Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ

Η καλή επικοινωνία είναι το κλειδί κάθε υγιούς σχέσης. Ωστόσο, δεν κατέχουμε όλοι τη δεξιότητα αυτή. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να την καλλιεργήσεις.

Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι αλήθεια. Η καλή επικοινωνία είναι το κλειδί κάθε υγιούς σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι είσαι ταυτόχρονα καλός ομιλητής, αλλά και καλός ακροατής. Με άλλα λόγια, μπορείς και εκφράζεσαι με υγιή τρόπο, ακούς πραγματικά τον/τη σύντροφό σου όταν μιλάει και αντιλαμβάνεσαι αυτό που έχει να μοιραστεί.

Πώς, όμως, μπορείς να καλλιεργήσεις την υγιή επικοινωνία ανάμεσα σε εσένα και τον/τη σύντροφό σου; Ποια βήματα θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη δεξιότητα αυτή, μιας και δεν την διαθέτουμε όλοι;

Κάνε «ανοιχτού» τύπου ερωτήσεις

Επικοινωνία δεν σημαίνει μόνο μιλάω για το πώς ήταν η μέρα μου, τι έφαγα, τι έγινε στο γραφείο. Ουσιαστική επικοινωνία σημαίνει σκάβω πιο βαθιά και γνωρίζω το άτομο που έχω απέναντί μου. Δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά για όσους δεν νιώθουν άνετα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Υπάρχει, όμως, κάτι που μπορείς να κάνεις για να επικοινωνήσεις καλύτερα με τον/τη σύντροφό σου, χωρίς εκείνος ή εκείνη να πιεστεί. Μπορείς, για παράδειγμα, να κάνεις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, όπως «πώς ήταν η μέρα σου;» αντί για το «είχες μια καλή μέρα;». Μπορεί η άλλη πλευρά να δώσει μια σύντομη ή μονολεκτική απάντηση, αλλά της δίνεται η ευκαιρία να μοιραστεί, αν το επιλέξει, περισσότερα.

επικοινωνία
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Δώσε σημασία στα εξωγλωσσικά στοιχεία

«Τι έχεις;», «Τίποτα». Πόσες φορές έχεις πει ή ακούσει τις λέξεις αυτές; Μπορεί ο σύντροφός σου να λέει ότι η μέρα του ήταν μια χαρά, αλλά ο τόνος της φωνής του άλλα μαρτυρά. Ακούγεται εκνευρισμένος; Αναστατωμένος; Θυμωμένος; Η επικοινωνία δεν αφορά μόνο τις λέξεις που λέμε, αλλά και τον τρόπο που εκφραζόμαστε. Ο τόνος της φωνής, οι εκφράσεις του προσώπου, η κίνηση των χεριών, η στάση του σώματος δίνουν πολλές φορές περισσότερα στοιχεία από ότι τα λόγια. Όλα αυτά μπορεί να σου αποκαλύψουν ότι η άλλη πλευρά βιώνει κάτι σοβαρό, αλλά δεν είναι έτοιμη να το επικοινωνήσει.

Κανείς δεν έχει μαντικές ικανότητες

Μερικές φορές όντως μπορείς να καταλάβεις τι θέλει να πει ή τι αισθάνεται ο σύντροφός σου, απλά κοιτάζοντάς τον. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντα εύκολο και γενικά κανείς μας (όρκο δεν παίρνω) δεν διαθέτει μαντικές ικανότητες. Αν θες να μάθεις πώς νιώθει ο άνθρωπος που είστε μαζί, δεν έχεις παρά να τον ρωτήσεις.

Από την άλλη, αν είσαι εσύ το άτομο της σχέσης που κρατάει πράγματα μέσα του και περιμένει από τον άλλο να τα μαντέψει, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να εκτιμήσεις το γεγονός ότι ο σύντροφός σου δεν αγνοεί το πρόβλημα. Δεν είναι υγιές να λες ότι είσαι εντάξει, ενώ δεν είσαι και μετά να θυμώνεις που δεν το κατάλαβε. Να είσαι όσο πιο ειλικρινής μπορείς σχετικά με το πώς νιώθεις και προσπάθησε να εκφραστείς με υγιή τρόπο προτού φτάσετε στο σημείο κάποιος από τους δύο να πει κάτι που θα μετανιώσει στη συνέχεια.

Εάν ο σύντροφός σου κρατάει μια στάση παθητικής επιθετικότητας, προσπάθησε να του εξηγήσεις ότι αυτό δεν βοηθάει κανέναν από τους δύο.

Τέλος, το να ενημερώσεις την άλλη πλευρά για το τι ακριβώς χρειάζεσαι, π.χ. μπορεί να έχεις ανάγκη για εκτόνωση ή μπορεί να χρειάζεσαι κάποια συμβουλή, θα αποτρέψει περιττές διαφωνίες που προκαλούνται από μια κακή επικοινωνία.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΑΝΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ. ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ.

Η επικοινωνία είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης

Όταν μιλάς με τον/τη σύντροφό σου πόσες φορές χρησιμοποιείς τη λέξη «Εγώ», «Εσύ», «Εμείς»; Εάν η συζήτηση αφορά κυρίως τον εαυτό σου, τότε δεν πρόκειται πραγματικά για συζήτηση. Θυμήσου να κάνεις ερωτήσεις για το πώς νιώθει, ποιες είναι οι σκέψεις του, τι του συμβαίνει. Αν διαπιστώσεις ότι χρησιμοποιείς συχνά τη λέξη «εσύ», αναλογίσου μέσα σε ποιο πλαίσιο το κάνεις. Μήπως εξαπολύεις κατηγορίες;

Οι σχέσεις αφορούν δύο ανθρώπους και ο καθένας πρέπει να έχει ισότιμο λόγο. Και οι δύο πρέπει να αισθάνονται ότι ακούγονται και μπορούν να μοιραστούν όσα έχουν μέσα τους. Αν αισθάνεσαι ότι ο σύντροφός σου είναι αυτός που μονοπωλεί τις συζητήσεις και δεν μπορείς να αρθρώσεις λέξη, είναι σημαντικό να τον ενημερώσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.