iStock

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ: ΠΟΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΝΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ

Δεν είναι για όλους εύκολο να μοιράζονται τα σεξουαλικά μυστικά τους με τους συντρόφους τους. Μήπως όμως θα έπρεπε;

Σχεδόν κάθε άνθρωπος έχει σεξουαλικά μυστικά –μια πληροφορία σχετική με το σεξ που για κάποιον λόγο αποκρύπτει από τον/την σύντροφό του. Κατά κανόνα, λέει ο κλινικός ψυχολόγος Joel Block Ph.D., αυτά εμπίπτουν σε 3 κατηγορίες:

 • το ιστορικό ερωτικών συντρόφων,
 • οι προτιμήσεις διέγερσης,
 • οι φαντασιώσεις.

Μερικές φορές το μυστικό είναι μια άλλη ερωτική σχέση, όμως αυτό αποτελεί κατηγορία από μόνο του.

Γιατί, όμως, να κρατά κανείς μυστικά από τον πιο κοντινό του άνθρωπο, ακόμα και από αυτόν που έχει αποφασίσει να μοιραστεί τη ζωή του; Ο Block, λέει, ότι οι περισσότεροι φοβούνται τις αντιδράσεις των συντρόφων τους:

 • Ένας άντρας που φαντασιώνεται ότι κάνει σεξ με δύο γυναίκες (από τις πιο κοινές ανδρικές φαντασιώσεις) μπορεί να σκεφτεί ότι η γυναίκα του θα ζηλέψει, θα νιώσει αποστροφή ή απειλή. Μια γυναίκα με ένα αντίστοιχο μυστικό μπορεί να φοβάται ότι θα σχηματίσει για εκείνη η σύντροφός της λάθος εικόνα. Εξάλλου δεν έχουν όλοι την επιθυμία να πραγματοποιήσουν τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις – και υπάρχει λόγος γι' αυτό.
 • Ένας άλλος άνδρας που μπορεί να διεγείρεται μέσω των θηλών του μπορεί να μην το πει ποτέ γιατί δεν του φαίνεται αρκετά «αρρενωπό».
 • Ακόμα και το να προσποιείται κανείς οργασμό είναι μια μορφή μυστικού, επειδή φοβάται το άτομο ότι δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του άλλου.

Γιατί έχουμε σεξουαλικά μυστικά;

Ο πραγματικός λόγος, βέβαια, που κρατά κανείς σεξουαλικά μυστικά είναι η αρνητική στάση σε ζητήματα σεξουαλικής συμπεριφοράς, με την οποία γαλουχηθήκαμε από την παιδική ηλικία – με λίγα λόγια, η έλλειψη σεξουαλικής παιδείας. «Η ντροπή και η συστολή συχνά στοιχειώνουν τους σεξουαλικούς πειραματισμούς ακόμα και στην ενήλικη ζωή», λέει ο Block. «Έτσι, ακόμα και στις πιο στενές σχέσεις, οι άνθρωποι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν οι σεξουαλικές σκέψεις και τα συναισθήματά τους να είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπονται».

Σεξουαλικά μυστικά: Πόσα αποκαλύπτεις στους νυν για τους πρώην
iStock

Άλλοι δεν αποκαλύπτουν τις σκέψεις αυτές επειδή φοβούνται την απόρριψη. Ανησυχούν ότι ο σύντροφός τους δεν θα τους αγαπήσει γνωρίζοντας τις φαντασιώσεις και τις επιθυμίες τους. Ή απλά γνωρίζουν πως το άλλο τους μισό δεν είναι τόσο «περιπετειώδες» όσο οι ίδιοι και δεν μιλούν για να προστατεύσουν τις «ευαισθησίες» του.

Τέλος, υπάρχει και η απόκρυψη πληροφοριών για παλαιότερους ερωτικούς συντρόφους. Κάποιος μπορεί να αποκρύψει ότι είχε π.χ. σεξουαλικές εμπειρίες με άτομα του άλλου φύλου, με πολλά άτομα ταυτόχρονα ή με εκδιδόμενα άτομα, για να μην ανησυχήσει τον τωρινό σύντροφο είτε για θέματα σεξουαλικής υγείας είτε για τυχόν επιστροφή σε αυτές τις προτιμήσεις. Εξάλλου, υπάρχει και το ενδεχόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης που μπορεί κανείς να αποφεύγει να συζητήσει, καθώς είναι υπερβολικά επίπονο.

Να το πάρει το ποτάμι;

Όπως λέει ο Block, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στο αν είναι ωφέλιμο να αποκαλύπτουμε ή όχι τα σεξουαλικά μυστικά μας στον σύντροφό μας: «Από τη μια μεριά μπορεί να ενισχύσουν τη μεταξύ σας επικοινωνία και να σας φέρουν πιο κοντά, βοηθώντας και εκείνον/-η να ανοιχτεί. Ανοίγοντας περισσότερα κανάλια επικοινωνίας όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσετε παλιές πληγές, αλλά και να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας σχέση. Από την άλλη, όμως, κάποιες αποκαλύψεις μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επίπονες».

Φέρνει ως παραδείγματα μαρτυρίες πελατών του:

«Είχα απατήσει τη γυναίκα μου κατά τα πρώτα χρόνια του γάμου μας και δεν της το είπα ποτέ. Σύντομα συμπληρώνουμε 25 χρόνια γάμου. Ξέρω πως αν της το έλεγα ίσως εγώ να τα είχα καλύτερα με τη συνείδησή μου, όμως εκείνη θα πληγωνόταν, οπότε τι νόημα θα είχε», του είχε πει ένας 50χρονος άνδρας.

Ενώ μία 39χρονη γυναίκα είχε αποκαλύψει ότι αρνούνταν να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ερωτικές πράξεις με τον σύντροφό της, καθώς είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ως παιδί. «Όταν τελικά του μίλησα γι’ αυτό έδειξε κατανόηση και οι ερωτικές επαφές μας σταδιακά βελτιώθηκαν».

Σεξουαλικά μυστικά: Πόσα αποκαλύπτεις στους νυν για τους πρώην
iStock

Τι να σκεφτείς πριν αποκαλύψεις τα σεξουαλικά μυστικά σου

 1. Σκέψου πριν μιλήσεις: Εξέτασε τα κίνητρά σου για να αποκαλύψεις ένα σεξουαλικό μυστικό: Είναι ωφέλιμα;
 2. Απενοχοποιήσου: Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις και επιθυμίες σου δεν σε κάνουν κακό άνθρωπο. Μην είσαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού σου.
 3. Ξεκίνα τη συζήτηση σε μη απειλητικό τόνο: Μίλα για το πώς νιώθεις εσύ, χωρίς να κάνεις τον/την σύντροφό σου να νιώσει ανεπαρκής.
 4. Βοήθησε τον/την σύντροφό σου να μοιραστεί τα δικά του/της σεξουαλικά μυστικά: Το πιθανότερο είναι ότι έχει και εκείνος. Μην επιμένεις, όμως, να το κάνει!
 5. Μην αποθαρρυνθείς: Το να μοιράζεσαι τόσο προσωπικές σκέψεις δεν είναι εύκολο και μπορεί να χρειαστείς παραπάνω χρόνο από όσο είχες φανταστεί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.