istock

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΙΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

8 λόγοι για να βάλουμε το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα και να κάνουμε την πρωινή γυμναστική μέρος της καθημερινότητάς μας.

Δεν είμαι πρωινός τύπος. Είμαι από αυτούς που κλείνουν το ξυπνητήρι πέντε φορές πριν σηκωθούν από το κρεβάτι, και που καταφέρνουν να «ξυπνήσουν» αφού έχουν φτάσει στο γραφείο και έχουν πιει εκεί καφέ. Επομένως, η πρωινή γυμναστική δεν ήταν ποτέ στο πρόγραμμά μου. Δεν με φανταζόμουν ποτέ να ξυπνάω από τα άγρια χαράματα, προκειμένου να προλάβω να πάω στο γυμναστήριο. Παρ’ όλα αυτά, πάντα ζήλευα τους ανθρώπους που ξεκινούσαν τη μέρα τους κάνοντας μερικούς κύκλους γύρω από το Ζάππειο.

Η εμπειρία της πρωινής γυμναστικής είναι αρκετά ιδιαίτερη. Τις λίγες φορές που κατάφερα να τη βιώσω, η μέρα κύλησε λίγο διαφορετικά από ό,τι συνήθως.

Πριν απορρίψετε την ιδέα, σας ενημερώνουμε ότι η πρωινή άσκηση μπορεί να γίνει συνήθεια, ακόμα και για εκείνους που η μέρα ξεκινάει στις 10! Τουλάχιστον αυτό λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με μελέτη του 2019, η φυσική δραστηριότητα στις 7 το πρωί μπορεί να επηρεάσει το βιολογικό μας ρολόι με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε περισσότερη ενέργεια το πρωί και να νιώθουμε κουρασμένοι νωρίτερα το βράδυ. Έτσι, «αναγκαζόμαστε» να πέφτουμε για ύπνο νωρίτερα, προκειμένου να μπορέσουμε να επαναλάβουμε το ίδιο πρόγραμμα την επόμενη μέρα. Επίσης, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Psychology υποστηρίζει ότι είναι ευκολότερο να υιοθετήσουμε καλές συνήθειες οι οποίες διαμορφώνονται το πρωί.

Τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής
Emma Simpson/ Unsplash

Τα 8 δυνατά σημεία της πρωινής γυμναστικής

Αν δεν έχετε πρόβλημα να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα, αξίζει να εντάξετε την πρωινή γυμναστική στη ρουτίνα σας για πολλούς λόγους. Ποιοι είναι αυτοί;

1. Διευκολύνει το πρόγραμμά μας

Η άσκηση το πρωί, πριν από τις ώρες αιχμής του γυμναστηρίου, διευκολύνει τη ροή και τον ρυθμό του προγράμματός μας. Μπορούμε με άνεση να εκτελέσουμε τις ασκήσεις μας, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε κάποιον άλλον να ολοκληρώσει το δικό του σετ στο μηχάνημα που χρειαζόμαστε.

2. Είναι λιγότερο πιθανό να παραλείψουμε την προπόνηση

Το παθαίνω συχνά. Μέσα στη μέρα προσπαθώ να στριμώξω λίγα λεπτά άσκησης και τελικά δεν τα καταφέρνω, γιατί είμαι κουρασμένη, γιατί βαριέμαι, γιατί κανόνισα να βγω για μπίρα. Βάζοντας όμως την προπόνηση το πρωί, οι πιθανότητες να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα αυξάνονται, ενώ μας μένει το υπόλοιπο της ημέρας για να ολοκληρώσουμε τις άλλες υποχρεώσεις μας.

3. Περιορίζει τη διάθεση για φαγητό

Έρευνα του Brigham Young University υποστηρίζει ότι 45 λεπτά μέτριας-έντονης έντασης άσκηση το πρωί μπορεί να περιορίσει το πόσο ευάλωτοι είμαστε στους διάφορους γαστρονομικούς πειρασμούς, μειώνοντας έτσι τη διάθεσή μας για φαγητό.

4. Βελτιώνει τον ύπνο

Ίσως η πρωινή προπόνηση να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για μια ξεκούραστη νύχτα. Μελέτη στο περιοδικό Vascular Health and Risk Management έδειξε ότι οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν καλύτερα τις ημέρες που ασκούνταν στις 7 το πρωί. Ειδικότερα, μετά την πρωινή προπόνηση περνούσαν περισσότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο, βίωναν λιγότερες νυχτερινές αφυπνίσεις και χρειάζονταν λιγότερο χρόνο για να κοιμηθούν.

Η ΠΡΩΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΧΑΡΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΤΟΧΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ.

5. Αυξάνει την εγρήγορση

Μπορεί να την έχουμε ταυτίσει με το ανεξέλεγκτο στρες, αλλά η κορτιζόλη σε φυσιολογικές ποσότητες μας κρατάει σε εγρήγορση. Τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης είναι υψηλότερα το πρωί, ώστε να μας βοηθήσει να ξυπνήσουμε, και πέφτουν σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επομένως, μια πρωινή προπόνηση φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα με τις ορμονικές διακυμάνσεις του οργανισμού μας.

6. Χαρίζει περισσότερη ενέργεια

Η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αυξήσουμε την ενέργεια και να μειώσουμε το αίσθημα κόπωσης. Όταν γυμναζόμαστε, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται στην καρδιά και τους πνεύμονες. Έτσι, βοηθάμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα, που με τη σειρά του μας χαρίζει περισσότερη αντοχή και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ζωντανοί όλη την ημέρα.

7. Βοηθάει στη συγκέντρωση

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη συγκέντρωση, ανεξάρτητα από την ώρα που ασκούμαστε. Αν, όμως, δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια πρωινή προπόνηση μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος. Μελέτη του 2019, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι η πρωινή άσκηση βελτιώνει την προσοχή, την οπτική μάθηση και την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

8. Βοηθά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Η πρωινή άσκηση μπορεί να είναι η καλύτερη κίνηση όσον αφορά τον έλεγχο της υπέρτασης, υποστηρίζει μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vascular Health and Risk Management. Ερευνητές παρακολούθησαν 20 προϋπερτασικούς άντρες, που συμμετείχαν σε τρεις ξεχωριστές συνεδρίες (έκαναν διάδρομο στις 7 π.μ., στη 1 μ.μ. και στις 7 μ.μ.), και διαπίστωσαν ότι οι πιο ευνοϊκές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση σημειώθηκαν στις 7 το πρωί.

Τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής
Rrinke Dohmen/ Unsplash

Η πρωινή γυμναστική αυξάνει τον μεταβολισμό;

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ότι η πρωινή προπόνηση βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού μας. Πόση αλήθεια κρύβει αυτή η διαδεδομένη πεποίθηση;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με απλά λόγια, μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Όσο υψηλότερος είναι, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε σε καθημερινή βάση.

Οι παράγοντες που καθορίζουν τον μεταβολισμό του καθενός μας είναι πολλοί, ανάμεσά τους και το πόσο σωματικά δραστήριοι είμαστε. Έτσι, όσο πιο δραστήριοι είμαστε κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε. Αυτό σημαίνει πώς αν το πρωί εμείς δεν καταβάλουμε καμιά προσπάθεια, ο μεταβολισμός μας δεν πρόκειται να αυξηθεί, ακόμα κι αν έχουμε ξυπνήσει από το άγριο χάραμα.

Από την άλλη, αν αποφασίσουμε να καταβάλουμε κάποια προσπάθεια, ο μεταβολισμός μας θα αυξηθεί, χάρη στα πρωινά επίπεδα ορισμένων ορμονών. Για παράδειγμα, η έκκριση της τεστοστερόνης, που συμβάλλει στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας, παρουσιάζει ημερήσιο ρυθμό, με τα υψηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται νωρίς το πρωί.

Στο ερώτημα, επομένως, αν η προπόνηση το πρωί βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού, η απάντηση είναι: Εξαρτάται από το άτομο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΚΑΚΗ» ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΣΚΟΥΜΑΣΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ.

Πρέπει να γυμνάζομαι το πρωί;

Η φυσική δραστηριότητα κάνει καλό ανεξάρτητα από την ώρα που θα επιλέξουμε να ασκηθούμε. Δεν υπάρχει «κακή» ώρα για άσκηση. Το σημαντικό είναι να ασκούμαστε τακτικά και συστηματικά. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός, γι’ αυτό η «σωστή» ώρα εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας, τον τρόπο ζωής μας και φυσικά τις αντοχές του σώματός μας.

Πώς να τα βγάλουμε πέρα με την πρωινή γυμναστική

  • Πηγαίνουμε στο κρεβάτι νωρίτερα από ό,τι συνήθως, ώστε να καλύψουμε τις 7-9 ώρες νυχτερινού ύπνου που συστήνουν οι ειδικοί.
  • Προσαρμόζουμε σταδιακά το πρωινό μας ξύπνημα. Μπορούμε π.χ. για μια εβδομάδα να ξυπνάμε στις επτά και στη συνέχεια να βάλουμε το ξυπνητήρι μας ένα τέταρτο νωρίτερα.
  • Ετοιμάζουμε τα αθλητικά μας ρούχα και τον αναγκαίο εξοπλισμό από το προηγούμενο βράδυ.
  • Βρίσκουμε παρέα. Έτσι ο ένας θα ενθαρρύνει τον άλλο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.