iStock

ΣΕΞ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ

Κάποια ζευγάρια φρίττουν στην ιδέα, όμως για άλλα είναι σωτήριο. Διάλεξε ό,τι σε βολεύει, πάντως μη θεωρείς ότι «προγραμματισμένο σεξ» σημαίνει «βαρετό σεξ».

Εκ πρώτης, ακούγεται σούπερ-ξενέρωτο: Προγραμματισμένο σεξ; Δηλαδή τι; Με αστερίσκο στο ημερολόγιο; Κάθε Τετάρτη βράδυ και Κυριακή πρωί; Σα να πρέπει να πάρεις φάρμακο; Σαν ραντεβού για πιλάτες;

Μια γνωστή μου έφτασε στα όρια του διαζυγίου για αυτόν τον λόγο. Της έλεγε το πρωί, πριν φύγει για τη δουλειά: «Ετοιμάσου το βράδυ, θα…». Και εκείνη απελπιζόταν. Γίνονται τα πράγματα αυτά προγραμματισμένα; Από την άλλη ξέρω και ζευγάρι –νέοι γονείς με μικρά παιδιά– που βάζουν ξυπνητήρι μισή ώρα πριν το «κανονικό» πρωινό ξυπνητήρι, για να μπορέσουν να κάνουν σεξ κάπως «με την ησυχία τους». Άλλη ώρα μέσα στη μέρα είναι αδύνατον.

Σε ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο της, η ψυχολόγος Dr. La Keita Carter, απαριθμεί τα υπέρ και τα κατά των προγραμματισμένων σεξουαλικών επαφών και σε απενοχοποιεί, ό,τι κι αν επιλέγεις.

Τα υπέρ του προγραμματισμένου σεξ

– «Χτίζει» ενθουσιασμό

Όταν έχεις προγραμματίσει κάτι διασκεδαστικό και το έχει σημειωμένο στην ατζέντα σου, λογικό είναι να ανυπομονείς γι’ αυτό. Είναι σα να ξέρεις ότι π.χ. την Παρασκευή το βράδυ σε περιμένει ένα απολαυστικό γεύμα. Φεύγεις το μεσημέρι από το γραφείο και νιώθεις ήδη ότι το γεύεσαι! Η προσμονή αυτή μπορεί να λειτουργήσει διεγερτικά για το ζευγάρι. Σκέψου δύο κρυφούς εραστές που ανυπομονούν να ξανασυναντηθούν. Πόσο απολαμβάνουν τις στιγμές τους μαζί!

– Διαφυλάσσει τον προσωπικό σας χρόνο

Σκέψου ότι έχεις ένα σημαντικό ραντεβού προγραμματισμένο για τις 2 το μεσημέρι και κάποιος άλλος ζητά να σε δει την ίδια ώρα. Θα του το αρνηθείς, σωστά; Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για το προγραμματισμένο σεξ: Ξέρεις ότι εκείνη την ώρα δεν μπορείς να προγραμματίσεις κάτι άλλο. Είναι χρόνος για εσένα και τον/την σύντροφό σου που απαιτεί προστασία. Ξέρεις ότι, καθώς είστε και οι δύο τρομερά πολυάσχολοι, δεν μπορείτε να αφήσετε τη ρουτίνα της καθημερινότητας να καταπνίξει τις πολύτιμες αυτές στιγμές.

Προγραμματισμένο σεξ: Σωτήριο ή καταστροφικό για τη σχέση;
iStock

– Βοηθά να αποφεύγονται μεγάλες περίοδοι «ξηρασίας»

Οι μεγάλες περίοδοι χωρίς να έρθετε κοντά με τον/τη σύντροφό σου είναι επικίνδυνες για την σχέση σας: Δημιουργούν απόσταση ανάμεσα στους δύο, σε κάνουν να νιώθεις ανεπιθύμητος, μη ελκυστικός και στερούν την τρυφερότητα.

– Δημιουργεί πρόθεση

Όσο ορθολογικό κι αν ακούγεται, οι προγραμματισμένες σεξουαλικές επαφές είναι ένας ακόμα τρόπος να είσαι σκόπιμος και συνειδητός στην πρόθεσή σου να βάζεις τη σχέση σου σε προτεραιότητα. Είναι ένας τρόπος να δείξεις στον άλλον ότι είναι σημαντικός για εσένα -η στιγμή αυτή μαζί του είναι σημαντική και δεν θέλεις να περάσει αναξιοποίητη.

Τα κατά του προγραμματισμένου σεξ

– Μπορεί να σκοτώσει τον αυθορμητισμό

Δικαιωματικά όσοι διαφωνούν με την ιδέα του προγραμματισμένου σεξ υποστηρίζουν ότι έτσι χάνεται ο αυθορμητισμός, η έκπληξη που γεννά μια στιγμή πάθους. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να εξυπηρετεί για κάποιο διάστημα, αλλά με την πάροδο των ετών μπορεί πραγματικά να σου μειώσει τον ενθουσιασμό.

– Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες μπορεί να είναι τυπικές

Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα στο σεξ έχει κάτι το «τυπικό». Σπάνια μια πραγματικά διασκεδαστική στιγμή έρχεται προμελετημένα. Για παράδειγμα, δεν προγραμματίζεις να πάρεις ένα παγωτό στα παιδιά καθώς πάτε βόλτα, ούτε να πετύχεις μια πολύ καλή ταινία στην τηλεόραση. Προγραμματίζεις, όμως, τις «δουλειές» σου. Και το σεξ σίγουρα δεν πρέπει θεωρείται τέτοια.

Προγραμματίζεται το σεξ;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό. Δεν θα πρέπει να προγραμματίζεται το σεξ αν και οι δύο σύντροφοι πιστεύουν ότι αυτό θα βλάψει τη σχέση τους. Όσοι επιλέγουν να λειτουργούν έτσι, όμως, ζευγάρια με παιδιά, που δουλεύουν πολλές ώρες, που έχουν ηλικιωμένους γονείς να φροντίσουν-, επιμένουν ότι είναι ο μόνος τρόπος να μην χάσουν την επαφή.

Σε καμία περίπτωση πάντως το προγραμματισμένο σεξ δεν σημαίνει «βαρετό σεξ». Το να προγραμματίζεις και να κάνεις είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Και το γεγονός ότι είναι Τετάρτη βράδυ δεν σημαίνει ότι δεν έχεις διάθεση να πειραματιστείς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.