Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΤΕΡΩΝΥΜΑ ΕΛΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ;

Πιστεύουμε συχνά ότι δύο άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους μπορούν να συνάψουν μια επιτυχημένη ερωτική σχέση. Συμφωνούν, όμως, οι ερευνητές;

Ακόμη κι αν δεν ήσουν ο πρώτος μαθητής στο σχολείο, αποκλείεται να μην θυμάσαι τον νόμο της φυσικής που λέει ότι «οι ομώνυμοι πόλοι απωθούνται και οι ετερώνυμοι πόλοι έλκονται». Κάποιοι αποφάσισαν να επεκτείνουν αυτό τον νόμο και στις ερωτικές σχέσεις και κάπως έτσι μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι δύο άνθρωποι αντίθετοι ως προς διάφορα στοιχεία της ζωής και της προσωπικότητάς τους μπορούν να σμίξουν.

Οι ερευνητές όμως έχουν διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι όταν πρόκειται για τον έρωτα, λίγη αλήθεια υπάρχει στο παλιό καλό ρητό «τα ετερώνυμα έλκονται». Μια μελέτη σχετικά με τις ρομαντικές σχέσεις διαπίστωσε ότι σε περισσότερο από το 80% των χαρακτηριστικών που αναλύθηκαν (από τις πολιτικές απόψεις μέχρι τη λήψη ναρκωτικών και την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι έκαναν για πρώτη φορά σεξ) οι σύντροφοι παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 3% των χαρακτηριστικών θεωρήθηκε ουσιαστικά διαφορετικό.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα για τις σχέσεις

Για την έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour, οι συγγραφείς πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση προηγούμενων ερευνών αλλά και δική τους πρωτότυπη ανάλυση δεδομένων.

Ειδικότερα, για τη μετα-ανάλυση εξέτασαν 22 γνωρίσματα σε 199 μελέτες που περιλάμβαναν εκατομμύρια ζευγαριών (ζευγάρια που είχαν παιδιά, αρραβωνιασμένων ή παντρεμένων ζευγαριών και ζευγαριών που συμβίωναν). Οι σύντροφοι ήταν διαφορετικού φύλου ενώ η παλαιότερη μελέτη είχε πραγματοποιηθεί το 1903.

Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Επιπλέον, χρησιμοποίησαν ένα σύνολο δεδομένων που ονομάζεται «UK Biobank» για τη μελέτη 133 χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων πολλών που μελετώνται σπάνια, για σχεδόν 80.000 ζευγάρια αντίθετου φύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα επειδή οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα μοτίβα σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να διαφέρουν σημαντικά και γι' αυτό πρέπει να διερευνώνται ξεχωριστά.

Οι σύντροφοι μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά

Και στις δύο εργασίες, τα ζευγάρια ταίριαζαν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους σε μια σειρά χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και θρησκευτικών απόψεων, του επιπέδου εκπαίδευσης και ορισμένων μετρήσεων του δείκτη νοημοσύνης. Τα χαρακτηριστικά σχετικά με τη χρήση ουσιών παρουσίαζαν επίσης υψηλές συσχετίσεις. Για παράδειγμα, εκείνοι που κάπνιζαν και έπιναν πολύ είχαν την τάση να συνευρίσκονται με άτομα με παρόμοιες συνήθειες, και το αντίστροφο.

«ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ».

Επίσης, τα ζευγάρια ήταν πιθανό να μοιράζονται κοντινό ή ίδιο έτος γέννησης και να παρουσιάζουν ομοιότητες όσον αφορά χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων ή το αν είχαν θηλάσει ως μωρά. Ωστόσο, δεν ταίριαζαν σε όλα τα επίπεδα. Το ύψος, το βάρος, τα ιατρικά προβλήματα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας διέφεραν μεταξύ των συντρόφων.

«Ακόμα και σε καταστάσεις όπου νιώθουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τις σχέσεις μας, μπορεί να υπάρχουν μηχανισμοί που συμβαίνουν στο παρασκήνιο και [για τους οποίους] δεν έχουμε πλήρη επίγνωση», δήλωσε η Tanya Horwitz, κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Οι ερευνητές σημειώνουν πως το γεγονός ότι οι άνθρωποι με κοινά χαρακτηριστικά ζευγαρώνουν μεταξύ τους μπορεί να έχει μελλοντικές συνέπειες. Για παράδειγμα, αν οι ψηλοί άνθρωποι συνάπτουν σχέση με ψηλούς ανθρώπους και το αντίστροφο, αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην κατανομή του ύψους του πληθυσμού.

Ωστόσο, εκείνο που δημιουργεί μεγαλύτερο προβληματισμό είναι τα συμπεράσματα ορισμένων μελετών που δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνάπτουν ερωτικές σχέσεις έχοντας ως κριτήριο το μορφωτικό υπόβαθρο, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τυχόν διεύρυνση του κοινωνικοοικονομικού χάσματος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.