iStock

ΠΟΤΕ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΓΑΣΜΟΥΣ

Έχεις ακούσει για το οργασμικό κενό μεταξύ αντρών και γυναικών; Μάθε τι είναι και πώς μπορείς να το πολεμήσεις.

Οι περισσότερες ερωτικές σκηνές στις ταινίες είναι βγαλμένες από παραμύθι. Όλα λειτουργούν τέλεια, όλα τα απρόοπτα λύνονται μαγικά, ο οργασμός είναι δεδομένος και οι δύο σύντροφοι έχουν την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Είναι δυνατόν όλο αυτό το σκηνικό να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα;

Η απάντηση είναι ότι η υπέροχη και ιδανική κινηματογραφική ατμόσφαιρα απέχει λίγο από την πραγματική ζωή, στην οποία υπάρχει το λεγόμενο οργασμικό κενό. Με άλλα λόγια, στις ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές οι άνδρες φαίνεται να βιώνουν τον οργασμό πιο συχνά από τις γυναίκες.

Ο οργασμός σε νούμερα

Το θέμα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Έτσι, σε μελέτη του 2018, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, το 95% των ετεροφυλόφιλων αντρών δήλωσε ότι συνήθως ή πάντα βιώνει οργασμό όταν έρχεται σε σεξουαλική επαφή. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν 65%.

«Μερικοί πιστεύουν ότι η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι ο οργασμός στις γυναίκες είναι βιολογικά… άπιαστο όνειρο. Ωστόσο, αν αυτό ήταν αλήθεια, τα ποσοστά των γυναικών που τον βιώνουν δεν θα διέφεραν ανάλογα με την περίσταση. Μελέτες δείχνουν ότι βιώνουν περισσότερους οργασμούς όταν είναι μόνες παρά με έναν σύντροφο», υπογραμμίζει η Laurie Mintz, Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

οργασμικό κενό
iStock

«Τουλάχιστον το 92% των γυναικών βιώνουν οργασμό όταν αυτοϊκανοποιούνται. Επίσης, σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά όταν η σεξουαλική επαφή είναι στο πλαίσιο μιας συντροφικής σχέσης σε σύγκριση με το περιστασιακό σεξ. Το ίδιο ισχύει και όταν κάνουν σεξ με άλλες γυναίκες», συμπληρώνει.

Ερμηνεύοντας το οργασμικό κενό

«Σε όλα αυτά τα σενάρια, υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση στη διέγερση της κλειτορίδας, κάτι που είναι λογικό, δεδομένου ότι τόσο η κλειτορίδα όσο και το πέος προέρχονται από το ίδιο είδος ιστού και είναι γεμάτα νευρικές απολήξεις ευαίσθητες στην αφή. Έχω ρωτήσει χιλιάδες γυναίκες “ποιος είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τον οργασμό” και μόνο το 4% έχει πει τη διείσδυση. Το άλλο 96% έχει αναφέρει τη διέγερση της κλειτορίδας, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με τη διείσδυση», εξηγεί η ειδικός.

Ο κύριος λόγος για το οργασμικό κενό είναι ότι οι γυναίκες δεν λαμβάνουν την κλειτοριδική διέγερση που χρειάζονται. Μηνύματα που προβάλλουν π.χ. οι ταινίες και τα περιοδικά, υπερτονίζουν την υπεροχή της διείσδυσης.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έρευνα διαπιστώνει ότι οι άντρες αισθάνονται πιο αρρενωποί όταν η σύντροφός τους έχει οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, όπως και το ότι οι γυναίκες προσποιούνται οργασμό, κυρίως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 53% και 85% των γυναικών παραδέχονται ότι προσποιούνται οργασμό».

Καταπολεμώντας το οργασμικό κενό

Δεδομένου ότι πολιτισμικοί παράγοντες ευθύνονται για το οργασμικό κενό, η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε το σεξ και τη συνουσία θα βοηθήσει στη βελτίωση των σεξουαλικών εμπειριών των γυναικών. Στο κομμάτι αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

ζευγάρι
Freepik

Επιπλέον, οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται να εξερευνούν το σώμα τους, για να μάθουν τι θέλουν σεξουαλικά. Αυτή η πληροφορία πρέπει στη συνέχεια να επικοινωνηθεί σωστά στον σύντροφό τους. Τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια πρέπει να απαλλαγούν από το παλιό σενάριο, που ακολουθεί τη λογική: προκαταρκτικά παιχνίδια, σεξουαλική επαφή, τέλος.

Δικαίωμα στη σεξουαλική απόλαυση

H ισότητα όσον αφορά τον οργασμό δεν σχετίζεται μόνο με το καλό σεξ. «Πολλές γυναίκες, από τη στιγμή που ένιωσαν δυνατές στην κρεβατοκάμαρα, απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σε άλλους τομείς της ζωής τους. Το να αισθάνονται ότι έχουν δικαίωμα στην ευχαρίστηση αυξάνει την ικανότητά τους να μοιράζονται όσα τους αρέσουν, καθώς και την ικανότητά τους να προστατεύουν τον εαυτό τους».

Με άλλα λόγια, νιώθοντας ότι έχουν δικαίωμα στη σεξουαλική ευχαρίστηση, ήταν σε θέση να αρνηθούν όσα δεν τους αρέσουν και να προστατευτούν από πιθανή εγκυμοσύνη και σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.