Unsplash Pratik Gupta

ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΜΕΡΙΚΑ UNFOLLOW ΣΤΑ SOCIAL MEDIA, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ

Υπάρχουν φορές που η σχέση μας με τα social media μπορεί να είναι προβληματική. Πώς θα καταλάβουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια; 5 σημάδια προειδοποιούν να αλλάξουμε συνήθειες.

Όταν το κέντρο ερευνών Pew Research Center άρχισε να παρακολουθεί την εξάπλωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το 2005, μόλις το 5% των ενήλικων Αμερικανών χρησιμοποιούσε τουλάχιστον μία από αυτές τις πλατφόρμες. To 2011, οι μισοί περίπου Αμερικανοί πολίτες ήταν χρήστες των social media. Σήμερα, το 72% του πληθυσμού χρησιμοποιεί κάποιο κοινωνικό δίκτυο.

Το 2021, η πλειοψηφία των Αμερικανών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί YouTube και Facebook, ενώ η χρήση Instagram, Snapchat και TikTok ήταν ιδιαίτερα συχνή στους ενήλικες κάτω των 30 ετών. Η πλειοψηφία των χρηστών του Facebook, του Snapchat και του Instagram δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές αυτές σε καθημερινή βάση.

Για τους περισσότερους από εμάς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας (κάτι σαν το βούρτσισμα των δοντιών). Τα χρησιμοποιούμε για δουλειά, για να γνωρίσουμε κόσμο, να ενημερωθούμε, να διασκεδάσουμε. Έτσι, το να αποφύγουμε τη χρήση τους γίνεται εξαιρετικά δύσκολο, ακόμα κι αν πρόκειται για το καλό της ψυχικής μας υγείας. Ξέρουμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να πατήσουμε την επιλογή «unfriend» ή «unfollow», ωστόσο η κίνηση αυτή αποδεικνύεται δύσκολη στην πράξη.

Social media: Κάνε τώρα μερικά «unfollow», για το καλό σου
Unsplash Prateek Katyal

Η αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συνδεθεί με αρκετά ζητήματα που αφορούν την ψυχική, αλλά και τη σωματική μας υγεία. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα συναισθηματικής ευεξίας και την αυτοεκτίμησή μας. Πότε, όμως, το έχουμε παρακάνει;

Πέντε προειδοποιητικά σημάδια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλό είναι να μην τα αγνοήσουμε.

1. Τα social media μάς αγχώνουν

Το κυνήγι για περισσότερους «φίλους» και «ακόλουθους», η ανάγκη να απαντάμε σε κάθε μήνυμα και σχόλιο που λαμβάνουμε, η ευλαβική παρακολούθηση κάθε νέας ανάρτησης διασήμων και influencers, και ο φόβος μήπως χάσουμε μια σημαντική στιγμή από τη ζωή γνωστών και φίλων αρκούν για να ανεβάσουν τα επίπεδα στρες που βιώνουμε. Εάν η σκέψη ότι δεν θα έχουμε Wi-Fi ή δεδομένα μας αγχώνει, ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεχομένως, μάλιστα, να χρειαστεί να πατήσουμε μερικές φορές «unfriend» ή «unfollow».

Εξίσου σημαντικό είναι να αναρωτηθούμε αν χρησιμοποιούμε τα social media ως έναν τρόπο να αποφύγουμε άβολα συναισθήματα και σκέψεις. Στην περίπτωση αυτή, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε τους παράγοντες που μας οδηγούν εκεί, ώστε να μπούμε στη διαδικασία διαχείρισής τους.

Social media: Κάνε τώρα μερικά «unfollow», για το καλό σου
iStock

2. Χάνουμε τον ύπνο μας

Ας φέρουμε στο νου τις βραδιές που δυσκολευτήκαμε να κοιμηθούμε. Μήπως λίγο πριν πέσουμε για ύπνο αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μήπως αυτή η «ματιά» κράτησε τελικά πολλή ώρα;

Οι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση κινητών ή τάμπλετ και το σερφάρισμα στα social media τις νυχτερινές ώρες, λίγο πριν το καθημερινό ραντεβού μας με τον Μορφέα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας. Αιτία, η μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές αυτές, αλλά και η υπερδιέγερση που προκαλεί το σκρολάρισμα.

Social media: Κάνε τώρα μερικά «unfollow», για το καλό σου
iStock

3. Συγκρίνουμε διαρκώς τον εαυτό μας με τους άλλους

Όλοι έχουμε την τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους, και κάποιες φορές η σύγκριση αυτή δεν είναι προς όφελός μας. Αν νιώθουμε ότι ποτέ δεν είμαστε αρκετά καλοί σε σχέση με τους γύρω μας, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δημοσιεύουν στους λογαριασμούς τους τις καλύτερες στιγμές τους. Σπάνια «ανεβάζουν» μια κακή μέρα, μια φωτογραφία με ένα ρούχο που δεν τους κολακεύει, ένα ακατάστατο σπίτι.

Συνήθως επισκεπτόμαστε συγκεκριμένες σελίδες και ακολουθούμε συγκεκριμένους influencers, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ανεπάρκεια ή δυσαρέσκεια με τον εαυτό μας, το σώμα μας, τη ζωή μας. Ακολουθώντας διαφορετικούς λογαριασμούς, θα έχουμε την δυνατότητα να εκτεθούμε σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων και να θυμηθούμε ότι δεν χρειάζεται η ζωή μας να μοιάζει με τη ζωή των άλλων.

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΤΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

4. Πέφτουμε στην παγίδα της «τελειότητας»

Είναι πολύ εύκολο χαζεύοντας στα social media να πιστέψουμε ότι η ζωή των άλλων είναι ενδιαφέρουσα και τέλεια, και ότι η εικόνα αυτή αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Ας έχουμε, ωστόσο, κατά νου ότι τα κοινωνικά μέσα αποτυπώνουν στιγμές, δευτερόλεπτα της ημέρας, και ίσως έχουν προηγηθεί δεκάδες λήψεις πριν την τέλεια φωτογραφία με τον ιδανικό φωτισμό. Μια ανάρτηση δεν μπορεί να αποκαλύψει ολόκληρη την εικόνα, τι προηγήθηκε, τι ακολούθησε.

Είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε το περιεχόμενο που καταναλώνουμε και να καλλιεργήσουμε μια υγιή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως χρειαστεί να σταματήσουμε να παρακολουθούμε άτομα που μοιράζονται μόνο τις καλύτερες στιγμές τους. Ίσως έχουμε την ανάγκη για ένα διάστημα να κάνουμε ένα… digital detox.

Social media: Κάνε τώρα μερικά «unfollow», για το καλό σου
Unsplash Pete Pedroza

5. Δεν βρίσκουμε πλέον τα social media διασκεδαστικά

Μερικές φορές, ξεχνάμε ότι βασικός σκοπός των κοινωνικών μέσων δικτύωσης είναι η διασκέδαση. Εάν η χρήση τους έχει σταματήσει να μας διασκεδάζει ή αν ακολουθούμε κόσμο που δεν συμπαθούμε και οι αναρτήσεις τους μας βγάζουν εκτός εαυτού, ήρθε η ώρα για αλλαγές.

Κάνοντας ένα διάλειμμα, θα ανακαλύψουμε ότι δεν χρειάζεται να είμαστε συνεχώς ενήμεροι για το τι δείχνουν ότι κάνουν οι γύρω μας, ειδικά αν αυτό μας επηρεάζει αρνητικά. Μπορούμε ένα μέρος του χρόνου που αφιερώνουμε στο κινητό μας να το αξιοποιήσουμε σε κάτι άλλο, π.χ. να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να πάμε μια βόλτα.

Αν αντιληφθούμε γιατί, πώς και πότε χρησιμοποιούμε τα social media, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την αρνητική επίδραση της υπερβολικής χρήσης τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.