυτόν και μόνο τον λόγο να έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία υποχρεωτικά. Πολλοί ενήλικες δεν έχουν αίσθηση του χώρου, του σώματος και των κινήσεών τους. Γι' αυτό συχνά πέφτουμε ο ένας πάνω στον άλλο στο μετρό, στον δρόμο... Ο χορός βελτιώνει επίσης την αίσθηση του προσανατολισμού.

9. Σωστή χρήση σώματος

Ιδιαίτερα στον σύγχρονο χορό μαθαίνει κανείς πώς να χρησιμοποιεί το σώμα στην καθημερινότητά του, κάνοντας πιο εύκολες τις κινήσεις του. Δηλαδή, πώς μπορεί να σηκωθεί χωρίς να επιβαρύνει τα πόδια ή τη μέση, πώς να συντονίσει τα μέλη του σώματος ώστε μια μετακίνηση να γίνεται αβίαστα. Μαθαίνοντας κανείς τη «γεωγραφία» του σώματος, μαθαίνει να κινείται πιο σωστά στην καθημερινότητα προστατεύοντας μυς, αρθρώσεις και σκελετό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.