Ελένη Καστρινογιάννη

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Η αισιοδοξία φαίνεται να χαρίζει μερικά επιπλέον χρόνια ζωής και τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να την… καλλιεργήσετε.

Αν βλέπετε τη φωτεινή πλευρά της ζωής, όπως o Eric Idle των Monty Python στο «Always Look on the Bright Side of Life», τότε συγχαρητήρια γιατί έχετε κερδίσει μερικά έξτρα χρόνια ζωής.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, η οποία περιελάμβανε περίπου 160 χιλιάδες γυναίκες με διαφορετική φυλετική καταγωγή και διαφορετικό υπόβαθρο, έδειξε ότι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν την ηλικία των 90 ετών.

«Αν και η αισιοδοξία μπορεί να διαμορφωθεί από κοινωνικούς παράγοντες, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα οφέλη της για τη μακροζωία απαντώνται σε πολλές φυλετικές και εθνοτικές ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Hayami Koga από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard.

«Πολλές εργασίες έχουν επικεντρωθεί σε ελλείψεις ή παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και πρόωρου θανάτου. Έχει, όμως, αξία το να εστιάσουμε σε θετικούς ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η αισιοδοξία, καθώς μπορεί να αποτελέσουν πιθανούς νέους τρόπους προώθησης της μακροζωίας και της υγιούς γήρανσης», συμπληρώνει.

Μάλιστα, παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η ποιότητα της διατροφής, η σωματική δραστηριότητα, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος, η διακοπή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, αντιπροσώπευαν λιγότερο από το ¼ της σχέσης μεταξύ μακροζωίας και αισιοδοξίας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Την ισχυρή σχέση μεταξύ μακροζωίας και αισιοδοξίας αποκαλύπτει και μελέτη του 2019, που διαπίστωσε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας είχαν κατά μέσο όρο 11% έως 15% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα άτομα με λιγότερο θετική σκέψη. Τα αποτελέσματα δεν μεταβλήθηκαν, ακόμα και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, οι κοινωνικές συναναστροφές, η κακή διατροφή και η χρήση αλκοόλ.

Ζουν οι αισιόδοξοι περισσότερο;
Ελένη Καστρινογιάννη

Πώς να αυξήσετε την αισιοδοξία σας

Οι περισσότερες έρευνες για τη μακροζωία έχουν εξετάσει βιοϊατρικούς παράγοντες, αλλά σημαντικοί όπως φαίνεται είναι και οι μη βιολογικοί παράγοντες.

Τα καλά νέα είναι ότι περίπου το 25% της αισιοδοξίας είναι θέμα γονιδίων, το υπόλοιπο εξαρτάται από εσάς και το πώς διαχειρίζεστε τις καταστάσεις με τις οποίες σας φέρνει αντιμέτωπους η ζωή. Κοινώς, υπάρχουν τρόποι να καλλιεργήσετε την αισιόδοξη πλευρά του εαυτού σας, εκπαιδεύοντας κατάλληλα τον εγκέφαλό σας, ώστε να κάνετε κάτι εποικοδομητικό με τα... λεμόνια που σας προσφέρει απλόχερα η ζωή.

Σύμφωνα με μετα-ανάλυση του 2017, ένας τρόπος να το καταφέρετε είναι η λεγόμενη μέθοδος «Best Possible Self». Φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα μέλλον, στο οποίο έχετε πραγματοποιήσει όλους σας τους στόχους και όλα σας τα προβλήματα έχουν λυθεί. Αφιερώστε 15 λεπτά για να γράψετε συγκεκριμένα πράγματα που έχετε καταφέρει και 5 λεπτά για να φανταστείτε πώς είναι αυτή η πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη πρακτική σε καθημερινή βάση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα θετικά σας συναισθήματα.

Ένας ακόμα τρόπος να ανεβάσετε τα επίπεδα αισιοδοξίας, είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο αφιερωμένο σε θετικές εμπειρίες που βιώνετε κάθε μέρα. Με την πάροδο του χρόνου, θα αποκτήσετε μια νέα, πιο αισιόδοξη ματιά.

Μπορείτε, επίσης, να αφιερώνετε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να γράψετε τι σας κάνει να νιώθετε ευγνωμοσύνη. Η εξάσκηση αυτή μπορεί να βελτιώσει την οπτική σας για τη ζωή και να σπάσει το αρνητικό μοτίβο σκέψης.

Τέλος, μπορείτε απλώς να περνάτε περισσότερο χρόνο με αισιόδοξους ανθρώπους και –πού ξέρετε;– μπορεί σιγά σιγά να «κολλήσετε» λίγο από τον ενθουσιασμό τους!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.